Despre marketingul afiliat și beneficiile pe care le aduce afacerii tale S5E13

În episodul de săptămâna trecută, gazdele emisiunii Cristina Norocel și Adrian Burlacu ți-au povestit despre valoarea emoțională a produsului vs. valoarea sa funcțională și despre produs vs. brand. Aceste diferențieri sunt extrem de importante și te învață cum să „jonglezi” elementele pentru a menține echilibrul în strategii și implicit în business, având ca urmare, bineînțeles, creșterea numărului de vânzări.

Continuând ideea din urmă, cea a creșterii vânzărilor, în episodul de astăzi Brands at Work afli ce este marketingul afiliat și cum îl poți integra și tu în afacerea ta.

Despre Affiliate Marketing

Este un tip de promovare care se bazează pe plata rezultatelor și este de interes pentru antreprenorii mici sau mari. Aspectul preferat de mulți este siguranța că plătești pentru rezultatele dorite, adică pentru vânzări: ca antreprenor, faci plata când înregistrezi o vânzare, iar banii sunt direcționați către persoana care a generat-o.

Acest tip de marketing a început să se practice din ce în ce mai des în anul 2020, în perioada pandemică, când oamenii au dorit să aibă un venit suplimentar.

Indiferent că ai un business mic sau mare, scopul este să crești numărul vânzărilor în ambele situații, iar aceste relații de afiliere te ajută în această privință.

marketingul afiliat tehnica de crestere a vanzarilor

Sunt trei părți implicate:

  • Antreprenorii;
  • Cei care promovează produsele;
  • Rețeaua pe care se promovează (site propriu, rețele sociale sau alte site-uri).

Ce beneficii îți oferă marketingul afiliat?

  1. Investiția inițială redusă. Vei avea nevoie să investești în bannere, fotografii ale produselor, videoclipuri de prezentare, de texte și de materiale de informare ample prin care cel ce îți va promova produsul să înțeleagă afacerea ta, produsele pe care le ai, precum și direcția de comunicare și de promovare;
  2. Produsul ajunge la foarte mulți oameni, pe multiple platforme, site-uri și bloguri;
  3. Aceste apariții trimit către site-ul tău, ceea ce produce un adevărat boost de vizibilitate și notorietate;
  4. Expunerea constantă aduce alte beneficii la rândul ei, ajutându-te mai exact să obții autoritate și credibilitate;
  5. Brandul tău devine cunoscut publicului țintă.
marketingul afiliat tehnica de crestere a vanzarilor

Singurul dezavantaj pe care îl are marketingul afiliat poate fi reprezentat de lipsa de control ridicat asupra tipului de conținut creat de persoana afiliată, iar până în momentul reacției tale s-ar putea ca produsul tău deja să fi pătruns în anumite zone ale pieței sau la anumite segmente ce nu sunt compatibile cu poziționarea brandului tău. Dar aici amintim importanța materialelor de informare ample și detaliate ce trebuie realizate la început.

Abonează-te pe Spotify la emisiunea Brands at Work.

Cum se implementează?

Există două metode:

  1. Generezi programul propriu pe care îl integrezi tehnic pe site-ul tău. Creezi tu propria politică de marketing afiliat și propriul regulament, iar apoi promovezi programul de marketing afiliat.
  2. Apelezi la o rețea de affiliate marketing. Te poți înregistra direct și vei primi ajutorul și susținerea necesară creării acestui program. Acest lucru durează mai puțin de 3 zile.

În acest program îți pui la dispoziție resursele anterior menționate: videoclipuri, poze, ghiduri sau manuale ale produselor și brandului. Stabilești nivelul comisionului: 2%, 3%, 5% sau 25% – 30% – observi comisionul oferit de competiția ta mai întâi, urmând să îl stabilești pe cel propriu.

Cum funcționează?

Atunci când un afiliat se înregistrează pentru a-ți vinde produsele, lui i se generează automat un cod unic ce ajută la urmărirea traficului și vânzărilor venite din partea sa. Programul de marketing afiliat înregistrează faptul că un utilizator a accesat site-ul produsului ca reacție la conținutul afiliatului respectiv, iar în momentul în care acesta decide să cumpere, tu, ca antreprenor, îți vinzi produsul, iar afiliatul este plătit pentru vânzare. Vânzările, dar și vizitele pe site sunt urmărite pe o perioadă de 30 sau de 60 de zile.

În programele de affiliate marketing poți include și promoții sau diverse tipuri de oferte speciale precum lichidări de stoc sau lansări de produs de care să profite comunitatea afiliatului.

Timeline episod

01:58Ce este affiliate marketing? 08:54Avantajele sale 14:20Cum funcționează un program de marketing afiliat?

Acum știi de ce marketingul afiliat este o variantă la care apelează din ce în ce mai mulți antreprenori. Te-am pus pe gânduri?

Ne revedem săptămâna viitoare aici, pe site-ul Mentori de România sau pe Spotify, cu un alt episod dedicat antreprenorilor ca tine, care își doresc să învețe constant și să creeze oportunități de a-și dezvolta business-ul. Know-how-ul necesar îl găsești la Brands at Work, precum și la emisiunile Leaders Hub, 1440, The Keywords Podcast, Money Game sau From Finish to Start.

Brands at WorkEpisod 80