Pretul Tranzactiei – punct de inceput si de sfarsit al unei Tranzactii

Path2Capital

Episod sponsorizat de Path2Capital

Unul dintre cele mai discutate (si uneori disputate) elemente pe parcursul unui proces de vanzare-cumparare este Pretul Tranzactiei. Pentru a se face vanzarea, Vanzatorul are nevoie sa stie ca primeste un pret satisfacator, iar Cumparatorul sa aiba confortul ca plateste un pret corect pentru ceea ce obtine.

Pana cand ajung sa negocieze contractul de vanzare-cumparare, Vanzatorul si Cumparatorul au avut discutii inca de la momentul ofertei neangajante cu privire la pret. Si, de cele mai multe ori, Vanzatorul are senzatia ca pretul este stabilit in mod clar , insa …

In practica, in cadrul analizei de tip due diligence, se pot identifica elemente de risc care sa il faca pe Cumparator sa fie precaut si sa ajusteze intelegerea initiala. Aceste elemente sunt, deseori, reflectate direct in  contractul de vanzare-cumparare, care devine astfel momentul adevarului, pentru ca el include termenii finali – valoare si structura de plata a Pretului –  in care Cumparatorul este dispus sa faca tranzactia.

pretul tranzactiei 384x216

Principalele elemente cu privire la Pretul final al tranzactiei,  la care Vanzatorii sa fie atenti in negocierea  finala pe contractul de vanzare-cumparare, conform recomandarilor expertilor emisiunii sunt :

Modul in care este exprimat si calculat Pretul Tranzactiei – Valoare fixa sau pe baza de formula. Atentie sporita este necesara in al doilea caz la:

  • modul in care sunt definiti indicatorii ce compun formula si data de refeinta pentru calculul acestora,
  • determinarea si definirea eventualelor ajustari permise ale EBITDA , in cazul in care pretul este multiplu de EBITDA (Earnings before Interest, Taxes, Depreciation and Amortisation),
  • modul de definire si calcul al Net Debt (Indatorare neta).

 Modul în care este plătit Pretul Tranzacției

  • Cand plata este facuta intr-o singura transa, lucrurile sunt clare , dar de cele mai multe ori mecanismele de plata sunt complexe
  • Cand plata este facuta in mai multe transe, intalnim adesea situatia in care platile ulterioare inchiderii tranzactiei sa fie conditionate de realizarea anumitor indicatori. Pentru Vanzator este important ca momentul platilor viitoare si conditiile de plata sa fie bine stabilite, fara a lasa loc interpretarilor.

Garanții

  • Cum se poate asigura Vanzatorul ca va incasa sumele cuvenite si
  • Cum se asigura Cumparatorul ca nu va fi nevoit sa suporte eventuale pierderi si penalitati derivate din activitatea anterioara momentului Tranzactiei.  

Atentia la detalii si definitii inseamna bani, asa cum veti intelege ascultand episodul de astazi.

Fill out my online form.
Money GameEpisod 47