Ce ne spun teoriile comportamentale din leadership?

teoriile comportamentale din leadership

Există multe teorii de conducere, dar cea mai populară este teoria comportamentală. În această teorie, liderii ar trebui să fie capabili să-și înțeleagă subordonații și comportamentele lor pentru a lua cele mai bune decizii. În acest articol vei afla ce ne spun teoriile comportamentale din leadership și care sunt cele trei teorii dintre acestea.

Ce sunt aceste teorii comportamentale din leadership?

Aceste teorii comportamentale din leadership au fost aplicate în diverse domenii precum finanțe, management și marketing. Scopul principal al acestei teorii este de a găsi o modalitate prin care un lider să ia decizii mai bune prin înțelegerea modului în care oamenii gândesc și se comportă.

Teoria leadership-ului comportamental este o teorie populară conform căreia cei mai buni lideri ar trebui să fie capabili să-și înțeleagă subalternii și comportamentele pentru a-i conduce.

Liderii își pot ajuta echipele să creeze schimbări prin stiluri personale de conducere. Astfel, liderii Înțelegând modul în care își abordează munca și asumându-și responsabilitatea pentru aceste schimbări de comportament, reușesc să îi motiveze pe ceilalți din echipă.

Există multe moduri de a conduce. Ca lider, este important să înțelegeți diferitele stiluri de conducere și să găsiți unul care să se potrivească propriei dvs. personalități. Când găsești stilul care funcționează pentru tine, asumă-ți responsabilitatea pentru schimbările tale de comportament. Asta te va ajuta să îți dezvoltați abilitățile de conducere și să creezi schimbări durabile în viața profesională.

teoriile comportamentale din leadership

3 dintre teoriile comportamentale

Pentru a înțelege modul în care liderii influențează oamenii, trebuie să înțelegem trei teorii comportamentale în leadership: abordarea puterii, abordarea contingenței și abordarea transformațională.

  1. Abordarea puterii este despre câștigarea puterii prin manipularea altora. Ea implică controlul atât a mediului, cât și a subordonaților. Acest model s-a dovedit a fi ineficient, dar poate duce la succes dacă este utilizat cu moderație. În schimb, abordarea puterii este despre câștigarea puterii prin împuternicirea altora. Acest model implică un accent pe obiectivele grupului, în care fiecare individ este împuternicit să facă alegeri și să-și urmărească propriile scopuri. Abordarea puterii s-a dovedit a fi o modalitate mai eficientă de a obține succes.
  2. Modelul de contingență se concentrează pe construirea de relații cu indivizi care sunt mai puternici decât tine în cadrul organizației sau comunității tale. Aceste relații se pot baza pe încredere sau interes reciproc. Modelul de contingență se concentrează pe construirea de relații cu persoane care ar putea fi mai puternice decât tine în organizația sau comunitatea ta. Aceste relații se pot baza pe încredere reciprocă sau pe interese comune.
  3. Modelele de transformare sunt axate pe înțelegerea a ceea ce își doresc oamenii și să le ofere într-un mod care se potrivește cel mai bine nevoilor și dorințelor lor. Acest model permite managerilor să construiască încredere cu angajații lor, dezvoltând în același timp relații puternice cu clienții lor.

De ce trebuie liderii să înțeleagă teoria comportamentală?

Există multe motive pentru care leadershipul trebuie să înțeleagă teoriile comportamentale. Acest lucru se datorează faptului că liderii trebuie să înțeleagă modul în care comportamentul lor se reflectă asupra oamenilor pe care îi conduc. Trebuie să se asigure că nu fac nimic care să aibă un impact negativ asupra membrilor echipei și companiei în ansamblu.

Există multe metode diferite de leadership care pot fi învățate din aceste teorii comportamentale. Cea mai comună metodă de conducere se numește stilul democratic de conducere. Este un stil de conducere blând care favorizează opiniile și ideile membrilor grupului.

Această formă de conducere se concentrează pe împărțirea puterii între membrii grupului și pune accent pe colaborare ca o modalitate de a duce lucrurile la bun sfârșit. O altă metodă comună se numește leadership transformațional, care se concentrează pe împuternicirea angajaților individuali, mai degrabă decât pe împuternicirea companiei în ansamblu, așa cum o face stilul democratic.

Teoriile comportamentale în leadership ajută un individ în procesul de luare a deciziilor, oferind un cadru pentru comportament și credințe. Ele oferă un mijloc de înțelegere a modului în care un individ este probabil să se comporte atunci când se confruntă cu anumite scenarii.

Persoana care are cea mai mare influență într-o situație dată este de obicei cea cu care oamenii sunt cel mai familiarizați. De exemplu, dacă angajații își văd șeful ca pe cineva accesibil și deschis spre a comunica, vor merge direct către aceștia atunci când au nevoie de ajutor sau de un sfat bun, decât dacă l-ar defini pe al lor șef ca fiind o persoană autocratică care exclude părerile, ideile și inițiativele celor din jurul lui.

A ști să citești oamenii și emoțiile lor este o abilitate a liderului de succes.

Conform teoriilor comportamentale, oricine poate deveni lider prin asimilarea unor seturi de comportamente care produc în ceilalți reacții de admirație și susținere a liderului. Poți înțelege un asemenea om, urmărindu-i comportametul, interacțiunea cu ceilalți, acțiunile și deciziile.

Ce părere ai despre teoriile comportamentale?