promotii_de_succes

Pași pentru realizarea unei promoții de succes S2E002

Episod 17

Ascultă Episod

Ne apropiem de sezonul promoțiilor, cele mai cunoscute fiind cele de Black Friday, Hallowen, Crăciun. Doar că orice promoție trebuie planificată riguros și cu mai mult timp înainte de lansare. Astăzi aflăm cum putem face structura unei promotii de succes și specialiștii noștri Cristina Norocel și Adrian Burlacu ne vor da sfaturi din propria lor experiență.

O promoție de succes duce povestea brandului tău.

Cristina Norocel
promotii de succes si obiectivele promotiei-Brands At Work- Cristina Norocel/Adrian Burlacu

La începutul fiecărei promoții e bine să ai în vedere influxul de capital, și anume cât buget ești dispus să folosești pentru implementarea acelei promoții, de care să fii sigur că îi vei recupera și că vei face și profit pe deasupra. Iar un alt aspect primordial pentru realizarea unei promotii de succes este  să pui în evidență povestea brandului tău. Consumatorii cumpără produse dintr-o nevoie funcțională, dar cumpără branduri pentru povestea lor, dintr-o nevoie emoțională. Nerespectarea acestui aspect îți poate pune afacerea în pericol.

O promoție bine făcută are capacitatea de a oferi o valoarea perceptuală care depășește valoarea intrinsecă a produsului și chiar a brandului”

Adrian Burlacu

Structurarea unei promotii de succes

Cristina ne prezintă trei pași importanți atunci când îți structurezi promoția. Primul consta în alegerea obiectivului principal. Obiectivele promotiei tale sunt foarte importante pentru că de la ele pleacă stabilirea bugetului și strategiei de implementare a promoției. Obiectivele pot varia de la fidelizarea clienților actuali la atragerea de noi clienți, de la creșterea de vizibilitate la lansarea unui nou produs. Al doilea obiectiv constă în conturarea „avatarului de client”. Trebuie să știi pentru cine faci promoția și să îți cunoști clienții. Să vezi dacă ai consumatori logici sau emoționali, pentru a ști cum transmiți mesajul promoției tale. În pasul al treilea stabilești tipul de promoție și mecanica ei. Adrian ne sfătuiește pe toți ca participarea la promoție să fie cât mai simplă.

O promoție deșteaptă  trebuie să facă clientul să cheltuie mai mult decât și-a propus în brandul tău.”

Adrian Burlacu

Conform lui Adrian, scopul unei promoții este de a te ajuta „să te ridici câte puțin spre o creștere de piață consolidată”. Nu trebuie să pierzi din vedere că o promoției trebuie să aducă beneficii clienților, iar ție un profit. Alte sfaturi din partea celor doi specialiști ar fi ca atunci când ai o promoție cu înscrieri să o pornești în jurul orei 13 pentru că oamenii sunt încă la birou și o pot monitoriza, iar pentru închiderea ei poți stabili ziua de joi sau vineri, astfel încât să ai timp în weekend pentru alegerea câștigătorilor. Dacă îți dorești crearea unei promotii de succes ar trebui să începi pregătirea ei cu cel puțin o lună și jumătate înainte. Iar ca mecanică folosită este des întâlnită promovarea la raft, pentru că astăzi cumpărătorul face alegeri sub impuls, având la dispoziție o gamă largă de produse.

Timeline Episod

01:31Ce sunt promoțiile? 13:30Care sunt pașii de realizare a unei promoții?

Cei doi specialiști așteaptă mesaje cu întrebări, nelămuriri și chiar povești cu experiențele dumneavoastră legate de promoții. Iar pentru și mai multe informații și sfaturi nu uitați să urmăriți în continuare podcast-urile Brands at work.

Brands at WorkEpisod 17