Totul despre ce sunt ritualurile S3E07

În acest episod vom discuta despre ce reprezintă ritualurile și cum le diferențiem de obiceiuri, astfel încât acestea să te ajute în organizarea timpului. Ne aflăm alături de protagoniștii podcastului, Remus și Andreas Bălan, care te vor ajuta să descoperi diverse tehnici de productivitate și cum poți găsi timp pentru tot ce ți-ai propus.

Cum să înțelegi mai bine ce sunt ritualurile?

Obiceiul este, de regulă, o activitate care se integrează în viața ta cotidiană, astfel încât devine un automatism. Ritualul este compus din unul sau mai multe obiceiuri, pe lângă celelalte lucruri care intră în componența lor. Ceea ce poate nu știai este faptul că ritualul mai poate fi definit și ca un nivel superior de practicare a deprinderilor.

Pentru formarea ritualurilor, nu uita că ai nevoie de două lucruri: un scop bine definit, o parte de conștientizare, dar și de organizarea mediului, așa încât acesta să fie favorabil îndeplinirii activităților pe care ți le propui.

„Toate instituțiile de succes, toate organizațiile de succes de orice formă au niște ritualuri. ”

Remus Bălan
Totul despre ce sunt ritualurile S3E07

De câte ritualuri avem nevoie?

Există 6 ritualuri principale care te pot ajuta să gestionezi atât partea de carieră, cât și cea de timp personal. Iată care sunt acestea:

  1. Ritualul de dimineață
  2. Ritualul de început ziua de muncă
  3. Ritualul pentru sfârșitul zilei de muncă
  4. Ritualul de seară

Dacă te întrebi de ce sunt ritualurile importante în organizarea timpului, trebuie să știi că de ele depind și cele complementare, împreună creând un set de tehnici de productivitate care te vor face să devii mai organizat.

Știai că mediul are și el un rol important? De regulă, când se schimbă mediul, se schimbă și ritualul, ceea ce dovedește flexibilitate.

„Când ai predictibilitate, îți e mai ușor să iei decizii, să știi ce urmează. Când ai control, ai libertate.”

Remus Bălan

Timeline episod

02:03Diferența dintre obicei și ritual 06:36De câte ritualuri avem nevoie? 19:12Păstrarea ritualului în alt mediu

Provocarea de astăzi:

Reia încă o dată episodul, iar pentru fiecare dintre cele 6 ritualuri de bază, alege ce crezi că ți se potrivește și să o pui în aplicare. Condiția este să alegi un singur ritual pe care să îl poți stăpâni, iar mai apoi poți trece la următorul.

Dacă acest episod te-a ajutat să înțelegi mai bine ce sunt ritualurile și de ce ai nevoie de tehnici de productivitate, atunci revino și ascultă restul episoadelor din podcastul 1440. Suplimentar ne poți urmări și pe Facebook și LinkedIn.

1440Episod 42