Diferenta dintre lider si sef

diferenta dintre lider si sef articol despre leadership

Fie că lucrezi într-o companie sau ești student și faci parte din diferite asociații de studenți, asociații de voluntari sau pur și simplu lucrezi în echipă, cu siguranță te-ai lovit de una din cele două tipologii despre care vom vorbi astăzi.

Dacă  ai avut parte de un lider cu care ai rezonat, care a avut capacitatea să asculte întreaga echipă și să lucreze alături de ea, cot la cot, mă bucur pentru tine pentru că ai reușit să te bucuri de cea mai frumoasă parte a lucratului în echipă.  Însă, dacă ai avut parte de un șef autoritar, care doar delega atribuții, aștepta rezultate și care, cu orice ocazie, își certa echipa, ei bine vreau să te anunț că există soare și după furtună și nu toți conducătorii sunt ȘEFI.

Cu toate acestea, cum îți dai seama când un conducător este șef sau lider?

Ei bine, un lider este cineva care îi inspiră și îi motivează pe alții să atingă un scop comun. Liderii își folosesc abilitățile de comunicare și interpersonale pentru a influența adepții și a-i ghida în direcția corectă. Prin îndrumarea lor, liderii sunt capabili să creeze schimbări pozitive în echipele sau organizațiile lor, conducându-i în cele din urmă către succes.

Poate sună pompos ce am spus mai sus și desprins din cărțile de leadership, însă nu este așa și cu siguranță ai auzit de acești oameni sau ai colaborat cu aceste persoane. În scurte cuvinte, diferenta dintre lider si sef este că un lider este acel coechipier pe care te poți baza întotdeauna, care te tratează de la egal la egal și care, în ciuda poziției pe care o ocupă, nu judecă pe nimeni și nu dă ordine.

Cine este un șef? Este cineva care are responsabilitatea de a conduce o echipă sau organizație. Un șef trebuie să aibă experiența și abilitățile necesare pentru a-și îndeplini această îndatorire în mod eficient. Termenul „șef” se poate referi și la cineva cu putere și autoritate, cum ar fi un CEO sau director executiv. El  supraveghează operațiunile, strategiile și personalul organizației lor, având în același timp controlul final asupra deciziilor.

Știu, știu, nimeni nu iubește un șef și cu siguranță nu l-ai descrie așa, dar hai să îi arătăm empatie pentru ca el să ofere empatie. Cu toții știm că șefii ne tratează cu superioritate, nu ne dau dreptul de a vorbi sau a ne expune o părere pentru că nu suntem egali în funcție sau drepturi, ei dețin adevărul absolut de fiecare dată și noi suntem simplii „șoricei” cu atribuții și nimic mai mult.

Asta nu înseamnă că ei nu se pot transforma în lideri de succes sau că nu dețin și abilități sau caracteristici importante, dar depinde doar de ei dacă vor să imprime în inimile angajaților sentimentul de comunism pe care Nicolae Ceaușescu l-a imprimat românilor sau să fie iubiți și întipăriți în memoria oamenilor precum George Washington.

De cine mi-aș dori să fiu condus? De o persoană care mă ajută să evoluez, să lucrez cu plăcere și să nu simt fiecare zi ca o povară pentru că trebuie să merg la muncă sau de o persoană autoritară, care nu îmi respectă munca și pentru care sunt un roboțel cu task-uri prestabilite?

Care este diferența dintre lider și șef?

Productivitatea și eficiența sunt două cuvinte importante care descriu cel mai bine această diferență. Întotdeauna un lider va conduce o organizație eficientă, cu oameni motivați și productivi deoarece ei simt că sunt ascultați, respectați și își doresc să lupte pentru scopul comun al afacerii, în timp ce un șef va avea sub aripa lui oameni care vin la muncă datorită nevoilor primare pe care trebuie să și le satisfacă și care nu văd mai departe de atribuțiile lor pentru că nu se simt confortabil în acea echipă sau, mai rău, nu se simt apreciați.

Prin urmare, vreau să îți explic pe scurt care este diferenta dintre lider si sef și, în cazul în care vei fi supus situației de a conduce sau ești deja, să poți delimita cu ușurință în ce categorie vrei să te poziționezi și ce caracteristici de bază să adopți.

