De ce este stilul democratic de leadership foarte eficient?

Stilul democratic de leadership

Te întrebi care este, pană la urmă, cel mai potrivit stil de a conduce o echipa? În acest articol îți vei putea forma o părere despre stilul democratic de conducere, considerat unul dintre cele mai eficiente stiluri.

Ce este stilul democratic de leadership?

Kurt Lewin spune că acest stil de leadership este foarte diferit de conducerea autoritară. Este caracterizat prin implicarea ridicată a membrilor echipei în procesul de luare a deziciilor. Deși, decizia finală este luată de către lider, se iau în considerare opiniile, ideile și sfaturile celorlalți, decizia având loc doar după consultarea echipei. Ca urmare, se poate spune că este cel mai eficient stil de leadership. Stilul democratic de leadership încurajează creativitatea, discuţiile libere, schimbul de idei şi soluţii. Așadar, rolul unui lider democratic este să ghideze, să ofere suport, să susţină generarea de idei şi să concluzioneze soluţia finală. Se creează astfel, un climat pozitiv de lucru, oamenii se simt valorificaţi și se pot creea echipe de înaltă performanţă.

Stilul democratic de leadership

Cum se comportă un lider democrat?

Un lider democrat își va întreba mereu echipa: „ Ce părere aveți despre…?” Mai mult, acesta va pune accent pe buna colaborare cu membrii echipei, le va asculta ideile și opiniile și va lua decizia finală în funcție de acestea.

Unul dintre motivele pentru care stilul democratic de leadership este considerat cel mai eficient este reprezentat de numeroasele avantaje pe care acesta le are:

  • Încurajarea colaborării dintre angajați care duce către o implicare mai mare a acestora.
  • Membrii echipei simt că părerile lor contează, astfel încrederea de sine crește.
  • Modificările sunt cu ușurintă acceptate datorită implicării membrilor echipei în procesul de schimbare.
  • Implicarea ridicată a întregii echipe crește motivația și creativitatea.
  • Rezultatele sunt de înaltă calitate.

În ciuda acestor avantaje, există un dezavantaj pe care stilul democratic de leadership îl prezintă, anume luarea deciziilor într-un mod mai lent atunci când apare o situație de criză, din cauza consultării întregii echipe. Astfel, se pot rata noi oportunități, ceea ce este în dezavantajul unei companii.

Conform unui studiu a rezultat faptul că stilul democratic este unul dintre cele mai des utilizate în marile companii din România. Stilul democratic predomină pe treptele ierarhice superioare, ceea ce ne demostrează că acest til este unul eficient în marile companii.

Pană la urma, stilul democratic de leadership este cel mai potrivit stil de a conduce…?

Ei bine, deși acest stil este considerat unul dintre cele mai eficiente, nu înseamnă că funcționeaza în orice situație și în orice companie. Este foarte important ca un lider  să devină un model pentru echipa sa, iar prin stilul pe care îl adoptă să ofere încredere, sprijin și motivație membrilor echipei, astfel încât aceștia să evolueze constant și să atingă performanțe superioare. Pentru a afla care sunt top 5 stiluri de leadership adoptate astăzi în cele mai mari organizații, te invit să urmărești un articol creat special pentru tine, dând click aici.

“Liderii excelenți reușesc să stimuleze încrederea în sine a angajaților lor. Dacă oamenii cred în ei însisi, vor realiza lucruri extraordinare”

Sam Walton

Tu ce fel de lider ești?