Este greu de măsurat impactul investiției în dezvoltarea unui angajat asupra performanței lui la locul de muncă și de multe ori companiile nu știu de unde să înceapă acest proces deoarece crearea unui mediu de lucru productiv poate fi mai complicată decât pare. Succesul oricărei afaceri se bazează în mare măsură pe productivitatea fiecărui membru al echipei, dar metodele trecute cu vederea, cum ar fi furnizarea de acces la resurse, asumarea răspunderii și încurajarea colaborării, adesea nu sunt implementate.
De aceea, în episodul de astăzi gazdele noastre Claudiu Auraș Popa și Mihael Olteanu discută despre beneficiile pe care investitia in echipa le are asupra productivității și ne oferă 7 metode simple prin care putem eficientiza aceasta investiție și care ne aduc rezultate imediate.
Oamenii din echipa ta sunt talente care au nevoie să fie prelucrate
Claudiu Auraș Popa
De ce este necesar să investești în resursa umană?
Înainte de a-ți răspunde la această întrebare vreau să îți spun o mică povestioară despre o companie destul de cunoscută. Cu siguranță ai auzit măcar o dată de firma Continental Airlines, dar poate nu ai auzit de parcursul acesteia. Ei bine, firma se afla în prag de faliment când, ca o ultimă șansă oferită companiei, a venit la conducere un nou CEO. Acesta a reușit să schimbe macazul și să conducă această afacere către succes doar pentru că a oferit încredere fiecărui angajat și a decis să investească în dezvoltarea fiecăruia.
Care este morala acestei povești? Că investitia in echipa poate salva afacerea de la faliment dacă este făcută într-un mod corect și eficient. Poate la început pare o risipă de timp, dar mai les de bani, balanța înclinându-se cu repeziciune spre cheltuieli, însă veniturile pe care fiecare angajat le va aduce la bugetul companiei în următoarele luni vor fi semnificative. Așa că nu ezita să investești în dezvoltarea ta și a oamenilor tăi, dragă lider, pentru că efectele nu vor întârzia să apară.
7 metode care facilitează investitia in echipa
Știu că acesta este momentul mult așteptat, așa că o să trec direct la cele 7 metode care te ajută să îți eficientizezi timpul și banii investiți în echipă:
- Ca orice călătorie și aceasta are nevoie de un start, așa că primul pas pe care trebuie să îl faci este să conștientizezi această nevoie de dezvoltare și să iei o decizie cât mai repede; cu cât amâni mai mult această decizie, cu atât productivitatea angajaților devine mai greu de ridicat.
- Adună cea mai bună echipă – este esențial să aduni în echipa ta oameni cu principii și valori comune pentru ca ei să rezoneze ca și colegi, dar mai ales pentru a le putea fii alături atât la bine cât și la greu.
- Dedică-ți timp pentru a crea o echipă productivă și acceptă că trebuie să investești timp și bani în aceasta.
- Fă lucruri împreună cu echipa ta pentru că singurul mod în care îți poți dezvolta angajații e să faceți luctrurile împreună, să vă cunoașteți și să creați acele legături puternice de care am amintit în episodul anterior.
- Nu investi în oamenii care nu vor să se dezvolte și care nu se intergrează în echipă pentru că aici nu mai este vorba de egoism din partea liderului care nu vrea să își ajute angajații, ci de limitările angajatului.
- Creează oportunități de dezvoltare pentru echipa ta și oferă-le oamenilor noi oportunități pentru a-și pune la încercare abilitățile și cunoștințele .
- Concentrează șansele cele mai mari pe echipa ta, învață-ți angajații că împreună sunteți mai punternici, iar separați nu sunteți eficifienți pentru că munca în echipă este totul.
Prin urmare, să eficientizezi investitia in echipa nu este un proces atât de greu, însă necesită efort financiar, timp și implicare din partea liderului care își dorește un colectiv puternic, productiv și o afacere de succes.
Provocarea săptămânii
Ca de fiecare dată ne dorim ca prin aceste provocări să îți dăm de gândit și sî ajutăm șa conștientrizarea anumitor probleme, de aceea astăzi îți oferim 3 întrebări la care să răspunzi sincer.
- Investiția pe care ai făcut-o în echipă aduce beneficii tuturor angajaților?
- Gândește-te la cei care sunt dedicați mai mult dezvoltării, le oferi recompense ridicate sau îi tratezi ca pe restul angajaților?
- Acum să ne gândim la experiențele pozitive, ai profitat de fiecare dată de ele cu entuziasm sau le-ai lăsat să treacă neobservate?
Dacă răspunsul este da la toate cele 3 întrebări, te felicit pentru că ai reușit să creezi o echipă de succes, în schimb, dacă răspunsurile tale sunt negative este nevoie să analizezi obiectiv parcursul de până acum și să începi să îți schimbi atitudinea in ceea ce privește dezvoltarea ta și a echipei.
Timeline
Sper că și episodul de astăzi ți-a fost de ajutor și ți-a răspuns la una dintre multele întrebări fără răspuns pe care le ai. Nu uita că ne întalnim în fiecare miercuri de la 7:35 pe Mentori de România, însă aici poți descoperi și alte podcasturi care te ajută să îți dezvolți afacerea, de la branding, time management, investiții, marketing, până la SEO. De asemenea, te invităm și pe Tu Inspiri România unde poți asculta parcursul altor antreprenori români care au reușit să pună pe picioare afaceri de succes.
Până data viitoare ai grijă de tine și afacerea ta!