În orice domeniu, comunicarea joaca un rol important, însă când vine vorba despre comunicarea organizațională, aceasta poate reprezenta cheia succesului. Din cauza absenței unei strategii solide de comunicare, înspre și dinspre lider, o organizatie poate avea mult de suferit.
În episodul de astăzi, așa cum v-am obișnuit până acum, o avem alături pe Simona Bortiș, care ne va prezenta informații foarte importante cu privire la comunicarea organizațională. Așadar, pentru ca o organizație să aibă succes, aceasta ar trebui, pe lângă încurajarea unei comunicări deschise între manageri și angajați, să aibă chiar și o strategie care să asigure comunicarea eficientă, consecventă și aliniată cu obiectivele de afaceri. În acest sens, Simona ne oferă câteva beneficii care stau la baza creării unei strategii de comunicare. Pentru a nu pierde secretele mici care stau în spatele lucrurilor valoroase, te invităm să asculți cu atenție episodul de astăzi, creat special pentru tine.
„Comunicarea este o abilitate critică a liderilor, dar de multe ori nu este considerata prioritară pentru a fi dezvoltată, ceea ce creste riscul de a-și demotiva si frustra echipa și oamenii din jur.”
Simona Bortiș
Comunicarea organizațională deschisă
Tot azi, aflăm cum putem încuraja comunicarea deschisă. Astfel, Simona ne pune la dispoziție patru modalități prin care putem acționa în acest sens. În primul rând, ne vorbește despre necesitatea de a comunica în două sensuri, ceea ce înseamna nu numai transmiterea de informații de la nivelul de management către angajati ci si invers, prin solicitarea de feedback. În al doi-lea rând, trebuie să încurajăm comunicarea deschisă, fiind prezent. În continuare, Simona ne sfătuiește să începem să acordăm credit membrilor echipei și să încurajăm comunicarea deschisă, utilizând diferite forumuri de comunicare.
„A avea uși deschise nu este acelasi lucru cu a acorda atentie oamenilor din echipă.„
Simona Bortiș
În continuare, Simona subliniază un aspect foarte important, anume cel al apariției greșelilor în comunicare. Vom afla, cum putem evita eventualele greșeli, prin prezentarea a cinci moduri eficiente. Așadar, ca lideri, trebuie să înțelegem prioritatea mesajului, să luăm în considerare felul în care oamenii preferă să comunice, să comunicăm cu intenție, să comunicăm pe baza necesității de a cunoaște și să ne implicăm mai mult în munca și interacțiunile persoanelor din echipă, astfel încât să ne asigurăm că oamenii comunică.
„Greseli in comunicare pot aparea fara dar si poate dar este important să știm cum reacționăm în fața acestor situații.”
Simona Bortiș
Timeline episod
Dacă vrei să te încarci de motivație și energie pozitivă, în acest minunat univers al antreprenoriatului, lasă-te inspirat de și mai multe episoade, care te vor surprinde mereu și te vor purta către calea succesului. Abonează-te acum la canalul Mentori de România, iar noi te vom surprinde mereu cu subiectele preferate de tine, amintindu-ți printr-o notificare să nu lași pe mâine ce poți face astăzi!