marketingul online si social media

Cum îmbinăm marketingul online și social media? S2E006

Episod 21

Ascultă Episod

Așa cum au promis la începutul sezonului, Cristiana Norocel și Adrian Burlacu aduc și alți specialiști alături de ei pentru a vorbi despre branding și nu numai. Astăzi se alătură Claudiu Margină, un tânăr de 24 de ani, specialist în marketing online și fondator al proiectului „Strigăt pentru educație”. El ne va povesti mai multe despre marketingul digital și rețelele de socializare.

Dacă un business nu are o prezență online și o prezență reală, autentică, poate să îi fie foarte greu să crească, să scaleze.

Claudiu Margină

Cristina vrea să afle de la Claudiu o mai bună definiție a diferenței dintre o campanie și o reclamă care face parte din campanie. El ne dă exemplu că atunci când facem promovarea afacerii pe Facebook, vom avea o campanie formată din 3 niveluri, pentru că partea de campanie înglobează de fapt mai multe seturi de reclame. La nivel general în campanie stabilim obiectivele de campanie, mai exact ne punem întrebarea „ce vrem să obținem?”, iar ca răspunsuri putem avea mai multe variante: trafic pe site, vânzări pe site sau în magazinul fizic, engagement crescut pe pagină (like, share, comentarii). Tot în această etapă stabilim și bugetul. La nivelul următor vorbim de seturi de reclama, despre selectarea audienței țintă și poziționarea reclamei noastre. Iar ultimul nivel e partea de reclamă propriu-zisă, a ceea ce omul vede: identitate, vizual și text. Partea de campanie cuprinde și setările tehnice, pe care omul nu le vede.

Remarketarea te ajută să ajungi în fața omului de mai multe ori, cu un cost mult mai mic.

Claudiu Margină

Observăm că îmbinarea dintre marketingul online si social media, care ne ajută să aducem în atenția consumatorilor produsul sau serviciul nostru mult mai ușor. Claudiu ne mai explică și cum ne ajută remarketarea pe social media. Pentru început stabilește cum pentru audiența rece alegi o reclamă  în funcție de interese, prin care mergi către oamenii care nu au auzit de brandul tău, iar pentru audiența caldă alegi o reclamă diferită, cu mesaj, ei fiind oamenii care au avut deja cel puțin un contact cu brandul tău.

Prin remarketare siteul revine în atenția consumatorilor și astfel, dacă consumatorul uită adresa site-ului de exemplu, poate reveni mult mai ușor sau se poate răzgândi între timp și revine asupra produsului tău. Așa putem vedea reclamele ca pe un lucru bun, pentru că ne ajută să luăm decizii mai ușor.

Indicatori de performanta in marketingul online si social media

Atunci când vrem să vedem succesul unei promovări online trebuie să știm de la început că diferă de la business la business și de la o platformă de socializare la alta. E important totuși să încerci să scoți cel mai mic cost. Claudiu ne dă câteva puncte unde putem observa dacă promovarea afacerii noastre funcționează, anume să ne uităm unde reacționează omul, dacă intră pe reclamă sau dă doar like. Marketingul online și social media presupun să fii într-o schimbare și adaptare continuă, astfel încât să ajungi să fii mereu prezent în mintea omului. Să fiți atenți și la costul per click, costul per view și numărul de interacțiuni (like, share). Poți reuși doar dacă îmbunătățești constant conținutul tău. În Google Ads, de exemplu, poți folosi ca instrument Google Analytic, pentru a analiza traficului și parcursul clienților.

marketingul online si social media

De-a lungul experienței, Claudiu a observat că prin Facebook Ads tu te duci către oameni, iar prin Google Ads oamenii vin către tine. E important să înțelegem că nu poți face o campanie bună de marketing dacă nu înglobezi toate aceste platforme.

Ca un ultim sfat, specialiștii noștri vă spun să stabiliți bine mixul pe care îl veți folosi, în funcție de obiective și poziționarea în piață a afacerii dumneavoastră. Să nu uitați că în zilele noastre marketingul online și social media îți pot crește afacerea.

Timeline Episod

03:38Crezi că un business poate să funcționeze fără să aibă prezență online? 13:20De ce este importantă remarketarea? 18:28Cum ne măsurăm succesul în social media?

Dacă îți dorești să-ți transformi potențialul în reușită, te invităm să urmărești în continuare setul de podcasturi și dacă ai o întrebare sau un feedback nu ezita să folosești opțiunea „trimite un mesaj vocal”.

Brands at WorkEpisod 21