Ce este și cum funcționează stilul tranzacțional de leadership?

Stilul tranzactional de leadership

În acest articol îți voi prezenta stilul tranzactional de leadership. Dacă vrei să descoperi cum funcționează acest stil, care sunt provocările unui lider tranzacțional, alături de situațiile în care acest stil este eficient într-o organizație, te invit să urmărești în continuare acest articol.

Care sunt unele dintre obiceiurile și caracteristicile cheie ale conducerii tranzacționale?

Stilul tranzacțional de conducere implică acordarea de recompense și pedepse angajaților pentru a-i menține motivați. Se concentrează pe furnizarea de performanțe ridicate, făcând membrii din cadrul unei organizații să se simtă apreciați.

Mai mult, acest stil de conducere se bazează pe ideea potrivit căreia oamenii vor să se simtă apreciați, astfel încât liderii trebuie să ofere stimulente angajaților lor. Abordarea este menită pentru rezultate pe termen scurt, deci nu este durabilă pe termen lung și poate fi eficientă doar atunci când este utilizată în mod adecvat.

Ce este și cum funcționează stilul tranzactional de leadership?

Stilul de conducere tranzacțional câștigă aderență la locul de muncă. Există trei aspecte principale ale acestui stil:

1. Stilul tranzactional de leadership se concentrează mai mult pe realizarea sarcinilor decât pe relația dintre lider și membrii echipei.

2. Stilul de conducere tranzacțional oferă liderilor capacitatea de a conduce responsabilitatea și rezultatele pe baza performanței, fără a fi nevoie să gestioneze sarcinile zilnice și succesele / eșecurile.

3. Stilul de conducere tranzacțional se concentrează mai degrabă pe rezultate decât pe proces, ceea ce îi ajută pe lideri să treacă rapid către noi oportunități cu un risc mai mic de retragere a unei strategii sau de ratare a unor termene.

Care sunt provocările liderilor tranzacționali?

Liderii tranzacționali pun întrebări precum „De ce nu funcționează?” și „Cum arată succesul?”. Ei stabilesc așteptări clare și măsoară progresul în funcție de ceea ce se întâmplă în momentul prezent.

Liderii care adoptă stilul tranzactional de leadership caută să-și îmbunătățească capacitatea de a influența adepții. Sunt motivați prin câștigarea influenței, obținerea statutului și avansarea carierei fără costuri sau riscuri ascunse.

Acest lucru este extrem de eficient pentru obținerea de rezultate pe termen scurt, dar de multe ori duce și la resentimente pe scară largă în rândul angajaților.

Pentru a avea succes în conducerea tranzacțională, este necesar ca liderii să fie eficienți în crearea planurilor și delegarea sarcinilor. Pentru a ne asigura că aceste sarcini sunt finalizate, trebuie să existe feedback regulat de la cei care sunt conduși, precum și o comunicare clară între lideri și echipă.

3 caracteristici ale liderilor tranzacționali:

1. Intensitate – Liderul tranzacțional se concentrează pe obținerea rapidă a rezultatelor.

2. Focusarea pe un obiectiv – Liderul este hotărât să atingă un obiectiv specific.

3. Concentrarea asupra sarcinilor – Obiectivul principal al liderului este de a asigura finalizarea sarcinilor atribuite de autoritățile superioare.

Este stilul tranzactional de leadership unul eficient?

Atunci când este utilizat în mod corespunzător cu o echipă de indivizi talentați, acest stil poate ajuta la atingerea unor niveluri ridicate de performanță și succes într-o organizație.

Potrivit lui Stowe Boyd, „Managerii tranzacționali sunt bine versați în modul în care își pot optimiza afacerile pentru câștiguri pe termen scurt – dar nu sunt neapărat echipați pentru a face progrese susținute în direcția atingerii obiectivelor unor afaceri mai mari”.

Liderii care adoptă acest stil caută să-și îmbunătățească capacitatea de a influența adepții. Sunt motivați prin câștigarea influenței, obținerea statutului și avansarea în carieră, fără costuri sau riscuri ascunse.

Acest lucru este extrem de eficient pentru obținerea de rezultate pe termen scurt, dar de multe ori duce și la resentimente pe scară largă în rândul angajaților.

Când și unde este recomandat să abordăm un stil tranzacțional?

Acest stil de conducere este cel mai potrivit pentru cei care sunt dornici să conducă oamenii prin structură, sisteme de recompensare și responsabilitate.

Conducerea tranzacțională este cea mai bună pentru companiile cu creștere rapidă. Acest stil este de obicei folosit în perioade de criză, când afacerea trebuie să ia decizii majore, rapid. Nu este ceva care poate fi susținut cu succes într-o companie stabilă sau cu creștere lentă.

Liderii care conduc acest stil consideră că este important ca angajații lor să urmeze un anumit proces și să fie responsabili pentru munca lor, precum și pentru succesul companiei.

Care sunt riscurile unui stil de conducere tranzacțională?

Stilul de conducere al liderilor tranzacționali se concentrează pe nevoile companiei fără a lua în considerare nevoile angajaților săi. Acest lucru poate provoca stres și anxietate în rândul angajaților, ducând la un moral scăzut.

Stilurile de conducere se schimbă întotdeauna, dar cercetările recente sugerează că un stil de conducere tranzacțional devine din ce în ce mai popular. Acest lucru se datorează, parțial, modului în care companiile se schimbă pentru a se concentra asupra obiectivelor pe termen scurt, ceea ce face dificil ca angajații să simtă că au o voce sau un control asupra muncii lor.

Știai că?

Bill Gates, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, a fost deseori caracterizat ca fiind un lider tranzacțional. Acesta se concentrează pe capacitatea conducerii tranzacționale de a lua decizii rapide și susține că această strategie ajută companiile să depășească provocările mai eficient decât alte stiluri de leadership.

Tu ce fel de lider ești?