De ce să alegem stilul transformațional de leadership?

De ce sa alegem stilul transformational de leadership?

Stilul transformational de leadership a fost încercat și testat de mulți lideri de succes din întreaga lume și a ajutat multe companii să crească și să prospere. Dar care este secretul din spatele acestui stil? Te invit să urmărești acest articol pentru a afla informațiile de care ai nevoie.

Ce este stilul transformațional de conducere?

Stilul de conducere transformațional are la bază strategia unui lider pentru a conduce prin schimbare. Se caracterizează prin crearea unui mediu în care oamenii din cadrul organizației sunt dispuși să se transforme ei înșiși în lideri. Acesta poate ajuta la crearea unei culturi organizaționale care se dezvoltă prin auto-îmbunătățire și caută ceea ce este mai bun în oameni.

Conducerea transformațională se împarte în două categorii: transformațională și tranzacțională. Conducerea tranzacțională este axată pe rezultatele unei decizii, în timp ce conducerea transformațională este axată pe oameni și cultură.

Există mai multe aspecte prin care stilul transformational de leadership se diferențiază de celelalte stiluri:

 • Împuternicirea pentru a lua decizii și încredere în angajați.
 • Un sentiment de urgență datorat concentrării asupra viitorului.
 • Încredere în capacitățile membrilor echipei.
 • Transparență
Stilul transformational de leadership

De ce este stilul transformational de conducere unul eficient?

Prin cercetare, conducerea transformațională s-a dovedit a fi eficientă din două motive: în primul rând oferă claritate în perioadele de schimbare și, în al doilea rând, ajută la crearea unei viziuni comune pentru viitor.

Cele mai evidente beneficii ale unui astfel de stil pot fi observate atunci când companiile suferă o creștere rapidă sau când întâmpină provocări dificile, cum ar fi combaterea amenințărilor din partea concurenților sau a amenințărilor din partea forțelor externe, cum ar fi recesiunea economică.

O conducere eficientă poate avea un impact asupra îmbunătățirii productivității și a moralului în rândul angajaților. Astfel, putem extrage răspunsul la întrebarea: „De ce să alegem un stil tranzacțional de leadership?”

Care este secretul din spatele acestui stil?

Conducerea transformațională nu ține de putere sau control, ci de modul în care liderii conectează membrii echipei prin viziuni comune. Este o abordare care presupune a asculta mai mult decât a vorbi și a înțelege ceea ce îi motivează pe oameni să performeze.

Caracteristicile unui lider transformational:

 • Lideriul transformaţional este puternic orientat spre oameni.
 • Are o inteligenţă emoţională ridicată
 • Este bun comunicator.
 • Pune accent pe viziune şi ştie să-şi motiveze echipa.
 • Pune accentul pe “transformarea” membrilor echipei pentru a deveni mai buni.

Acesta, nu numai că este minunat la locul de muncă, ci este și eficient în conducerea companiilor pe termen lung. Este carismatic, inspirat și are un impact pozitiv asupra oamenilor din jurul lui.

Ce face un bun lider transformațional?

Lumea evoluează constant, deci responsabilitățile conducătorului sunt, de asemenea, în continuă schimbare. Drept urmare, ceea ce face ca un lider să fie bun este ca acesta să se schimbe constant.

Când vine vorba de stilul transformational de leadership, există trei caracteristici cheie pe care trebuie să le aibă liderii pentru a avea succes în lumea de astăzi: autenticitate, experimentare și inovație.

 • Ca sa ajungi un bun lider transformaţional trebuie, în primul rând, să ai o viziune care să inspire. Oamenii din echipa ta vor dori să te urmeze pentru sentimentul că iau parte la ceva măreţ.
 • Apreciază iniţiativele care pot aduce un plus de valoare echipei şi organizaţiei. Oamenii vor fi atât de implicati şi motivaţi încât se vor susţine şi motiva unul pe altul pentru rezultate bune şi performanţă.
 • Vorbeşte-le membrilor echipei tale despre viziunea ta şi leag-o de obiectivele şi sarcinile zilnice pe care aceștia le au. Acest lucru le dă angajaților simţul valorii, simt că ei contribuie la ceva important şi viziunea ta devine şi a lor.
 • Comunică clar rolurile şi responsabilităţile fiecărui membru din echipă şi oferă feedback regulat.
 • Construieşte încredere! Încurajează dezvoltarea şi acordă suport ca oamenii să reuşescă şi să fie mândri de succesul lor.

Există și dezavantaje pentru stilul transformational de leadership?

Ei bine, da! Acest stil poate fi ineficient la început, deoarece conducerea implică încredere şi se ştie că este nevoie de timp pentru a câştiga încrederea echipei. Dezavantajul acestui stil de conducere este că liderii au tendinţa de a acorda atenţie insuficientă detaliilor. Cu toate că este un stil foarte eficient, există situaţii în care trebuie folosit în combinaţie cu alte stiluri pentru a asigura eficienţa activităţii. Pentru a afla care sunt celelalte stiluri de leadership, te invit să urmărești acest articol creat special pentru tine,

Stilul de leadership transformațional devine din ce în ce mai popular în lumea actuală, aflată în mișcare rapidă. Este un tip de conducere care a fost încercat și testat de mulți lideri de succes din întreaga lume.

Tu ce fel de lider ești?

Fill out my online form.