Despre Șefi vs Lider în România, în anul 2021 S1E010

În episodul de astăzi, alături de Simona Bortiș, o avem ca invitată specială pe Andra Pintican, care ne conduce către o discuție deschisă, pornind de la o cercetare, realizată de aceasta, despre șefi vs lider în România. Andra Pintican este director marketing la „Undelucram.ro”, având o mare pasiune pentru oameni. Proiectul „Sefi vs Lider” a început într-un context în care, în urmă cu aproximativ un an jumătate, mai mulți oameni se plângeau de atmosfera din cadrul companiilor în care lucrau, mai ales de faptul că erau hărțuiți de către managerii lor. Astfel, a apărut dorința lui Andra de a înțelege ce anume își doresc oamenii de la managerii și angajații lor. Ca urmare, Andra a intervievat 1000 de persoane, printre care s-au numărat atât simpli angajați, cât și manageri, pentru a afla răspunsul.

„Am încercat să captez realitatea, fără să prezint doar partea negativă. Astfel, mi-am dat seama că nu este suficient să vorbesc doar cu angajații, mai ales că din experiența anterioară în HR, știu suficiente situații în care oameni foarte buni au fost promovați în rol de manager, fără să fie pregătiți sau să primească un sprijin, ba mai mult, au fost lăsați de unii singuri să se descurce.”

Andra Pintican

Rezultatele studiului Conducători vs lider

Andra a constatat, de pe urma interviurilor, realizate în cadrul proiectului șefi vs lider, cu manageriii mai multor organizații cunoscute, că totul se reduce la propria educație, iar noi ca români avem un mod specific în care ne raportăm la muncă. În această ordine de idei, ceea ce vedem în filmele americane sau ceea ce citim în cărțile de leadership, nu este întotdeauna ușor de aplicat. 

„Avem nevoie să ne educăm managerii cu focus major pe potențialul uman. Iar înainte de a face asta pentru alții, trebuie să o facă pentru ei.”  

Andra Pintican

În continuare, de pe urma studiului șefi vs lider, aflăm cum arată un profil de lider pentru vremurile pe care le trăim și pentru cele care urmează. Astfel, aceasta ne prezintă 4 elemente importante, pe care oamenii le așteaptă de la managerul ierarhic. Acestea sunt etica, în ceea ce privește corectitudinea managerilor, vulnerabilitatea, omenia și empatia.  

„Servant leadership este the new trend.”

Andra Pintican

Stilurile vechi de conducere nu mai sunt îmbrățișate în contextul actual. Astfel, leadership-ul trebuie să înțeleagă modul în care lumea evoluează, alături de comportamentul uman și dezvoltarea umană. În prezent, liderul servant este apreciat de oameni, acesta fiind alături de angajații lui, punându-le potențialul în lumină și oferindu-le siguranța psihologică.

Timeline episod

02:51„Despre studiu” 06:28Rezultatele studiului „Șefi VS lideri” 15:27Liderii actuali și liderii viitorului

Dacă vrei să te încarci de motivație și energie pozitivă, în acest minunat univers al antreprenoriatului, lasă-te inspirat de și mai multe episoade și emisiuni, care te vor surprinde mereu și te vor purta către calea succesului, accesând : Mentori de România.

 Abonează-te acum la canalul Mentori de România, iar noi te vom surprinde mereu cu subiectele preferate de tine, amintindu-ți printr-o notificare să nu lași pe mâine ce poți face astăzi!

Leaders HUBEpisod 10