4 Motive pentru a investi in consultanță de marketing

consultanta de marketing

Dacă nu crezi că ai nevoie de consultanță de marketing, ei bine…te înșeli. Acum te întrebi de ce m-ai crede, adevărat? Așa mă gândeam și eu. Hai să vedem de ce ar trebui să investești în ajutor specializat.

Ce face un consultant specializat?

Un specialist în domeniul marketingului setează direcția unui business, alcătuiește strategii și campanii modelate după nevoile consumatorilor, analizează greșelile care au dus la eșecurile anterioare și oferă soluții fiabile cu scopul de a crește numărul de clienți ai companiei în viitor.

Cum știi că ai nevoie disperată de ajutor?

Așa cum înaintea unui tsunami observăm anumite semnale care ne îngrijorează, și în afaceri există indicii care dau de gândit. Așadar, ai nevoie de consultanță specializată dacă:

  • Habar n-ai care îți e de fapt avatarul de client.
  • Nu îți înțelegi audiența și ceea ce îi motivează să cumpere de la tine.
  • Nici nu-ți amintești de când afacerea a încetat să mai crească.
  • Eforturile tale de marketing au fost un eșec și nu mai știi ce să faci.
  • Lucrurile merg binișor, dar ai vrea să te dezvolți.

Cu alte cuvinte, nu există vreo instanță în care să poți afirma că nu ai nevoie de un expert care să îți elaboreze mixul de marketing, iar noi să te credem. Nu…serios.

consultanță de marketing

De ce să investești în consultanță de marketing?

Dacă tot nu ești convins, îți prezentăm și câteva motive pentru a face acest pas:

1. E o „scurtătură” pe drumul către succes

Asta nu înseamnă nicidecum că bați de două ori din palme și te vezi în topul pieței. Hai să ne gândim la business-ul tău ca la o vacanță. Când alegi să călătorești, trebuie să știi încotro mergi pentru a-ți putea achiziționa biletul de avion. Când ajungi la destinație vrei să știi unde poți să iei masa, unde se țin petrecerile acelea cool și cum ajungi înapoi la hotel.

Ai nevoie de claritate. Ai nevoie de un plan.

Imaginează-ți acum că ți-ai ales deja destinația, că ai făcut o analiză a opțiunilor de cazare, ba ai găsit și câteva restaurante renumite. Dar n-ai făcut asta singur, ci cu ajutorul internetului, prietenilor sau a unei hărți. Ei bine, în exact același mod, consultantul de marketing este „Google-ul tău”, călăuza care te duce la destinație cu ajutorul planurilor și al strategiilor de marketing bazate pe cei 4P.

2. Lucrezi cu profesioniști care „respiră” marketing

Ți-ai dorit vreodată să înveți ceva nou și ai renunțat fiindcă nu ai devenit maestru peste noapte? Ei bine, marketerii sunt cei care n-au renunțat. Cu toate că este un domeniu extrem de complex, acești oameni au devenit maeștri și acum își pun la dispoziție cunoștințele acumulate în timp. Profită de asta.

O să-ți spui acum: „bine, bine, dar mă costă”. Adevărul este că te costă indiferent dacă ai investi în marketing sau nu. Dacă investești în consultanță, trebuie să plătești pentru aceste servicii. Dacă nu investești însă, costurile vor fi altele: pierzi bani, pierzi clienți, pierzi notorietate; iar pe termen lung consecințele vor fi mai grave.

3. Pe termen lung n-o să plângi după banii investiți

Sigur că, făcând calcule și analizând bugetul disponibil pentru astfel de inițiative, deja te gândești la cât te va costa totul și începi să te întrebi dacă totuși nu-ți poți alcătui tu campania de promovare. Doar trăim în era lui Google, nu-i așa? Uiți însă că, în timp ce tu aduni cunoștințe, creezi conexiuni și începi să ai o idee asupra modului în care funcționează obiectivele de marketing, specialiștii în consultanţă de marketing deja le au pe toate acestea. În timp ce tu ești prins în cercul „trial and error”, ei îți vor spune de la început ce funcționează și ce nu, pentru a avea un business de succes in Romania, dar și în afară.

Încă mai crezi că este o investiție proastă? Ținem să te contrazicem.

4. Acceptă că nu le poți face pe toate

Mulți dintre noi am vrea să excelăm într-o mulțime de domenii: să gătim mâncare exotică, să cântăm la chitară, să vorbim suedeză și altele asemenea. Ceea ce uităm cu toții este faptul că nu putem fi buni la toate. Atunci când încercăm să devenim buni la 10 activități diferite, șunt șanse mari ca rezultatele să fie uniform mediocre și în final să ne pierdem interesul. Așadar, fă ceea ce-ți place și fă-o bine.

Tendința de a face totul singur este un mecanism distructiv: irosești resurse, bani și timp pentru ceva ce s-ar putea să nu dea roade. Acceptă că nu le poți face pe toate.

Atenție! Nu spun că este greșit să fii pasionat de alte lucruri, însă în situații de business, expertiza este cea care-ți aduce venituri și nu pasiunea de una singură.

Și acum vin să te întreb: ai nevoie de consultanţă de marketing?