Jucăria Play-Doh propune lecții de formare prin modelare S2E013

Motivațiile pentru inventarea jucăriilor variază la fel de mult ca și jucăriile în sine. Pentru unii sunt bani, pentru unii este faimă, iar pentru unii este pur și simplu distracție. Jucaria Play-Doh este unică pentru că a fost creată cu scopuri educaționale. Dar ce face din compusul Play-Doh o jucărie atât de grozavă? LeadersHub și Mirela Pascu au răspunsul!

Dintre toate lucrurile care fac jucăria grozavă, poate cel mai important este potențialul nelimitat de a fi modelat. Asemenea plastilinei, liderii seamănă cu ceea ce îi atrage și le formează impresii. Pe tine ce idei, valori sau oameni te modelează acum?

A fi o persoană Play-Doh nu înseamnă a fi slab, credul sau dornic, ci mai degrabă a fi hotărât să fii modelat în moduri pozitive, esențiale pentru dezvoltare. Succesul vine din alegerea intenționată a cine și ce te modelează, iar aici intervine mentorul. Toată lumea are nevoie de un mentor, dar puțini dintre noi înțeleg cu adevărat cum putem găsi unul. Jucăria Play-Doh te poate ajuta să înțelegi cum te poți afla în fericita situație de a fi modelat și îndrumat.

jucaria Play-Doh lectii de formare

Distracția compusului Play-Doh depinde de modelarea acestuia. Dacă pierde această caracteristică, se întărește și poate fi aruncat. Însă ce calități îl fac flexibil, adaptabil și impresionant? Iar dacă și tu îți dorești să fii îndrumat, trebuie să accepți și să înveți câteva lecții. Care sunt acelea? Ei bine, deschidere la schimbare și pentru a fi schimbat, deschidere către sfaturi și idei noi și nu în ultimul rând, deschidere în fața procesului.

Știm acum că jucăria Play-Doh este durabilă datorită compusului propriu. Dar care sunt cele trei ingrediente pe care trebuie să le ai pentru a fi un mentor constant?

Jucăria Play-Doh și ingredientele mentoringului

  1. Primul ingredient: Modestia. Liderii în creștere trebuie să recunoască că nu au toate răspunsurile. Ei trebuie să își hrănească constant nevoia de cât mai multe cunoștințe și trebuie să-și cunoască și recunoască capacitățile și slăbiciunile.
  2. Al doilea ingredient: Capacitatea de predare. Capacitatea de predare este dorința de a învăța. Persoana care nu poate fi învățată nimic poate fi considerată inutilă unei organizații. Liderul care nu poate învăța noi lecții nu va avea nimic valoros pe termen lung de predat adepților săi, neputând astfel să modeleze ceva ce nu există. Același lucru se poate întâmpla și cu jucăria Play-Doh, care după ce devine mai rigidă, își pierde capacitatea de modelare.
  3. Al treilea ingredient: Dorința. Ai putea presupune că smerenia combinată cu capacitatea de predare produce mentorat. Te-ai înșela, pentru că acele două ingrediente nu creează automat dorința de a te îmbunătăți într-un anumit domeniu. Trebuie să-ți dorești să fii coordonat și modelat pozitiv în zonele deficitare, iar aceste lecții de formare nu se vor învăța niciodată în mod accidental.

Ca orice lucru bun, jucăria Play-Doh prezintă și câteva probleme care nu trebuie ignorate, și anume:

  1. Inseparabilitatea culorilor;
  2. Fatalitatea expunerii prelungite;
  3. Fisurarea compusului întărit.

A deveni un lider mai bun înseamnă a alege forme precum oameni, cărți… sau doar a asculta. Citirea cărților îndrumă o persoană în moduri foarte specifice, chiar câștigând experiență de la oameni pe care s-ar putea să nu ai niciodată șansa să-i cunoști. Cărțile îți vor modela viața profesională și personală. Mai mult, ascultă și pune întrebări care depășesc nivelul de suprafață al comunicării. Sondează rațiunea oamenilor, întreabă-i la ce opțiuni s-au gândit și cum s-au hotărât asupra deciziilor proprii. Caută să știi mai mult!

Jucăriile nu sunt menite doar copiilor și nu sunt numai pentru joacă. Acestea pot oferi lecții benefice despre leadership adulților, dar și despre formare și modelare. Jucăria Play-Doh oferă un întreg set de lecții de formare, chiar și raportându-ne la ideea de „plastilină”, un compus moale și ușor modelabil, la fel ca personalitatea și principiile oamenilor.

Află mai multe accesând emisiunea LeadersHub și hai să aflăm împreună ce jucării ne mai pot îmbunătăți afacerea… sau chiar viața!

Fill out my online form.
Leaders HUBEpisod 27