Inteligența emoțională | Abilitate obligatorie în leadership

Inteligenta emotionala | Abilitate obligatorie in leadership

Când ne gândim la un lider adevărat, ne vine în minte un set de abilități pe care acesta trebuie să le aibă deoarece cu ajutorul acestui set reușește să fie cel mai bun în activitatea sa. Ca urmare, putem spune că leadership-ul este un domeniu provocator și, pentru a excela ca lider, trebuie să aveți instrumentele  necesare pentru a atinge succesul. Aceste instrumente includ abilitățile de conducere, abilitățile de comunicare și inteligenta emotionala, care sunt vitale în leadership. Înțelegând mai bine conceptul de inteligență emoțională, vom reuși să ne concentrăm pe abilitățile care trebuie dezvoltate astfel încât să ajungem să fim cei mai buni în ceea ce facem. În continuarea acestui articol veți descoperi universul emoțiilor, al cărui cunoaștere vă va ajuta să deveniți mai inteligenți din punct de vedere emoțional, să acționați corect în situații mai puțin favorabile, să vă înțelegeți mai bine atât propriile emoții cât și pe cele ale celor din jur și să formați mai multe relații interpersonale care vă pot aduce mult mai aproape de succesul dorit.

În primul rând, ce este inteligența emoțională?

Inteligența emoțională reprezintă capacitatea de a identifica, înțelege, controla și exprima emoțiile. Această definiție nu este completă deoarece identificarea și înțelegerea emoțiilor trebuie făcută atât pentru propriile noastre emoții, cât și pentru emoțiile celor din jur. Ca urmare, inteligența emoțională este o abilitate obligatorie în leadership și nu doar în acest domeniu, fiind foarte populară în rândul oamenilor de succes.

inteligenta emotionala . abilitate obligatorie in leadership

Responsabilitatea emoţională a managerului constituie funcţia de bază a conducerii. Liderii au jucat întotdeauna un rol emoţional primordial. Fără îndoială, primii lideri ai umanităţii şi-au dobândit poziţia, în mare măsură, datorită faptului că maniera lor de a se impune era convingătoare la nivel emoţional. De-a lungul istoriei, în toate culturile, liderul oricărui grup uman a fost întotdeauna acela la care ceilalţi au găsit siguranţă şi claritate, atunci când s-au confruntat cu ameninţări sau atunci când au avut de îndeplinit o sarcină. Liderul se manifestă ca o călăuză emoţională a grupului.

Potrivit lui Daniel Goleman, un psiholog american care a ajutat la popularizarea inteligenței emoționale, există 5 elemente care ne permit să fim inteligenți emoțional: conștiința de sine, autocontrolul, motivația, empatia și abilitățile sociale.

Conștiința de sine

Prin intermediul conștiinței de sine se identifică abilitatea de a eticheta, recunoaște și înțelege propriile emoții. Aceasta ne cere să acordăm o mare atenție sentimentelor noastre, fie ele pozitive sau negative. Recunoașterea propriilor noastre stări emoționale și a modului în care acestea ne afectează gândurile, comportamentele și deciziile, este cheia cultivării conștiinței de sine. Liderii constienți emoțional sunt capabili să-și sesizeze până și cele mai subtile emoții proprii, să înțeleagă de ce apar ele și cum le influențează performanța. Conștiința de sine are în componența acesteia trei elemente principale pe care le puteți descoperi, cititnd articolul care dezvoltă în detaliu această temă. Puteți accesa articolul, dând click aici.

Autocontrolul

Autocontrolul emoțional este important pentru succesul și fericirea noastră ca lideri, deoarece ne ajută să luăm decizii mai bune. De asemenea, ne ajută să fim mai persuasivi și să facem o impresie bună asupra persoanelor din jurul nostru.

Ca urmare, nu este indicat ca un lider să fie văzut tensionat și lipsit de pozitivitate de către cei din jurul lui, ci mai degrabă este indicat ca acesta să fie văzut ca o persoană stăpână pe sine, care deține controlul emoțiilor. Acest lucru vă poate ajuta să creați un mediu de lucru pozitiv pentru membrii echipei dvs. , reușind să creșteți satisfacția și productivitatea.

Pentru a afla mai multe detalii despre această componentă a inteligenței emoționale, printre care și 3 moduri care vă pot ajuta să ieșiți învingător în lupta cu propriile emoții, citiți aici articolul creat special pe tema autocontrolului.

Motivația

Motivația este un proces psihologic, responsabil pentru inițierea, dirijarea și menținerea unui comportament orientat spre obiective. În leadership, motivația poate fi definită ca dorința lider-ului de a reuși atunci când își propune un obiectiv. Ca urmare,  motivația poate fi văzută ca o energie mentală care ne determină să acționăm.  

Există mai multe tipuri de motivație și o serie de sfaturi pe care dacă le urmăm, putem deveni cei mai motivați și de succes lideri. Pentru a afla toate aceste detalii, puteți urmări articolul creat special pe tema motivației, aici.

Empatie

Când empatizăm cu ceilalți, dezvoltăm relații mai profunde. Pentru a înțelege cum poate fi folosită empatia în leadership, trebuie să înțelegem mai întâi ce este empatia. Empatia este capacitatea de a înțelege sentimentele unei alte persoane. Este una dintre cele mai importante abilități pentru lideri, deoarece le permite să se conecteze cu adepții lor și să creeze un sentiment de înțelegere reciprocă. Mai multe informații legate de această componentă esențială a inteligenței emoționale, puteți afla dintr-un articol, dând click aici. Vă invit să citiți acest articol și să descoperiți pe lângă multe altele și 3 tipuri de empatie de care poate nu știați.

Abilități sociale

Nu este surprinzător că abilitățile sociale sunt o parte importantă a inteligenței emoționale. Este una dintre cele mai importante componente pe care o putem învăța și care ne va ajuta atât în viața personală cât și în cea profesională.

Acest set de abilități sociale ne permit să interacționăm cu ceilalți, într-o manieră adecvată situației. Ele implică un set de comportamente, atitudini și sentimente care ne încurajează să fim empatici. Mai mult, aceste abilități includ comunicarea verbală, cum ar fi ascultarea, vorbirea, citirea limbajului corpului, înțelegerea tonului vocii, etc. și comunicarea nonverbală, cum ar fi contactul vizual, zâmbetul, empatia, rezolvarea conflictului și abilități de negociere. Ca urmare, dacă o persoană nu are abilități sociale, se va lupta continuu să înțeleagă emoțiile celorlalți, nefiind conștientă că problema se află în interiorul ei, aceasta nefiind capabilă să-și identifice propriile sentimente.

Mai multe informații interesante legate de această componentă, puteți afla din acest articol. Veți afla chiar și 5 moduri simple prin care să vă îmbunătățiți aceste abilități sociale.

Emoţiile contează enorm în activitatea de conducere, reprezentând o dimensiune crucială pentru un lider inteligent emoţional, determinând în mare măsură succesul sau eşecul celorlalte eforturi ale sale. Inteligenţa emoţională oferă competenţele esenţiale ale unui lider adevărat. Aceste abilităţi pot fi cultivate şi aprofundate atât la nivel individual, cât şi la nivelul echipei.

Dezvoltă-ți inteligența emoțională alături de noi! Urmărește canalul Mentori de România pentru a descoperi și alte articole utile care pot contribui la dezvoltarea și succesul tău!

Fill out my online form.