În episodul de astăzi, Simona Bortiș, transformational coach și career strategist, ne-a oferit o imagine clară asupra conceptului de inteligență emoțională, care ocupă un loc foarte important în leadership.
„Acest concept este din ce în ce mai des folosit, iar unii specialiști consideră că oamenii care dau dovadă de inteligență emoțională au abilitatea de a-și adapta gândirea și comportamentul în funcție de context sau pentru a atinge anumite obiective.”
Simona Bortiș
Ce reprezintă inteligenta emotionala?
Pe baza unor cercetări realizate de Daniel Goleman, scriitor, psiholog și jurnalist de știință, Simona ne-a prezentat legătura dintre leadership și inteligenta emotionala. Astfel, cei mai eficienți lideri au o caracteristică comună, evidențiată printr-un grad ridicat al inteligenței emoționale. Ca urmare, ne sunt prezentate cele 4 domenii ale inteligenței emoționale, din perspectiva studiilor realizate de Daniel Goleman, în care se regasesc și anumite competențe specific liderilor. Cele 4 domenii sunt:
- conștiința de sine – care reprezintă recunoașterea și înțelegerea propriilor emoții;
- gestionarea emoțiilor proprii – care se referă la autocontrol;
- conștiința socială – evidențiată de recunoașterea și înțelegerea celorlalți;
- gestionarea relațiilor.
În continuare, aflăm de ce este importantă inteligenta emotionala și cum o putem dezvolta. Tot pe baza cercetărilor lui Goleman, aflăm că inteligența emoțională oferă liderilor un avantaj semnificativ la nivel de performanță. Față de cunoștințele tehnice și academice, inteligenta emotionala are un rol important în productivitatea echipei dar și în dezvoltarea relațiilor în general.
„Inteligența noastră emoțională afectează calitatea vieții noastre, deoarece ne influențează comportamentul și relațiile. EQ este sinonim cu conștiința de sine, deoarece ne permite să ne trăim viața cu intenție, scop și autonomie.”
Simona Bortiș
În ceea ce privește dezvoltarea inteligenței emoționale, aceasta ne poate influența foarte mult succesul nostru. De aceea, Simona ne oferă câteva modalități prin care ne putem crește această capacitate. Aceste modalități pun accent pe conștiința de sine care se referă la recunoașterea propriilor noastre stări emoționale și a modului în care acestea ne afectează gândurile, comportamentele și deciziile, pe reglarea emoțională, empatie și abilități sociale. Dezvoltându-ne aceste capacități, vom reuși să atingem o performanță mult mai bună, atingându-ne astfel obiectivele propuse.