Daniel Goleman, psiholog și autor al cărții „Inteligența emoțională”, a descoperit că abilitatea lider-ului de a se motiva pe sine și pe ceilalți este cea mai importantă componentă a inteligenței emoționale. Un lider motivat este concentrat asupra obiectivelor lui, are o viziune clară și știe să-și stabilească obiective mărețe, dar realizabile. Acestuia nu îi este frică de provocări și știe să fie perseverent în fața eșecurilor. În plus, lider-ul dezvoltat emoțional și motivat, are un mare simț al urgenței, ceea ce înseamnă că nu pierde timpul cu lucruri precum amânarea sau gândirea excesivă.
Când îți stabilești un obiectiv și ești motivat să reușești, este mai ușor să muncești pentru obiectivul tău. Citește în continuare acest articol pentru doza ta zilnică de inspirație și pentru a descoperi informații pe care poate nu le știai.
Cum privim motivația în leadership?
Motivația este un proces psihologic, responsabil pentru inițierea, dirijarea și menținerea unui comportament orientat spre obiective. În leadership, motivația poate fi definită ca dorința lider-ului de a reuși atunci când își propune un obiectiv. Ca urmare, motivația poate fi văzută ca o energie mentală care ne determină să acționăm.
Știai că există mai multe tipuri de motivație?
Există o mulțime de cercetări care au fost făcute pe tema motivației. Un lider motivat este influențat atât din interior cât și din exterior. Ca urmare, un astfel de studiu a fost realizat de o companie numită Institute for Motivation Science. Studiul a constatat că există trei tipuri de motivație:
- Intrinsecă- stima de sine și autoactualizarea
- Extrinsecă- reprezentată de elemente precum banii, puterea și faima
- Auto-motivarea– capacitatea de a acționa fără a fi influențat de factori externi
Singurul lucru pe care toate aceste tipuri de motivație le au în comun este legat de emoțiile care intervin în centrul fiecărei clasificări. Astfel, pentru ca liderii motivați să reușească să îi motiveze și pe ceilalți din jur, trebuie să creeze o emoție pe care să o transmită mai departe.
Liderii sunt forța motrice în orice organizație. Ei dau tonul, creează o cultură și își motivează echipa să fie mai bună.
Înțelegerea rolului unui lider motivat la locul de muncă
Rolul lider-ului motivat este de a crea o cultură a succesului și a fericirii. Liderii trebuie să își asume o responsabilitate pentru fericirea echipei lor prin crearea unui mediu care încurajează creșterea, creativitatea și inovația.
Este important ca liderii să înțeleagă cum își pot motiva echipele pentru a avea succes la locul de muncă de astăzi.
Cum ne motivăm?
Motivația este unul dintre cele mai importante lucruri când vine vorba de productivitate. Din fericire, există multe modalități prin care ne putem motiva. Dacă îți este greu să te motivezi, încearcă aceste 5 sfaturi simple:
1) Fă o listă cu toate motivele pentru care dorești să ai succes
2) Ține-ți obiectivele la vedere
3) Găsește-ți propria poveste de succes
4) Rămâi concentrat pe ceea ce este important pentru tine
5) Recompensează-te pentru îndeplinirea sarcinilor tale
Motivația este un factor cheie în succesul unei echipe, iar totul pornește de la lider. Un lider motivat știe care sunt obiectivele sale și cum îi poate ajuta pe ceilalți să atingă anumite obiective prestabilite. Dacă vrei să fii un mare lider trebuie să fii motivat și să înțelegi că ai responsabilitatea de a fi un exemplu pentru cei din jurul tău.
Lasă-te cuprins de motivație! Urmărește canalul Mentori de România pentru a descoperi și alte articole utile care pot contribui la dezvoltarea și succesul afacerii tale!