Urmărește-ne
Caută
Ne poți asculta și pe:

Leadership feminin|Provocările cu care se confruntă femeile antreprenor

Leadership feminin | Provocarile cu care se confrunta femeile antreprenor

Există multe definiții pentru conceptul de leadership feminin, dar toate au un lucru în comun, anume că femeile lider sunt puternice, curajoase și independente.

 În ultimii ani, femeile au prins mai mult curaj pentru a se dezvolta pe plan profesional, evoluând de la locuri de muncă obișnuite, unde programul, responsabilitățile și salariul erau fixe, la locuri de muncă unde funcțiile sunt mai înalte, precum cele de manager sau lider, ba chiar către zona de antreprenoriat, care le-au adus foarte multe avantaje. 

Dar, care sunt provocările pe care femeile antreprenor sau lider le întâmpină în această nouă lume dominată de bărbați? De ce sunt încă atât de puține femei lideri? Cum putem sprijini dezvoltarea unui leadership feminin? Răspunsurile la aceste întrebări le veți găsi în continuarea acestui articol, pe care vă invit să-l citiți.

Cele 3 mari provocări ale femeilor în rol de lider

1. Timp vs. Bani– Presiunea timpului și a banilor pune stăpânire pe femeia lider. Aceasta trebuie să creeze un echilibru între viața profesională și cea de familie. Femeile trebuie, astfel, să țină cont de faptul că locul doi îl va ocupa cariera, după formarea unei familii, ca urmare trebuie să planifice în mod corespunzător această posibilitate în avans.

2. Provocări la nivel de ego– Femeile au adesea o provocare mai mare pentru ego-ul lor, deoarece societatea le-a spus de secole că nu sunt la fel de capabile să exceleze în cariera lor, precum sunt bărbații.

3. Burn-out psihic– Femeile sunt, de cele mai multe ori, judecate mai aspru pentru greșelile lor decât bărbații, ceea ce poate duce la epuizare mentală.

leadership feminin . femeile antreprenor

De ce sunt încă atât de puține femei lideri?

În România și nu doar, femeile care au funcții de conducere sunt percepute în continuare ca fiind plătite mai puțin decât cei de sex masculin, potrivit celei mai recente ediții a raportului Deloitte „Careers with equal opportunities: women in leadership roles”. Potrivit acestui studiu, a rezultat că mai mult de trei sferturi dintre respondenții care au luat parte la realizarea lui, au menționat că această situație este întâlnită foarte des în mediul de business local. Studiul subliniază, de asemenea, că femeile continuă să fie promovate mai rar decât bărbații, 63% dintre respondenți afirmând că acest lucru are loc des sau foarte des. S-a extras și o explicație pe baza rezultatelor obținute, aceasta fiind legată de un dezavantaj al femeilor creat de pe urma concediului de maternitate care poate interveni pe parcursul carierei acestora.

Punctele forte ale leadership-ului feminin

În acest paragraf vom enunța 7 avantaje pe care le poate aduce activitatea de leadership feminin într-o organizație. Despre aceste puncte forte, se vorbește pe larg, într-un episod de podcast creat special pe subiectul leadership-ului feminin, în care invitata Simona Bortiș ne vorbește deschis și cu multă implicare despre acest subiect. Punctele forte sunt:

– Adoptarea stilului de leadership transformațional

– Focalizarea pe sarcini

-Promovarea cooperării și colaborării

-Orientarea spre comunicare constructivă

-Crearea unei atmosfere colegiale

-Utilizarea flexibilității

-Deschiderea către inovație

Cum putem sprijini dezvoltarea unui leadership feminin?

Pentru a vedea un progres în demersul echilibrării în ceea ce privește participarea femeilor și a bărbaților în luarea de decizii, s-ar putea apela la exemplele de bune practici din țările europene, referitoare la organizarea unor discuții deschise de către instituții de stat sau organizații private, în cadrul cărora să se poată împărtășii experiențe și idei ale femeilor. Astfel, s-ar putea realiza un demers către conștientizarea inegalităților existente și identificarea celor mai bune soluții pentru depășirea barierelor, în special în zona stereotipurilor de gen. Un alt exemplu care ar putea fi de folos pentru rezolvarea problemei de față are legătură cu adoptarea unui program de lucru flexibil pentru femei, în sensul în care acestea ar putea lucra, fără probleme, de acasă sau amenajarea unor spații care ar putea asigura îngrijirea copiilor, chiar în interiorul firmei, pe timpul programului de muncă. Astfel, femeile și-ar putea creea, cu ușurință, un echilibru între viața profesională și cea de familie. Alte modalităţi eficiente de încurajare a femeilor lideri ar putea fi sesiuni de training, coaching şi role modeling, prin care se facilitează înţelegerea aspectelor psihologice caracteristice leadership-ului feminin.

Femeile au un impact semnificativ asupra organizațiilor. Ele pot fi un mare atu pentru o organizație, deoarece au capacitatea de a sprijini angajații. Femeia are, de asemenea o probabilitate mai ridicată de a crea conexiuni în mediul extern, fapt care ar putea ajuta la creșterea organizației, recrutare și alte nevoi de afaceri.

În concluzie, pentru ca organizațiile să aibă succes, au nevoie de femei în roluri de conducere, astfel încât acestea să poată avea un nivel ridicat de productivitate în rândul angajaților și de profit, de pe urma clienților cărora li s-au înțeles nevoile.

Spune „DA” oportunităților, alături de noi! Urmărește canalul Mentori de România pentru a descoperi și alte articole utile care pot contribui la dezvoltarea și succesul tău!