Importanța empatiei în dezvoltarea inteligenței emoționale a unui lider

importanta empatiei in dezvoltarea inteligentei emotionale a unui lider

Leadership-ul înseamnă conectarea cu oamenii și înțelegerea emoțiilor lor. Este vorba despre importanta empatiei, onestității și conștientizării de sine. Oamenii vor să fie conduși de cineva care îi poate înțelege, care îi poate face să se simtă în siguranță, care îi poate face să se simtă că sunt înțeleși.

În acest articol, vom explora importanța empatiei în leadership, alături de tipurile acesteia și modul prin care vă puteți dezvolta inteligența emoțională ca lider, cu ajutorul empatiei, pentru a vă conecta cu membrii echipei și a-i conduce în cel mai bun mod posibil.

De ce este important ca un lider să fie empatic?

Când empatizăm cu ceilalți, dezvoltăm relații mai profunde. Pentru a înțelege cum poate fi folosită empatia în leadership, trebuie să înțelegem mai întâi ce este empatia. Empatia este capacitatea de a înțelege sentimentele unei alte persoane. Este una dintre cele mai importante abilități pentru lideri, deoarece le permite să se conecteze cu adepții lor și să creeze un sentiment de înțelegere reciprocă.

Liderii care sunt empatici sunt capabili să vadă lucrurile dintr-o perspectivă diferită și știu cum se simt adepții lor atunci când se confruntă cu dezamăgiri sau dificultăți. Ei au capacitatea de a se pune în locul celorlalți, ceea ce îi ajută să ia decizii mai bune pentru adepții lor, liderii empatici știind ce își doresc și de ce au nevoie membrii echipei lor, în cadrul organizației.

importanta empatiei

Importanta empatiei în rolul lider-ului de strateg al inteligenței emoționale

Inteligența emoțională a unui lider este adesea judecată după cât de bine poate empatiza cu ceilalți. Un bun lider trebuie să fie capabil să înțeleagă ce simt membrii echipei sale, pentru a se conecta cu ei la un nivel profund.

Dezvoltarea inteligenței emoționale a unui lider acordă, în planul ei, o deosebită atenție empatiei. Aceasta este o abilitate cheie care este adesea trecută cu vederea în timpul formării de conducere. Investind în inteligența voastră emoțională ca lideri, puteți crea un mediu care favorizează succesul și productivitatea.

Într-un studiu realizat asupra unui număr de 3.871 de directori executivi, în care au fost evaluați un număr de factori-cheie care pot influența mediul profesional, s-a demonstrat că emoțiile create membrilor unui colectiv, contribuie la minimalizarea sau maximizarea randamentului. Astfel, se subliniază importanta empatiei în conducerea bazată pe inteligența emoțională. Subalternii așteaptă din partea lider-ului încurajare și empatie, pentru a putea să se simtă mai încrezători în propriile abilități și mai creativi.

3 tipuri de empatie de care poate nu știai:

1. Empatia cognitivă- este capacitatea de a înțelege ceea ce gândește o altă persoană.

2. Empatia emoțională- este capacitatea de a înțelege și de a împărtăși sentimentele altei persoane, cum ar fi fericirea sau tristețea.

3. Interesul empatic- este atunci când un individ simte un nivel ridicat de preocupare pentru bunăstarea celorlalți, ceea ce duce adesea la un răspuns emoțional cum ar fi compasiunea sau simpatia.

Cum caracterizăm liderii empatici?

Liderii empatici:

  • sunt capabili să-şi creeze relaţii interpersonale mai puternice.
  • îi motivează foarte uşor pe subordonaţi.
  •  au performanţe mai bune ca lideri.
  • fac faţă mai uşor schimbării.
  • creează un climat de cooperare.
  •  sunt priviţi cu încredere de subordonaţi.
  •  creează o legătură emoţională între membrii organizaţiei.

Putem să ne dezvoltăm empatia, măcar parțial. Psihologul Paul Ekman a creat un instrument online care ne permite să ne testăm abilitățile de a citi emoțiile cuiva, doar privindu-i expresia.

Liderii care sunt empatici au mai mult succes deoarece pot construi relații puternice cu membrii echipei lor. De asemenea, le este mai ușor să comunice cu ceilalți și să înțeleagă cum se simte fiecare membru al echipei. Empatia este o parte importantă a inteligenței emoționale, care poate ajuta liderii să aibă succes în orice industrie.

Lasă-te cuprins de o lume a empatiei! Urmărește în continuare canalul Mentori de România pentru a descoperi și alte articole utile care pot contribui la dezvoltarea afacerii tale!