Episod Sponsorizat de Path2Capital
Nu trebuie să fii nici un fond de investiții nici un mare jucator pe piață ca să înțelegi că preluarea unei companii este la bază un joc ca oricare joc, cu jucători ce au propriile interese, cu o miză la mijloc și evident, cu reguli clar de joc.
Ai jucat vreodată Monopoly? Nu? Acel joc în care cumperi și vinzi, inchiriezi, dar cel mai important… faci strategii. Dar ce spui de sah? Orice mișcare acolo este stabilită și gândită cu 4-5 mutări înainte.
Este deci mai mult decât evident că și în cazul achiziției unei alte companii, ai nevoie de strategie. Dar despre ce strategie este vorba? Ce este nevoie mai exact să fie strategizat?
În episodul de astăzi, Ruxandra și Marius s-au decis să abordeze acest subiect și chiar să ofere câteva Tips & Tricks. Ascultă întreg episodul de podcast pentru a afla care sunt acestea. Setarea strategiei de preluare a unei companii presupune 3 lucruri importante: identificarea companiei țintă, pașii efectiv de parcurs până la semnarea contractului final și stabilirea modalităților concrete de finanțare a achiziției. Ne interesează zona geografică a companiei? Ne interesează cota ei de piață? Ne interesează obiectul de activitate pentru că este unul complementar nouă (vezi EMAG care a achiziționat SameDay)? Este ownerul ei chiar dispus sau interesat să vândă?
Identificarea corectă a companiei țintă este cel mai important pas în preluarea unei companii.
Unde mă duc? Pe cine întreb? Îmi sunt suficiente informațiile gasite pe net, pagina de site, misiunea și viziunea declarate? Sunt oare singurul interesat de pe piață de compania respectivă? Este piața respectivă o piață sigură? Cunosc pe cineva local sau regional care să ma introducă în joc? Mi-am setat oare corect așteptările? Sunt dispus să plătesc prețul corect și dacă da, care e acela?
O grămadă de întrebări la care Ruxandra și Marius au pregătit răspunsuri și sfaturi pentru voi. Ascultă întreg episodul de podcast, merită investiția.
Nu este singurul episod care aduce valoare prin conținutul său. Ascultă și episoadele anterioare din această serie sau chiar seriile 1&2. Podcasterii noștri vorbesc suplimentar despre pași de acțiune pe care i-au tratat în detaliu, anterior. De exemplu: Due diligence fiscal, financiar, juridic.
The Money Game nu este singurul podcast de top al canalului nostru Mentori de Romania. Avem podcasturi si despre Branding, Leadership, Vânzări, Time management & productivitate.