  • Rolul liderului este de a oferi viziune, de a planifica, inspira și motiva.
  • Rolul șefului este de a delega activități și de a aștepta rezultate

Liderii conduc prin exemplu, stabilindu-și propriile standarde înalte, motivându-și membrii echipei să facă același lucru și învățându-i cum să fie cât mai buni.

Conducerea eficientă înseamnă să dai exemplu și să inspiri membrii echipei tale pentru a-și atinge cel mai înalt potențial. Conducând prin exemplu, liderii demonstrează importanța muncii asidue, a dăruirii și a angajamentului față de excelență. Ei își motivează membrii echipei să obțină succes și le arată cum să fie cel mai bun posibil, stabilindu-și propriile standarde înalte ca exemplu și demonstrând ce este nevoie pentru a reuși.

În schimb, șefii oferă direcții de sus, fără motivație reală sau îndrumări cu privire la modul în care aceste direcții ar trebui realizate.

Nu este un secret pentru nimeni că abordarea tradițională de sus în jos a managementului este adesea ineficientă. Fără o motivație sau îndrumare reală, angajații sunt lăsați să interpreteze singuri indicațiile șefului lor, ceea ce poate duce la confuzie și comunicare greșită.  Când se uită la succesul pe termen lung, organizațiile ar trebui să se străduiască să aibă mai mulți lideri decât șefi, care se concentrează pe crearea unui impact pozitiv în echipele lor și să le inspire să performanțe mai bune în timp.

În urma acestor explicații, vei avea parte de răspunsuri care îți vor oferi o viziune și mai clară către ce trebuie să te îndrepți dacă ești pus în situația de a conduce sau dacă trebuie să rămâi sau  nu într-o echipă care se confruntă cu un astfel de șef.

Calitățile unui lider eficient

Trecând mai departe, după ce ți-ai răspuns la întrebarea de mai sus și ai aflat în ce categorie vrei să te poziționezi (cu siguranță în cea de-a doua pentru că îți dorești să experimentezi ceea ce nu ai reușit când ți-ai început viața de adult cu un loc de muncă),  vreau să îți prezint câteva calități sau acțiuni care te ajută să îți construiești o echipă fericită și productivă.

Calitățile bune de conducere includ abilități puternice de comunicare, inteligență emoțională, empatie, abilități de rezolvare a problemelor și capacitatea de a construi relații cu membrii echipei. Liderii de succes posedă, de asemenea, abilități interpersonale excelente și sunt capabili să promoveze o cultură a colaborării și a încrederii.

Aceste calități sunt esențiale pentru orice lider care dorește să aibă succes în rolul său. Cu aceste trăsături, el își poate ajuta echipa  să atingă noi culmi, creând în același timp un mediu care încurajează creșterea și dezvoltarea fiecărui angajat.

Poate urmează să îți spui: „Teorie, teorie, dar ceva concret nu aveți?”, iar răspunsul nostru este EVIDENT CĂ AVEM, pentru că suntem aici să oferim o mână de ajutor tuturor oamenilor dornici să se dezvolte și să ajute la dezvoltarea celorlalți.

De aceea, îți prezentăm 5 calități care te fac un lider eficient

  1. Condu  prin exemplu: fiind un model bun, este necesar șă îi inspiri și  pe alții să lucreze pentru viziunea lor și să îi ajuți să vadă imaginea de ansamblu;
  2. Ascultă  eficient: ascultă  contribuția echipei tale, primește idei noi și colaborează  pentru a ajunge la soluții optime;
  3.   Fii  deschis la idei/propuneri: arăta ca ești deschis la noi propuneri , astfel încât cei din jur să poată contribui deschis și să-și împărtășească ideile în mod liber;
  4. Stabilește așteptări clare: formulează clar ceea ce trebuie făcut  astfel încât toată lumea să știe ce se așteaptă de la ei în fiecare zi;
  5. Inspiră-i pe alții: rămâi motivat cu pozitivitate și răspândește acest sentiment în echipa ta pentru a crește încrederea și productivitatea angajaților.
lider  sef articol despre leadership

Înțelegerea diferitelor stiluri și exemple de leadership

Tu știai că a fi conducător al unei echipe nu se rezumă doar la a fi lider sau șef? Există o multitudine de stiluri de leadership pe care le adopți involuntar, după care îți ghidezi întreaga carieră și care fac diferenta dintre lider si sef.

