Lecții de leadership și viziune cu jucăria Slinky Dog S2E008

Toată lumea știe cum funcționează jucaria Slinky Dog, dar puțini cunosc modalitatea care face posibil acest lucru și ce lecții frumoase de leadership ne învață. Slinky Dog ne deschide ochii asupra importanței viziunii leaderului în dezvoltarea personală sau în dezvoltarea companiei, și ne arată cum ar trebui să procedăm pentru a influența oamenii să ne urmeze. Această jucărie îți permite să observi procesul sensibil prin care trebuie să treacă o organizație pentru a-și asigura creșterea și dezvoltarea, oferind o importantă lecție de leadership despre viziune.

Lecția de bază de la jucăria Slinky Dog

Mai mult decât oricare altă lege a leadershipului, viziunea este cea care oferă posibilitatea unei organizații să înainteze, dăruindu-i direcție. Ca o formă de bază, jucăria spune astfel: „Trage și apoi așteaptă răbdător”. Capul jucăriei este prima piesă care se mișcă, apoi primele arcuri se mișcă si ele odată cu capul, restul arcurilor tensionându-se mai întâi până să facă mișcarea. Doar cu spatele și coada este mai dificil, ele fiind cel mai greu de urnit din loc. Ca leader, întotdeauna vei avea adepți care se vor mișca odată cu tine, însă modul în care te comporți cu „arcurile tensionate” din organizația ta și cu „coada” face diferența în coeziunea întregii companii.

jucaria Slinky Dog

Un loc în care nu vrei să te găsesti ca leader, este cu mult în fața urmăritorilor”.

De aceea, primul pas este acela de a trage de cap, iar apoi aștepți să te ajungă din urmă și coada, înainte de a face următorul pas. Mai întâi te tensionezi cu ajutorul viziunii și apoi astepți ca profitabilitatea să prindă din urmă viziunea stabilită de tine. Balanța dintre a trage și a ajunge din urmă, oferită de jucăria Slinky Dog, este una delicată, iar ca leader… știi că nu întotdeauna iese bine. Când viziunea înaintează, energia se acumulează în primă fază în arcurile care sunt tensionate, iar atunci când ea ajunge la nivelul ideal, se eliberează, uneori chiar exploziv, rezultând în mișcarea liniară a companiei. Au fost identificate 4 tipuri de trageri necesare pentru a crea momentumul mișcării pentru jucăria Slinky Dog:

  • Trage prin comunicare
  • Trage cu curaj
  • Trage prin puterea exemplului
  • Trage cu determinare

„Oamenii care se opun cel mai mult tragerii sunt cei care au cea mai mare nevoie de ea.”

Leadershipul are de asemenea nevoie și de rezistență, întrucât, odată ce coada te ajunge din urmă, trebuie făcut din nou efortul de a trage pentru pasul următor. Pentru a înainta organizația, este nevoie de energie multă. Baza organizației, pentru a ajunge din urmă viziunea, are nevoie și ea de ceva mai multă energie ca de obicei. În acest context, capul, după tragere, trebuie să se odihnească și să se reîncarce cu forță până în momentul în care sfârșitul rândului îl ajunge din urmă. Pe perioada odihnei, leaderul desfășoară activități de planificare a următorului pas, oferind astfel o lecție de leadership despre viziune. În acțiunea de tragere a companiei în direcția viziunii sale, leaderul poate face foarte des una din cele 4 greșeli fundamentale de tragere. Cum un leader adevărat nu ar face niciodată nimic greșit în mod intenționat pentru a-și dezechilibra organizația, o astfel de situație nu poate fi decât efectul unei problematici de tragere a viziunii. Iată cele 4 posibile situații în care o viziune poate avea probleme de tragere:

  • Trage prea încet, nu foarte departe
  • Trage prea tare, prea departe
  • Trage prea devreme
  • Trage de unde nu trebuie

Pentru a te mișca, mai întâi e necesar să găsești arcurile organizației tale. Fiecare companie are propriile arcuri. Fiecare individ are un punct unic de contact. Așa că, Mirela Pascu ne întreabă: Care sunt factorii motivatori ai celor pe care îi conduci: Profit? Eficiență? Recompensă? Succes? Recunoaștere? Scop? Rsponsabilitatea ta ca leader este să găsești arcul, să tragi de el, iar apoi să aștepți să vezi ce se întamplă. Și cum ai putea realiza și înțelege aceste lucruri dacă nu cu jucăria Slinky Dog?

Urmărește-ne în continuare pentru a descoperi mai multe jucării, simple la prima vedere, dar încărcate de multe lecții importante pentru domeniul leadershipului!

Leaders HUBEpisod 22