Dilema leadership-ului: Lider cu trăsături înnascute sau dezvoltate?

dilema leadership-ului: trasaturi innascute sau dezvoltate ?

Există două tipuri de leadership, cel înnăscut și cel dezvoltat . Leadership-ul înnăscut este capacitatea naturală de a conduce, în timp ce leadership-ul dezvoltat este reprezentat de abilitățile care pot fi învățate prin educație formală sau experiență. În acest articol vei afla care lider dintre cel cu trasaturi innascute sau dezvoltate, este considerat mai bun. Mai mult, vei afla despre teoria evolutivă și cea a lui Gottman, din care vei reuși să-ți formezi propria opinie legată de această dilemă a leadership-ului.  

Traiectoria leadership-ului

Una dintre întrebările care se pune adesea atunci când se discută despre leadership este dacă poate fi învățat sau nu. Această întrebare atinge două puncte de vedere diferite asupra acestei dileme. În primul rând, sunt cei care cred că abilitățile de leadership pot fi dezvoltate și, în al doilea rând, sunt cei care cred că oamenii fie se nasc cu abilități de leadership și pot deveni buni lideri, fie nu se nasc cu aceste abilități și nu pot deveni buni lideri.

Prima perspectivă se bazează pe ideea că este nevoie de timp pentru a dezvolta aceste abilități și a dobândi anumite calități pentru a deveni lider. A doua perspectivă consideră că abilitățile de conducere sunt inerente unor oameni chiar de la naștere, aceștia trebuind să muncească mai puțin decât ceilalți.

lider cu trasaturi innascute sau dezvoltate ?

Lideri cu trăsături înnascute sau dezvoltate – Perspectiva teoriei evolutive

Are șanse mai mari să fie un lider eficient, unul cu trasaturi innascute sau dezvoltate? Aceasta este una dintre cele mai discutabile întrebări din domeniul leadership-ului.

Un studiu realizat de teoria evoluționistă a leadership-ului, care a fost publicat în jurnalul Leadership Quarterly, a constatat că liderii înnăscuți sunt mai probabil să fie lideri mai buni decât cei dezvoltați.

Cercetătorii au descoperit că leadership-ul înnăscut implică un set de trăsături de personalitate care sunt prezente încă de la naștere. Aceste trăsături includ:

  • Inteligența
  • Creativitatea
  • Carisma

Leadership înnăscut vs dezvoltat – Perspectiva lui Gottman asupra terapiei maritale

În această secțiune, vreau să discut despre perspectiva lui Gottman asupra terapiei maritale.

În opinia sa, există o diferență între leadership-ul înnăscut și cel dezvoltat. Leadership-ul dezvoltat este ceea ce oamenii au învățat din mediul lor și de la oamenii cu care au muncit. În opinia sa, oamenii care sunt lideri înnăscuți au șanse mai mari de a avea succes într-o relație.

Acest concept de leadership înnăscut este unul interesant, deoarece implică faptul că unii oameni poartă cu ei genetic ceea ce este necesar pentru a-i conduce pe alții sau pentru a-și dezvolta propriul succes în relații.

Lideri înnăscuți sau învățați? Paradigma actuală asupra naturii conducerii

Unul dintre principiile de leadership prezente în Teorile Marelui Bărbat, sugerează că abilitatea liderului  de a conduce este înnăscută. Unul dintre aspectele pe care nu îl sustine această teorie, este acela că nu toți oamenii care posedă așa-numitele aptitudini native de leadership devin de fapt mari lideri. Dacă conducerea ar fi pur și simplu o calitate înnăscută, atunci toți oamenii care posedă trăsăturile necesare s-ar regăsi în cele din urmă în roluri de conducere.

Lider cu trasaturi innascute sau dezvoltate? Leadership-ul este un comportament care se învață. Unii oameni se nasc cu el, dar poate fi dezvoltat doar cu instrumentele și îndrumările potrivite. Voi explora modul în care sunt formați liderii și ce trebuie să facă pentru a-și dezvolta abilitățile necesare pentru o carieră de succes.

Dezvoltarea abilităților personale de conducere este esențială pentru toți profesioniștii. Liderii trebuie să știe cum să se conducă pe ei înșiși și pe alții pentru a avea succes. Astăzi, la locul de muncă, capacitatea liderului de a folosi o serie de stiluri de conducere de succes este crucială pentru succes.

Leadership-ul nu este ceva cu care se naște toată lumea. Este o calitate pe care oamenii o dezvoltă și necesită practică și antrenament.

Atât calitățile înnăscute, cât și cele dezvoltate de leadership sunt importante la locul de muncă. Trebuie să aflăm ce tip de lider suntem, iar mai apoi să lucrăm la dezvoltarea calităților cu care suntem înzestrați.

Tu ce părere ai? Liderii de nasc sau se dezvoltă?