  • Dar trecând la lucruri concrete, ce sunt stilurile de leadership?

Stilurile de leadership sunt o parte importantă a managementului biroului. Diferite stiluri de conducere pot fi folosite pentru a atinge obiective diferite, iar fiecare stil are propriile sale avantaje și dezavantaje. Este grozav de știut că există atât de multe stiluri de conducere disponibile, de la autocratic la carismatic.

De aceea, pentru a ușura întreg procesul o să îți ofer câteva caracteristici ale acestor stiluri, cu exemple emblematice pentru ele, pentru a te putea regăsi mai repede și pentru a studia personalitatea oferită drept exemplu în cazul în care vrei să afli efectele pe care acel stil de conducere le-a produs.

  1. Stilul autocratic de conducere este caracterizat de o dorință de autoritate incontestabilă și o lipsă de dorință de a împărți puterea. Liderii care adoptă acest stil se bazează pe capacitatea lor de a folosi forța și amenințarea cu pedeapsa pentru a controla acțiunile celorlalți. Un exemplu de lider autocrat este Kim Jong-un, actualul lider al Coreei de Nord.
  2. Stilul democratic este caracterizat de dorința de control total din partea unei persoane, dar cu un nivel ridicat de încredere din partea altor persoane din societate. Acești lideri acționează cu responsabilitate față de cetățenii care participă la democrație și, de asemenea, au încredere că își conduc țara pentru că au dat dovadă de putere și competență. În Statele Unite, președintele John F. Kennedy avea  un stil de leadership cu caracteristici democratice
  3. Stilul Laissez-Faire este un stil de conducere care permite membrilor echipei să ia decizii în mod independent, cu o supraveghere minimă din partea liderului. Liderii Laissez-Faire mențin încă un anumit control asupra direcției echipei, dar principalul lor accent este să-și împuternicească angajații și să le permită să exploreze diferite soluții în mod independent. Un exemplu excelent de lider Laissez-Faire de succes este Steve Jobs de la Apple Inc.
  4. Stilul birocratic se bazează pe respectarea regulilor și procedurilor stabilite în timp ce implementează deciziile conform structurii ierarhice. Este esențial să existe un sistem managerial ierarhic, deoarece îi ajută pe angajați să-și înțeleagă rolurile și responsabilitățile respective, în timp ce preiau ordine de la superiorii respectivi. Acest lucru va ajuta, fără îndoială, organizațiile să-și atingă obiectivele dorite în cel mai eficient mod. Un exemplu de personalitate cu  acest tip de abordare managerială este cancelarul german Angela Merkel.
  5. Stilul carismatic este unul dintre cele mai populare stiluri de conducere. El implică o combinație de trăsături personale, stil și comportament care creează imaginea unui  lider ideal și care rezonează cu toți angajații.  pentru ceilalți și îi atrag pe oameni la ei. Liderul carismatic este capabil să-și folosească încrederea, pasiunea și natura inspiratoare pentru a-și motiva și direcționa adepții. Un exemplu grozav al unui astfel de tip de personalitate este fostul președinte Barack Obama, care a câștigat milioane de inimi în întreaga lume prin carisma sa, abilitățile de comunicare, onestitatea și viziunea sa.
stiluri de leadership  articol despre leadership

În încheiere, vreau să îți spun că nu există doar alb sau negru, lideri sau șefi, există și nuanțe de mijloc între cele două, însă important este să nu te lași ghidat de partea mai puțin apreciată de echipa ta. Nu uita, cheia succesului și a celui mai bun rezultat constă într-un amestec perfect de șef autoritar și lider puternic – deoarece conducerea unei echipe necesită ambele părți în anumite situații.

A avea autoritatea necesară ajută la asigurarea că toată lumea respectă regulile și reglementările și că are loc o bună funcționare a sarcinilor. Cu toate acestea, este esențial să ne amintim că angajații trebuie să fie inspirați, de încredere și auziți pentru ca aceștia să funcționeze cât mai bine și să fie cât mai productivi posibil.

diferenta dintre lider si sef articol despre leadership