Episod sponsorizat de Path2Capital
Startul în antreprenoriat nu este niciodată ușor. Dar cum o fi tranziția de la antreprenor la investitor?
În episodul de astăzi îl avem alături pe Liviu Munteanu, antreprenor cu mulți ani de experiență și partener fondator al Founders Bridge. Pornind de la dorința sa de a pune umărul la dezvoltarea capitalismului pe la începutul anilor 2000, Liviu a jonglat cu diverse tipuri de proiecte. În decursul ultimilor 4 ani a devenit business angel pentru mai multe startup-uri, unele prea embrionice în faza lor de dezvoltare pentru a fi luate în seamă de fondurile de investiții. Așadar, în acest episod aflăm ce fel de startup-uri caută Founders Bridge, cum diferă mentalitatea investitorilor de tip angel față de cea a fondurilor de investiții, dar mai ales ce presupune o finanțare din perspectiva de antreprenor versus perspectiva de investitor.
Investind banii proprii, nu există atât de multe restricții privitoare la natura business-ului sau regiunea în care să investești. Până în prezent, echipa lui Liviu s-a concentrat pe câteva zone principale de interes în România:
- HealthTech – SanoPass
- MarketingTech – companie încorporată în Delaware
- Platformă de tip Creative-as-a-Service – Product Lead
Pe viitor Founders Bridge dorește să investească în zona de E-commerce, AI și Fintech.
Cred cu tărie că ne aflăm pe un fond de creștere.
Liviu Munteanu
Ultimii ani au înregistrat o creștere a numărului de fonduri de investiții, dar și a investitorilor de tip angel în România. Putem observa acest lucru în majoritatea orașelor mari: Growceanu în Timișoara, Transylvania Angels Network în Cluj, Roca X sau Sparking Capital. În această piață se află și Founders Bridge, recunoscută pentru că oferă un value proposition diferențiat pentru startup-uri: vine la pachet cu accesul către o piață tech-savvy mai avansată și obișnuită cu digitalizarea, iar ca și scop principal are extinderea regională către țările scandinave, iar mai apoi dominarea pieței globale.
Perspectiva de antreprenor cu pălărie de investitor
A fi investitor necesită câteva abilități diferite de cele ale unui antreprenor. Perspectiva se schimbă, iar lucrurile care necesită atenție sporită sunt mai numeroase. Trecând el însuși printr-o perioadă plină de obstacole odată cu înființarea primului business în IT și fiind nevoit să pivoteze către altceva, Liviu poate afirma acum că s-a grăbit cu această decizie, nu fiindcă a fost fără succes, ci fiindcă acum putea fi și mai sus în top. Observă această grabă și în deciziile antreprenorilor din ziua de azi: iau decizii corecte cu informațiile pe care le au acum, însă peste 5 ani s-ar putea să privească lucrurile într-un alt mod.
Antreprenorii au deseori dreptate pe termen scurt, însă pe termen lung e bine să se ia în considerare și ce spun fondurile de investiții.
Liviu Munteanu
De ce? Fiindcă un fond de investiții gândește mereu cu 2-3 pași în avans. Dacă antreprenorii de multe ori se opresc la obținerea rezultatelor de succes pe termen scurt, fondurile se gândesc la șansele de reușită în 5-10 ani și la posibilitățile de creștere. E într-adevăr avantajos ca un investitor să aibă și o carieră antreprenorială în spate, însă sunt necesare pregătirea specializată (ex: cursuri de venture capital) și networking-ul.
Cum ajung antreprenorii la Founders Bridge?
Privind lucrurile prin perspectiva de antreprenor, unde încerca el să îi vândă jobul candidatului și nu lăsa candidatul să se vândă către el, și în acest caz procedează la fel. Deși există multe metode de a-i contacta, ei fac tot posibilul să ajungă la startup-uri, ei sunt partea activă. Pentru a afla în funcție de ce criterii decid să investească într-o afacere, urmăriți episodul integral.
Timeline Episod
Vă invităm să urmăriți în continuare episoadele emisiunii The Money Game, iar până săptămâna viitoare vă propunem să vă familiarizați cu Y Combinator, un accelerator de afaceri extrem de cunoscut, dar și să citiți despre antreprenorii români în postura de investitori.