Este evaluarea nevoilor cheia dezvoltarii liderului sau a afacerii? S03E03

Evaluarea nevoilor- factor de decizie

Afacerea ta nu poate să crească niciodată mai mult decât tine, mai mult decât ești tu în cunoștințe, abilități și practică, mai mult decât ești tu capabil să faci. Claudiu Auraș Popa și Mihaela Olteanu ne vorbesc despre acest subiect și despre ce ai putea schimba utilizând evaluarea nevoilor pentru a transforma afacerea ta în una de succes.

Vedem în lumea antreprenoriala afaceri de diverse mărimi, antreprenori care reușesc să își crească afacerile și alții care nu reușesc să se descurce și să crească, mulți dintre ei ajungând chiar să își închidă afacerile. Statisticile ne spun același lucru: multe dintre firmele nou-apărute se închid după puțin timp de funcționare. Oare de ce se întâmplă asta?

Evaluarea nevoilor - factor de decizie

Mulți antreprenori la început de drum nu reușesc să își crească afacerile pentru că nu dau atenție propriei lor dezvoltări. Motivele pentru care o afacere nu merge sunt de obicei exterioare. Problema este că, atunci când dăm vina pe circumstanțe exterioare, ne punem în stadiul de victimă și predam puterea altora, lăsând rezultatele pe care le avem să depindă de alții. Atunci când știi că ești sufletul afacerii tale, depinde doar de tine să faci tot ceea ce este necesar pentru ca afacerea ta să se dezvolte armonios.

În ce arie trebuie să se dezvolte un antreprenor folosind evaluarea nevoilor?

În primul rând, un antreprenor trebuie să își dezvolte abilitatea de a conduce. Dacă afacerea ta nu merge bine trebuie să te uiți la modul în care tu o conduci, iar modul în care o conduci poate fi schimbat doar dacă tu te dezvolți. Cu cât vrei să urci mai sus cu atât ai nevoie într-o măsură mai mare să fii un lider bun. Cu cât îți dorești ca impactul tău să fie mai puternic, cu atât influența ta trebuie să fie mai mare.

“Totul urcă și coboară odată cu leadership-ul.”

John Maxwell

Pentru început, în funcție de provocarea pe care o întâmpină în afacerea lor, antreprenorii pot începe să dezvolte câteva abilități prioritare, de care au cea mai mare nevoie pentru a pune afacerea pe un curs ascendant. Dezvoltarea liderului, atâta timp cât vrea ca afacerea lui să crească, nu se va opri. Lumea evoluează constant, iar la fel trebuie să facă și liderul pentru a ramane competitiv și eficient.

Importanța evaluării nevoilor

Pentru a atinge succesul în afaceri, este necesară evaluarea nevoilor de creștere specifice liderului în funcție de afacerea sa, obiectivele afacerii sale și în funcție de provocările cu care se confruntă. Alegerea unui numar mai mic de arii în care să se înceapă creșterea va reduce presiunea pe care un antreprenor ar putea să o simtă. Un ajutor foarte mare ar putea fi apelarea la serviciile unui coach sau a unui mentor care să îl ajute să identifice exact necesitățile de dezvoltare și care să îl susțină pe antreprenor în implementarea procesului de creștere.

Cât timp antreprenorul înțelege care nevoie să își dezvolte inițial pentru a-și putea crește afacerea până la nivelul de succes pe care și-l dorește, acesta va face tot ce este necesar.

Provocarea săptămânii


Pentru că am vorbit de o evaluare a nevoilor de creștere a afacerii, te invităm să te uiți atent la afacerea ta. Ce provocări întâmpini? În funcție de problema pe care o identifici gândește-te la ce anume ai nevoie să înveți, cine te-ar putea ajuta și de ce abilități sau cunoștințe ai nevoie ca să treci de acel obstacol.

Gândește-te la un obiectiv pe care îți dorești să îl atingi. Imaginează-ți ceva ce te reține să ajungi la el. Care este provocarea? Dacă știi care este provocarea, știi care este și nevoia ta de creștere. Odată ce ai identificat și ai notat ce ai nevoie să știi, începe chiar de azi să înveți despre acel lucru. 

Timeline episod

04:45Care sunt elementele pe care trebuie sa se concentreze un antreprenor? 09:00Cum poți începe dezvoltarea ta ca lider? 10:12Evaluarea nevoilor în antreprenoriat

Sperăm că discuția de astăzi a reușit să te convingă să oferi o atenție sporită propriei dezvoltări în vederea dezvoltării afacerii tale. Dacă te-am ajutat să ai o viziune mai clară asupra drumului tău ca lider, nu uita să te abonezi la canalul oficial Mentori de România, sau să îți descarci aplicația noastră.

Leaders HUBEpisod 31