Strategia de promovare este o parte esențială a mixului de marketing și are o influență importantă asupra multor aspecte ale produsului, prețului și distribuției. Iar pentru că promovarea nu se face într-o singură zi, ci într-o perioadă mai lungă de timp, noi vă prezentăm cele mai importante etape in campania de promovare.
Obiective de promovare
Un număr tot mai mare de companii apelează la marketingul de promovare pentru a atinge o varietate de obiective de afaceri. Există diferite mecanisme de promovare care, pentru o investiție financiară relativ mică, pot ajuta companiile să-și îndeplinească obiective precum:
- Creșterea veniturilor
- Atragerea noilor clienți
- Loializarea clienților deja existenți
- Creșterea gradului de notorietate a afacerii
Importanta strategiei de promovare într-o campanie
Fidelizarea clienților, câștigarea de noi clienți și creșterea veniturilor, menținând în același timp costuri de promovare scăzute, nu este o sarcină ușoară.
Pentru a vă atinge obiectivele promoției voastre, aveți nevoie de o strategie de promovare bine executată pentru a stimula eficient clienții. Dacă țintiți toți clienții cu promoțiile voastre, trimiteți cupoane nelimitate și oferiți nemăsurat reduceri de 20% veți cheltui excesiv pentru promoții și veți pierde veniturile. O campanie de promovare trebuie să fie și în avantajul afacerii, dar și al clienților.
De exemplu, 79% dintre consumatori spun că vor cumpăra produse aflate la promoție numai dacă aceasta a fost personalizată pentru a reflecta interacțiunile anterioare pe care consumatorul le-a avut cu brandul respectiv. Iar pentru a personifica aceste promoții trebuie să știi cine e avatarul tău de client, ce trăsături și caracteristici are și pe ce platforme stă. Află informații despre ei și vei ști cum să-ți adaptezi mesajul. Poți apela și la marketingul psihologic pentru a înțelege mai bine anumite comportamente ale clienților.
Principalele etape in campania de promovare
- Stabilirea obiectivelor. Obiectivele unei promoții variază în funcție de piața țintă. Dacă ținta este clientul, obiectivele ar putea include fidelizarea clienților deja existenți sau atragerea unor noi potențiali clienți.
- Selectarea instrumentelor. Obiectivele stau la baza selecției celor mai potrivite instrumente de promovare a vânzărilor. Costul și eficacitatea fiecărui instrument trebuie evaluate în ceea ce privește atingerea acestor obiective pentru fiecare piață țintă.
- Planificarea programului. Deciziile majore care trebuie luate la proiectarea campaniei de promovare se referă la momentul promovării și la cât timp va fi utilizat acest instrument. De asemenea, importante sunt mărimea stimulentului, regulile de eligibilitate și, bineînțeles, bugetul general.
- Testarea prealabilă. Acest lucru trebuie realizat pentru a se asigura că potențialele problemele costisitoare sunt descoperite înainte de lansarea completă a unei promoții. Testarea pe segmente de piață poate evidenția problemele de ambiguitate și poate oferi o imagine asupra rentabilității acelei campanii.
- Implementarea. Programul de implementare trebuie să includă doi factori de timp importanți. În primul rând, trebuie să indice „timpul de realizare” – timpul necesar pentru a aduce programul până la punctul în care stimulentul este pus la dispoziția publicului. În al doilea rând, „vânzarea la timp”, care este perioada de timp de la data lansării până la momentul în care aproximativ 90-95% din materialul stimulativ a fost primit de potențialii clienți.
- Evaluarea. Performanța campaniei trebuie evaluată în raport cu obiectivele stabilite. De aceea aceste etape in campania de promovare sunt strâns legate între ele. Dacă obiectivele sunt specifice și cuantificabile, măsurarea va fi și mai ușoară.
Poți afla și câteva modalități concrete de promovare a produselor în articolul Modalități de promovare a produselor – Podcastul, cheia afacerii tale.
La baza unei campanii de promovare de succes este livrarea eficientă a unei recompense sau stimulente valoroase și relevante către clientul potrivit, la momentul potrivit. Așa că nu mai aștepta și folosește cele 6 etape in campania de promovare potrivită produsului tău. Urmărește-ne pentru restul articolelor pe paginile noastre de Facebook și Linkedin.