Metoda START sau cum sa dobandesti obiceiuri bune

În acest episod Remus Bălan ne vorbește despre obiceirui și nu orice fel de obiceiuri, obiceiuri bune, care ne ajută să ne atingem obiectivele. Poate va întrebați ce sunt obiceiurile? Ei bine obiceiurile sunt activitățile automate pe care le facem în fiecare zi, ele au un trigger și o acțiune care se produce automat la acest trigger. De ce se întâmplă asta? Fiindcă, creierul noustru are nevoie de un program automat, dacă totul ar fi spontan ar există un consum foarte mare de energie pentru creier și s-ar produce burnout. Deci beneficiile obiceiurilor sunt în principal legate de evitarea consumului de energie.

Creierul nostru este un radar de placere.

Remus Bălan
Metoda START sau cum sa dobandesti obiceiuri bune

Să începem mai întâi prin a înțelege ce anume înseamnă metodă START. Primul S vine de la Significant și se referă că înainte să alegi un obicei trebuie să fie important pentru tine și pentru obiectivele tale. Apoi vine Trigger-ul. Apoi Action, după cum îi spune și numele, fă acțiunea timp de 30 de zile pentru a-ți seta un obicei nou. Apoi R vine de la Reward, aici poate există și o capcană pentru uni dintre voi, te îndemn să asculți ce zice Remus despre partea asta în podcast. Ultimul punct este T, Tracking acest punct este cel mai important, urmărește-ți progresul și nu întrerupe obiceiul 2 zile la rând.

Cum îți setezi obiceiuri bune cu metodă START?

Toate obiceiruile sunt că și un mușchi, dacă nu îl antrenezi zilnic performată lui începe să scadă. Ține minte că pentru a ajunge să-ți îndeplineșți visul ai nevoie să-ți setezi obiective, iar pentru a-ti atinge obiectivele trebuie să îți setezi niște obiceiuri bune.

Provocarea de astăzi este:
Alege din multitudinea de activități pe care vrei să le execuți, una care poate deveni un obicei și trece-o prin cele 5 etape din metodă START.

Dacă te-a ajutat tehnica START să-ți creezi obiceiuri noi care sa te ajute sa-ti atingi obiectivele, atunci revino și ascultă și alte episoade din podcastul 1440. Suplimentar ne poți urmări și pe Facebook și LinkedIn.

1440Episod 38