Ne întoarcem din vacanță plini de energie și inaugurăm acest sezon alături de Cristina Norocel și Adrian Burlacu. Pentru a marca debutul celui de-al șaselea sezon într-un mod spectaculos, gazdele emisiunii ne prezintă un subiect incitant: Cele mai importante trenduri in branding pentru anul 2023. De ce aceste trenduri sunt eficiente, cum să le aplicăm și la ce să fim atenți atunci când recurgem la acestea, sunt doar câteva întrebări a căror răspunsuri le vom descoperi în episodul de astăzi.
Dacă avem o șansă de a ieși în evidență, aceea este de a ține pasul cu vremurile!
Adrian Burlacu
5 trenduri in branding esențiale pentru 2023
Înainte de a începe să prezentăm aceste 5 trenduri, vrem să readucem în „lumina reflectoarelor” un episod din sezonul trecut, în care gazdele noastre au vorbit despre cele mai importante trenduri în marketing în anul 2023, trenduri care încă se păstrează și care vin în completarea celor de astăzi. Fără a mai lungi prea mult așteptarea, iată care sunt cele mai importante trenduri in branding pe care le poți adopta pentru a-ți conduce afacerea spre succes:
- Autenticitatea și transparența – astăzi consumatorii sunt mult mai interesați de povestea brandului, de cine stă în spatele produselor, cum ajunge un produs de la stadiul de proiect pe rafturile magazinelor, de aici și necesitatea de a crea conexiuni și relații transparente între companie și client. Ce trebuie să facă antreprenorii? Să își familiarizeze cumpărătorii cu procesele de producție prin intermediul pozelor și filmulețelor din fabrici, să-și prezinte echipa și povestea fiecărui angajat, să contureze un parcurs al afacerii, de la idee până la succesul prezent. Acestea sunt doar câteva exemple prin care antreprenorii pot apela la autenticitate și transparență pentru a crea relații pe termen lung cu proprii clienți, dar și pentru a atrage alții noi.
- Colaborările între branduri – decizia de a colabora cu un brand nu este una ușoară, mai ales când vine vorba de o companie vizibilă pe piață, pentru că un pas greșit poate ruina munca depusă de-a lungul anilor a zeci sau chiar sute de oameni. Cu toate acestea, dacă acest pas se materializează în urma unor analize și dezbateri corecte, succesul poate fi garantat deoarece „2 înseamnă mai mult decât 1”, iar audiența unei companii va deveni fidelă și celeilalte.
- Brand activism – este unul dintre trendurile care a luat amploare de curând, dar care se va menține mulți ani de acum înainte, pentru că firmele sunt tot mai interesate să ia parte la activități sociale, politice, de mediu, dar mai ales să își exprime opiniile în mod public. Este un demers curajos, pentru care antreprenorii merită să fie felicitați, însă trebuie să fie foarte atenți atunci când își aleg cauzele în care se implică pentru că există posibilitatea ca acestea să vină în contradictoriu cu misiunea și valorile companiei și pot deteriora imaginea acesteia.
- Sunetul ca identitate de brand – visul fiecărui antreprenor este să își întipărească brandul în mintea consumatorilor și să fie greu de uitat. Cum să facă acest lucru? Ei bine, prin muzică! Cu toții suntem familiari cu jingle-ul Coca Cola sau cu „Farmacia inimii Catena” (recunoaște că ai cântat în această frază în loc de a o citi), acestea sunt cele mai simple și cunoscute exemple prin care îți putem arăta puterea pe care o are sunetul în întărirea identității de brand.
- Experiențe și evenimente live – acest trend vine ca o completare a autenticității și transparenței brandului, evenimentele având rolul de a crea interacțiuni reale între brand și consumator și de a reuși să își consolideze relațiile pe termen lung.
O abordare greșită poate distruge totul…
Aceste trenduri in branding pot fi de mare ajutor când vine vorba de evoluția unei companii și de pavarea drumul către succes, toate acestea cu o singură condiție: ABORDAREA ȘI IMPLEMNETRAEA CORECTĂ. Pentru a explica și mai bine necesitatea unei astfel de abordări vom prezenta un exemplu de așa nu, o companie extrem de renumită distrugându-și reputația în 30 de secunde.
Unul dintre cele mai mari branduri de bere din SUA, cu 30 de ani de experiență în spate și deținătoare a locului 2 în topul preferințelor consumatorilor, a reușit să își distrugă reputația prin intermediul unui videoclip de câteva secunde pe o platforma socială. Cum s-a întâmplat acest lucru? Răspunsul este unul simplu, crearea unui parteneriat nepotrivit și promovarea unui mesaj care nu se aliniază cu valorile companiei. Această decizie nu a afectat doar reputația companiei, ci și siguranța angajaților, șoferii acesti firme fiind atacați în timpul programului atunci când treceau pe autostradă.
Acesta este cel mai relevant exemplu, care trage un semnal de alarmă pentru toți antreprenorii care doresc să creeze colaborări, spre a fi mult mai atenți la alegerea influencerilor cu care își doresc un parteneriat și la mesajul pe care urmează să îl promoveze.
Timeline episod
Te așteptăm și săptămâna viitoare pentru o nouă ediție a emisiunii Brands at Work. Nu uita că poți trimite întrebări din domeniu, la care ai dori ca moderatorii noștri să răspundă în episoadele următoare. Dacă ți-a plăcut discuția despre trendurile în branding pentru anul 2023 și dacă acum ai o mai bună înțelegere a strategiilor pentru viitor, te încurajăm să asculți și alte episoade ale emisiunii Brands at Work disponibile pe site-ul nostru. Nu uita că pe Mentori de România poți asculta și alte emisiuni interesante precum Leaders Hub, 1440 sau The Keywords.
Trainer, Consultant Marketing si Branding Personal, Coach
În fiecare zi susţin profesioniştii să îşi construiască un brand personal puternic şi o afacere profitabilă.