Top 5 stiluri de leadership într-o lume VUCA

top 5 stiluri de leadership intr-o lume VUCA

Viitorul afacerilor va fi mai complex și plin de incertitudine din cauza unor factori precum digitalizarea și globalizarea. Astfel, liderii trebuie să își adapteze stilurile de conducere pentru a face față schimbărilor si pentru a reusi sa isi conducă echipa spre atingerea performanței. În acest articol vei descoperi cum influentează stilurile de leadership, performanța unei echipe si despre lumea conducerii VUCA, în care cunoașterea este singura constantă. Ca lider, trebuie să vă cunoașteți stilul de conducere și să îl puteți folosi în mod corespunzător. Aceste stiluri de leadership sunt foarte importante si își pun puternic amprenta asupra performanței unei echipe, dar ceea ce le face să funcționeze se află în strănsă legatură cu capacitatea liderului de a-și adapta propriul stil la nivelul si caracteristicile echipei sale. Simona Bortiș, spune în cadrul unui episod de podcast, al emisiunii LeadersHub că:

 „Lideri sunt aceia care sunt capabili să îi inspire pe ceilalți, să îi sprijine în atingerea propriilor performanțe și să le descopere adevărata misiune pe care o au în cadrul unei echipe. Astfel, stilul de leadership pe care un lider îl adoptă, poate influența performanța echipei pe care acesta o coordonează.” 

Simona Bortiș

În această direcție există cinci stiluri de conducere generale, care sunt utilizate în mod obișnuit la locul de muncă.

stiluri de leadership intr-o lume VUCA

Top 5 cele mai utilizate stiluri de leadership

În teoriile despre leadership regăsim 5 stiluri principale. Astfel, diferențiem stilul autocratic (autoritar), democratic sau participativ, delegativ (laissez-faire), tranzacțional și cel transformational.

Stilul autocratic (autoritar) de leadership prezintă un lider care ia decizii de unul singur, fără a se consulta cu membrii echipei. Acest stil de conducere este centrat pe lider, rolul echipei fiind acela de a executa ordinele acestuia. Astfel, liderii autocratici dețin puterea totală asupra subordonaților lor, controlându-le munca îndeaproape și păstrând o relație la un nivel strict profesional cu aceștia. Stilul autocratic se încadrează în categoria celor mai ineficiente stiluri de leadership. Dă click aici pentru a descoperi mai multe informatii despre stilul autocratic de leadership.

Stilul democratic de Leadership se caracterizează prin includerea membrilor echipei, de către lider, în procesul de luare a deciziilor. Conducerea democratică încurajează creativitatea, discuţiile libere, schimbul de idei şi soluţii. Rolul liderului democratic este să ghideze, să ofere suport, să susţină generarea de idei şi să concluzioneze soluţia finală. Astfel, se creează un climat pozitiv de lucru, oamenii se simt valorificaţi și se pot forma echipe de înaltă performanţă, care sunt încurajate să rezolve probleme şi să găsească soluţii de rezolvare. Cu toate acestea, dintre aceste stiluri de leadership, se spune că cel democratic este cel mai eficient stil. Pentru a afla și mai multe informații despre acest stil de leadership, vă invit să dați click aici.

Stilul laissez-faire, al cărui denumire provine din limba franceză și are sensul de „nu te amesteca” sau „lasă lucrurile așa cum sunt”, se distinge prin faptul că liderii oferă autonomie echipei. Astfel, membrii echipei au un grad mare de libertate în ceea ce privește îndeplinirea sarcinilor , stabilirea obiectivelor, rezolvarea problemelor și luarea deciziilor. Acest stil are un impact puternic asupra motivației echipei, ducând către o satisfacție înaltă la locul de muncă și către construirea unei echipe autonome care să nu depindă foarte mult de liderul ei. Dezavantajul care poate să apară este reprezentat de impasul prin care pot trece membrii echipei atunci când nu reușesc să își gestioneze bine timpul. Mai mult, lipsa de răspundere în cazul unui eșec care conduce către stări de stres și poate genera posibile conflicte. Dă click aici pentru a descoperi mai multe informatii despre stilul laissez-faire de leadership.

Stilul tranzacțional de leadership prezintă un lider care oferă recompense și stimulente membrilor echipei pentru atingerea obiectivelor majore. Acest stil presupune stabilirea unor roluri clar definite și a unor responsabilități în cadrul structurilor care motivează membrii echipei să își atingă obiectivele organizaționale pe termen scurt. Liderul tranzacțional se concentrează asupra obținerii performanțelor. Este posibil să fie dispus la mentorat și să ofere oportunități de învățare pentru a-i ajuta pe cei din grup să lucreze în sensul intereselor organizației. Dă click aici pentru a descoperi mai multe informatii despre stilul tranzacțional de leadership.

