Cum funcționează un fond de investiții de tip growth? S2E009

Episod sponsorizat de Path2Capital

Spuneam în episoadele anterioare că printre investitorii potriviți se regăsesc de multe ori diverse tipuri de fonduri. Modul de abordare al acestora este puțin diferit de cel al investitorilor clasici, așadar e bine ca antreprenorii să aibă habar despre modul în care se realizează o tranzacție cu asemenea parteneri financiari. Iar fiindcă informația obținută de la sursă este cea mai credibilă, îl avem ca invitat pe Iulian Portasă, VP în cadrul Black Sea Fund și care ne va vorbi despre cum funcționează un fond de investitii de tip growth.

Noi nu cumpărăm, noi investim.

Iulian Portasă

Echipa din care este formată Black Sea Fund conține doar 7 oameni, dar care împreună au o experiență în domeniu de câteva zeci de ani. Cu toții au trăit de ambele părți ale unei tranzacții: au fost puși atât în postura de a cumpăra o companie, cât și în cea de a maximiza suma pentru antreprenor. Axându-ne pe rolul și perspectiva investitorilor în astfel de instanțe, care este procesul prin care trec ei și cum depășesc obstacolele?

Cum funcționează un fond de investitii de tip growth?

Totul pornește de la target-ul pe care finanțiștii și-l setează. Odată ce s-a stabilit sectorul în care se vrea investiția, pasul următor este contactarea antreprenorului cu rugămintea de a explica potențialilor finanțatori tot ceea ce este de știut despre companie. „Noi suntem primii care vom recunoaște de la început că nu știm și vom ruga owner-ul să ne prezinte exact cu ce se ocupă compania”, spune Iulian. Acesta este și unul dintre motivele pentru care Black Sea Fund, o entitate destul de tânără, a ajuns la 43 milioane de euro care pot fi investiți în totalitate, destul de repede. Abordarea de tip open-minded, dar foarte meticuloasă în același timp, a adus rezultate extraordinare.

plan pentru diminuarea riscurilor in investitii de tip growth

Bineînțeles că odată depășit acest stadiu inițial, se trece la lucruri serioase: due diligence, stabilirea regulilor și a procentajului de ownership pe care antreprenorul îl păstrează, discutarea unui term sheet, dezvoltarea unui plan pentru diminuarea riscurile identificate prin due diligence, etc.

Deși fondurile de investitii de tip growth investesc, nu cumpără, provocările pe care le întâmpină nu încetează să apară. Iulian ne împărtășește câteva dintre dificultățile pe care le-a întâlnit de-a lungul timpului, iar mai apoi discutăm despre cel mai actual obstacol în calea investitorilor: pandemia de Covid-19. Cum afectează evenimentele de tip black swan parcursul și structura unei tranzacții, dar și ce se întâmplă în decursul celor 100 de zile după closing, aflăm chiar azi alături de Iulian Portasă și gazdele emisiunii, Marius Rusu și Ruxandra Pietreanu.

Timeline episod

01:28Cine este Iulian Portasă și ce face Black Sea Fund? 05:59Cum se desfășoară o tranzacție inițiată de un fond de investiții de tip growth? 09:53Ce provocări întâmpină investitorii?

Încă n-ați găsit investitorul potrivit? Poate ați omis anumite detalii importante sau poate nu căutați unde trebuie. Oricare ar fi motivul, vă invităm să urmăriți episoadele emisiunii în care vorbim despre cum alegi un partener financiar potrivit pentru un start-up, cum se pregătește o companie pentru posibili investitori, dar și ce anume îi convinge să creadă într-o afacere.

Stați pe aproape, fiindcă pentru săptămâna viitoare v-am pregătit un episod inedit, în care discutăm despre gender equality în antreprenoriat.

Money GameEpisod 24