In 1920, E.L.Thorndike descoperă, pe lângă inteligența academică, un alt fel de inteligență, bazată pe abilitatile sociale pe care fiecare dintre noi ar trebui să le avem. Așadar, este vorba despre inteligența socială, pe care autorul o definește ca „abilitatea de a înțelege si lucra cu femei și bărbați, băieți și fete, de a te comporta cu întelepciune în relațiile umane”. Între timp, studiile legate de această descoperire s-au înmulțit, astfel că prin anii ’80, această formă nouă de inteligență a fost definită ca “inteligența socială” care presupune abilitatea de a ne stăpâni atât propriile emoții, cât și pe ale celorlalți, a recunoaște și diferenția aceste emoții, urmând să folosim aceste informații pentru a ne ghida modul de gândire și acțiune.
În continuare vei afla cum să îți dezvolți abilitățile sociale pentru a putea să-ți creezi și păstrezi relații interpersonale importante, care vor contribui la succesul din viața ta personală și profesională. Mai jos vei descoperi 5 metode simple prin care poți face asta. Mai mult, îți vei da seama de ce nu îți poți dezvolta inteligența emoțională fără să iei în considerare abilitățile sociale.
Importanța abilitatilor sociale în dezvoltarea inteligenței emoționale
Nu este surprinzător că abilitățile sociale sunt o parte importantă a inteligenței emoționale. Este una dintre cele mai importante componente pe care o putem învăța și care ne va ajuta atât în viața personală cât și în cea profesională.
Acest set de abilități sociale ne permit să interacționăm cu ceilalți, într-o manieră adecvată situației. Ele implică un set de comportamente, atitudini și sentimente care ne încurajează să fim empatici. Mai mult, aceste abilități includ comunicarea verbală, cum ar fi ascultarea, vorbirea, citirea limbajului corpului, înțelegerea tonului vocii, etc. și comunicarea nonverbală, cum ar fi contactul vizual, zâmbetul, empatia, rezolvarea conflictului și abilități de negociere. Ca urmare, dacă o persoană nu are abilități sociale, se va lupta continuu să înțeleagă emoțiile celorlalți, nefiind conștientă că problema se află în interiorul ei, aceasta nefiind capabilă să-și identifice propriile sentimente.
Care sunt beneficiile dezvoltării unor bune abilități sociale ca lider?
Un mare lider trebuie să fie inteligent social pentru a putea intra în legătură cu echipa sa, pentru a le înțelege nevoile membrilor echipei și pentru a știi cum să îi motiveze.
Liderii trebuie să fie capabili să comunice eficient și să construiască relații cu ceilalți. De asemenea, trebuie să fie capabili să înțeleagă emoțiile oamenilor și să acționeze în consecință. Dezvoltarea abilităților sociale este o modalitate prin care ne putem construi o relație bazată pe încredere cu membrii echipei noastre, această relație fiind esențială pentru orice lider care dorește să reușească în poziția sa. Ca urmare, dezvoltarea inteligentei emotionale a unui lider cuprinde un set de abilități sociale pe care acesta trebuie să le ia în considerare pentru a ajunge la cel mai înalt nivel.
Cum să îmbunătățiți abilitățile sociale în 5 moduri simple
Abilitățile sociale sunt o parte vitală a vieții noastre de zi cu zi. Indiferent dacă ne aflăm într-un cadru profesional sau personal, ele pot face diferența între a fi plăcut sau displăcut.
Pentru a-ți îmbunătăți aceste abilități sociale, trebuie să fii atent la următoarele 5 aspecte:
1) Amintirea numelor celor cu care comunici
A-ți aminti numele unei persoane este o modalitate bună de a o face să se simtă importantă. Astfel, aceasta va simți că prezența ei contează și că ție îți pasă de ea. De asemenea, ajută la stabilirea relațiilor și la crearea unui sentiment de familiaritate cu persoana respectivă.
2) A fi prezent în momentul în care oamenii comunică cu tine
În momentul comunicării nu trebuie să fii distras de nimic, focusul fiind doar pe omul cu care comunici și pe discuția deschisă.
3) Menținerea contactului vizual
Menținerea contactului vizual este crucială pentru o interacțiune socială de succes. Poate construi încredere și o bună relație, mai mult te face să pari demn de încredere. De asemenea, îți poate oferi un sentiment de securitate atunci când interacționezi direct, cu cineva.
4) Vorbește cu încredere și convingere
Este dificil să vorbești cu încredere și convingere dacă nu ești sigur pe sensul cuvintelor rostite. Dacă ai o bună înțelegere a subiectului, atunci îți va fi mai ușor să vorbești încrezător. De asemenea, este important să scapi de orice nervozitate care ar putea fi prezentă în vocea ta.
5) Fii deschis către oameni și experiențe noi
Importanța abilităților sociale în dezvoltarea inteligenței emoționale este adesea subevaluată. Abilitățile sociale trebuie dezvoltate în fiecare etapă a vieții noastre. Acestea ne ajută să formăm relații cu cei din jurul nostru și să ne dezvoltăm inteligența emoțională care joacă un rol important în succesul pe care ni-l dorim, în principal, pe plan profesional.
Dezvoltă-ți inteligența emoțională alături de noi! Urmărește canalul Mentori de România pentru a descoperi și alte articole utile care pot contribui la dezvoltarea și succesul tău!