În episodul de astăzi, Simona Bortiș ne vorbește despre conceptul de leadership feminin, atât din experiența ei de lider și transformational coach, cât și din cea de mamă și femeie căsătorită. Aceasta subliniază provocările cu care se confruntă multe femei care au roluri de lider, fie că sunt angajate în organizații mai mari sau mai mici, fie că sunt antreprenoare. Astfel, Simona pune accent pe un studiu realizat de cei de la Deloitte, care spune că „femeile sunt promovate mai rar decât bărbații” din cauza dezavantajului creat de concediul de maternitate care apare mai devreme sau mai târziu în timpul carierei acestora. Pe de altă parte, ne este dezvăluit sondajul creat de cei de la Deloitte, care spune că bărbații sunt percepuți ca având rezultate mai bune în avansarea în carieră, iar femeile sunt recunoscute pentru performanțele lor în gestionarea eficientă a resurselor umane, dezvoltarea personală și dobândirea de noi competențe.
În continuare, ne sunt prezentate caracteristicile liderilor angajați, specifice atât femeilor cât și bărbaților. Astfel, în domeniul de leadership feminin, avantajele vin de pe urma consecvenței, multitasking-ului, onestității, bunei comunicări, empatiei și capacității de gestionare a echipelor mari, în timp ce liderii bărbați sunt recunoscuți pentru confortul în luarea deciziilor și abilitățile de conducere.
„Antreprenoriatul feminin se află în dezvoltare. Totodată, reprezintă un proces de creare a unui nou trend si merită să investim în el pentru a-l dezvolta tot mai mult.”
Simona Bortiș
Din perspectiva Simonei există două direcții ale antreprenoriatului feminin, anume cel din necesitate și cel ca atare. Ca urmare, aceasta ne prezintă diferența dintre cele două forme de antreprenoriat.
„Este vorba despre evoluția femeii antreprenor de la o femeie care caută venituri la o femeie în drumul spre realizarea visurilor”.
Simona Bortiș
Punctele forte ale unui leadership feminin
Simona Bortiș menționează 7 dintre punctele forte regăsite în leadership-ul feminin. Acestea sunt adoptarea stilului de leadership transformațional, care reprezintă implicarea femeilor lideri în dezvoltarea personală a membrilor echipei, focalizarea pe sarcini, promovarea cooperării și colaborării , orientarea spre comunicarea constructivă, crearea unei atmosfere colegiale , utilizarea flexibilității și deschiderea către inovație.
„ Acolo unde femeile sunt în roluri de leadership, există o cultură inclusiv, acestea aducând mai multe șanse de inovare. ”
Simona Bortiș
Tot azi, aflăm trei provocări prezente într-un rol de leadership feminin , alături de trei recomandări din partea Simonei. Astfel, cele trei provocări sunt reprezentate de timp versus bani, unde accentual cade pe statulul de mama care implică multe responsabilități familiale, provocări la nivel de ego și burn-out psihic rezultat din efortul depus pentru a excela atât la job, cât și acasă. Prima recomandare a Simonei este atenția la mitul „de a le avea pe toate sau de a le face pe toate”, cea de-a doua recomandare este conștientizarea faptului că există oameni care ne vor ajuta, iar prin ultima recomandare Simona ne îndeamnă să ne facem timp pentru pauze și momente de reflecție.
Timeline episod
Dacă vrei să te încarci de motivație și energie pozitivă, în acest minunat univers al antreprenoriatului, lasă-te inspirat de și mai multe episoade, care te vor surprinde mereu și te vor purta către calea succesului. Abonează-te acum la canalul Mentori de România, iar noi te vom surprinde mereu cu subiectele preferate de tine, amintindu-ți printr-o notificare să nu lași pe mâine ce poți face astăzi!