Urmărește-ne
Caută
Ne poți asculta și pe:

Cele 5 greșeli în stabilirea obiectivelor S2E001

Episodul de astăzi ne surprinde cu o temă interesantă prezentată de Mirela Pascu. Aceasta ne dezvăluie top 5 greșeli în stabilirea obiectivelor, oferindu-ne totodată sfaturi care ne pot ajuta în evitarea greșelilor. Motivul pentru care majoritatea oamenilor eșuează în procesul realizării obiectivelor propuse este acela că, de fapt, eșuează strategic în stabilirea lor. 

Există 2 aspecte complet diferite referitoare la acest subiect, și anume deciderea obiectivelor și realizarea lor. Aceste procese opuse, cel intelectual și respectiv cel guvernat de legi, nu pot coexista unul fără celălalt. De aceea, în cazul în care stabilirea obiectivelor nu a fost alcătuită corect, eșecul va fi inevitabil. Nu lipsa aptitudinilor, talentului sau abilităților conduc către acest eveniment neplăcut, ci lipsa clarității obiectivului său, mai exact, necesitatea acestuia de a fi corect. Când stabilirea a fost bifată, realizarea celor propuse se va obține cu ajutorul celor 6 facultăți mentale cu care omul a fost înzestrat: argumentarea, imaginația, percepția, intuiția, voința și memoria.

„Stabilirea de obiective merge mână în mână cu imaginația și intuiția. Doar în baza acestor două lucruri ar trebui să stabilim obiective.”

Mirela Pascu

Mirela ne prezintă cele mai frecvente 5 greșeli în stabilirea obiectivelor, în mare parte acestea fiind întâlnite la începutul fiecărei afaceri apărută de curând pe piață și care este dintr-un motiv sau altul expusă nereușitei. O primă greșeală este reprezentată de stabilirea unor obiective doar pe baza a ceea ce știm că putem face, urmată de cea de-a doua greșeală potrivit căreia stabilim obiective doar pe baza a ceea ce credem că putem face. A treia greșeală este certitudinea pe care o avem cu privire la faptul că trebuie să știm cum să ajungem la ele. A patra greșeală este să punem la îndoială meritul de a realiza un obiectiv. Ultima greșeală pe care o putem face, amintită de Mirela, este să credem că scopul stabilirii obiectivelor este acela de a deține acel obiectiv stabilit.

stabilirea obiectivelor

„Avem nevoie să înțelegem că aceste cinci greșeli pot apărea oricând în viața noastră.”

Mirela Pascu

Stabilirea obiectivelor

Un exemplu sustenabil este procesul acumulării de avere. Acumularea de avere necesită o putere, care la rândul ei, se obține cu ajutorul cunoștințelor specializate și organizate. Însă acestea nu sunt indispensabile în cazul în care persoana în cauză știe de unde să le obțină și cum. Această fixare a obiectivelor este un prim pas important, fără de care planul afacerii ar fi nerealizabil, deci, inexistent.

Drept urmare, legile universului se aplică și printre oameni. Obiectivul trebuie stabilit de fiecare dintre noi, într-un mod inteligent, iar realizarea lui impune două elemente, o echipă și multă ordine, fără de care totul ar fi doar haos. Stabilirea obiectivelor nu este atât de simplă pe cât pare, iar odată ce a fost realizată, cel mai greu pas a fost deja îndeplinit.

Pentru a fi la curent cu cele mai noi informații din zona leadership-ului, urmărește în continuare episoadele emisiunii Leaders Hub.

Leaders HUBEpisod 15