Modalități de conducere într-o organizație: Stilul autocratic de leadership

Modalitati de conducere: Stilul autocratic de leadership

Ce înseamnă stilul autocratic de leadership?

  Ca o definiție, stilul autocratic sau autoritar de leadership reprezintă puterea totală pe care liderul o are asupra sarcinilor, deciziilor și ideilor membrilor unei echipe.  Putem să înglobăm caracteristicile unui lider autocratic prin expresia „Cum spun eu”. Liderii care folosesc acest stil, iau decizii de unii singuri și refuză contribuția, inițiativele și ideile celorlalți. Părerea lor este cea mai bună și doar ce spun ei funcționează, astfel acești lideri consideră că membrii echipei au strict rolul de a executa ordinele impuse de către ei.

Caracteristicile unui lider autocratic

  • Deciziile sunt luate strict de către lider
  • Tehnicile și procesele de lucru sunt stabilite doar de către lider
  • Liderul NU acceptă recomandări sau idei din partea membrilor echipei
Stilul autocratic de leadership

Dezavantajele prezentate de stilul autocratic de leadership:

După cum spuneam, liderii autocratici au putere totală asupra subordonaților lor, controlându-le munca de aproape. Astfel, se creează o relație strict profesională între lider și membrii echipei, care scoate la iveală o serie de dezavantaje, alături de câteva avantaje, pe care stilul absolutist de leadership le are asupra performanței unei organizații. Potrivit lui Kurt Lewin, pot să apară dezavantaje la nivel de echipă, precum frica și frustrarea membrilor. Comunicarea este defectuoasă din cauza lipsei de feedback, astfel luând naștere neînțelegeri și confuzii la nivelul echipei. Ca urmare, se pot rata oportunități noi iar succesul organizației să aibă de suferit. Mai mult, stilul autocratic de leadership al unui lider poate conduce către un alt dezavantaj, anume paralizia organizațională, în momentul în care acesta nu este prezent, iar membrii echipei rămân nesupravegheați și fără permisiunea de a lua singuri cele mai bune decizii pentru organizație.  Cercetările în domeniu, realizate pe baza impactului pe care stilurile de conducere le au asupra performanței unei echipe au descoperit că acestui stil de leadership îi lipsește creativitatea și diversitatea soluțiilor pentru rezolvarea problemelor.

Avantajele stilului autocratic:

În ciuda acestor dezavantaje, stilul autocratic de leadership prezintă și un avantaj atunci când apar situațiile de criză. Așadar, momentele în care liderul este obligat să ia rapid cea mai bună decizie, îi oferă ocazia de a-și pune în aplicare abilitățile de lider, recurgând cu ușurință la un plan eficient pentru atingerea rapidă a unui rezultat dorit, exact așa cum este el obișnuit să acționeze. Ca urmare, acest stil autocratic de leadership, are un rezultat bun doar pe termen scurt și în situații speciale, precum cea menționată anterior. În general, oamenii nu agreează acest stil, mai ales dacă autoritatea liderului este dusă la extrem, provocând frustrare și teamă în rândul membrilor unei echipe. Astfel, adoptarea acestui stil de leadership, într-un mod constant, conduce către contraproductivitate, având un impact negativ asupra succesului unei organizații.

În final, ne întrebăm dacă este bine să adoptăm acest stil de leadership ori nu… Ei bine, este important să ne cunoastem obiectivele și să știm care dintre stiluri este potrivit mediului nostru de lucru. Fiecare stil are avantajele și dezavantajele lui, însă nu trebuie să uităm că un lider de succes conduce o echipă unită, implicată și ambițioasă. Pentru ca o echipa să contribuie într-un mod eficient la succesul unei firme, trebuie să existe o relație foarte bună între lider și membrii respectivei echipe. Pentru a afla care sunt top 5 stiluri de leadership adoptate astăzi în cele mai mari organizații, te invit să urmărești un articol creat special pentru tine, dând click aici.

Tu ce fel de lider esti? Te astept cu un comentariu la acest articol, acolo unde ai ocazia de a-ți exprima propria opinie despre acest stil de conducere.