Stilul transformațional de leadership este centrat pe transformarea membrilor echipei, pe dezvoltarea lor, astfel încât aceștia să devină mai buni. Această schimbare a membrilor, are în spate un lider special. Liderii transformaționali sunt puternic orientați spre oameni, au inteligență emoțională ridicată, sunt comunicatori buni, pun accent pe viziune și știu să-și motiveze echipa.  Mai mult, apreciază iniţiativele ce pot aduce un plus de valoare echipei şi organizaţiei. Oamenii vor fi atât de implicați şi motivaţi încât se vor susţine şi motiva unul pe altul pentru rezultate bune şi performanţă. Acest stil de conducere poate fi ineficient la început, deoarece conducerea implică încredere, şi se ştie că este nevoie de timp pentru a câştiga încrederea echipei. Dezavantajul acestui stil de conducere este că liderii au tendinţa de a acorda atenţie insuficientă detaliilor. Cu toate că este un stil foarte eficient, există situaţii în care trebuie folosit în combinaţie cu alte stiluri pentru a asigura eficienţa activităţii. Dă click aici pentru a descoperi mai multe informatii despre stilul transformațional de leadership.

Știai că?

Un studiu ne arată că aceste stiluri de leadership joacă, într-adevăr, un rol important în atingerea performanțelor echipei și în evoluția comportamentelor atât deviante cât și eficiente ale membrilor echipei. În acest sens, studiul de față investighează mai multe stiluri de conducere a 60 de manageri din mediul organizațional și impactul pe care aceștia îl au asupra angajaților, în funcție de stilul pe care îl practică. Ca urmare, s-a constatat că cele mai eficiente stiluri de conducere sunt stilul transformațional și cel Laissez-Faire. Un lider transformațional sau delegativ este benefic pentru o organizație, prezentându-se ca un bun model de urmat de către subalterni. Aceștia se identifică cu liderul și reușesc să elimine comportamentele contraproductive orientate atât către individ cât și către organizație. 

Ce este lumea conducerii VUCA?

Lumea conducerii VUCA este una în care schimbarea este constantă, iar cunoașterea este cheia succesului. Liderii trebuie acum să fie flexibili și conștienți de toate schimbările actuale pentru a rămâne în vârf. Ei trebuie să rămână prezenți și să aibă o minte deschisă pentru a reuși să-și atingă obiectivele.

În prezent, când facem referire la modul în care pandemia ne-a afectat viața, este la modă să folosim acronimul VUCA, care combină patru tipuri distincte de provocări:

  • Volatilitate
  •  Incertitudine
  •  Complexitate
  •  Ambiguitate

Din perspectiva leadership-ului, sensul și relevanța VUCA se referă în principal la modul în care liderii iau decizii, planifică înainte, gestionează riscurile, favorizează schimbarea, rezolvă problemele și definește abilitățile pe care trebuie să le aibă liderul anului 2021.

De ce au nevoie liderii pentru a naviga în lumea VUCA?

Într-unul dintre episoadele de podcast de pe canalul Leaders Hub, Simona Bortiș ne vorbește despre 4 abilități pe care un lider in 2021 trebuie să le aibă pentru a avea succes într-o lume aflată în continuă schimbare.

Viziune (Vision) – Liderii de afaceri de astăzi au nevoie de abilitatea de a vedea prin haos, reușind astfel să aibă o viziune clară pentru organizațiile din care fac parte. Ei trebuie să definească misiunea, valorile și strategia organzațiilor și să comunice cu membrii echipei despre acestea. Este foarte important, in ciuda tuturor provocărilor externe să nu neglijeze sau să-și abandoneze misiunea.

Înțelegere (Understanding) – liderii au nevoie de o înțelegere aprofundată a capacităților și strategiilor organizației lor pentru a profita de circumstanțele care se schimbă rapid, focusându-se pe punctele forte și reducând în același timp punctele slabe. Este esențială implicarea angajaților, clienților și a partenerilor de business în exprimarea punctelor de vedere cu privire la schimbările care au loc în piață și la impactul acestora.

                 Curaj (Courage) – Acum, mai mult ca oricând, liderii au nevoie de curajul de a face față acestor provocări și de a lua decizii îndrăznețe care presupun riscuri. Este timpul de a gasi soluții creative în locul folosirii tehnicilor tradiționale de management și de a-și asuma riscul de a face mișcări îndrăznețe, de a transforma provocările în oportunități.      

Adaptabilitate (Adaptability) – Acum, mai mult ca niciodată, liderii trebuie să fie flexibili în adaptarea la acest mediu aflat schimbare rapidă.Planurile pe termen lung, trebuie puse în aplicare cu strategii flexibile pentru adaptarea rapidă la circumstanțele externe în schimbare. Mai degrabă, liderii au nevoie de mai multe planuri de urgență, pentru a face față evenimentelor neprevăzute.

Ca urmare, cu volatilitatea externă care caracterizează zilele noastre, vor fi câștigători liderii care rămân concentrați asupra misiunii și valorilor lor și au curajul de a implementa strategii îndrăznețe. Cei care abandonează valorile esențiale sau se blochează în poziții fixe și nu reușesc să se adapteze, vor avea de pierdut.

Pentru a reuși, ca lider, să faci față provocărilor unei lumi aflată în continuă schimbare și să fii la curent cu cele mai noi informații care te vor ajuta să îți îndeplinești obiectivele, te invit să urmărești în continuare cele mai noi articole din această sferă, alături de emisiunea Leadershub susținută de specialiștii noștri Mirela Pascu și Simona Bortiș.