Cum se aplică Teoria Marelui Om în leadership?

Cum se aplica Teoria Marelui Om in leadership?

Există mai multe teorii despre leadership și despre calitățile pe care le au liderii. Din perspectiva Leadership-ului a început ca un proces unidimensional, în care au fost luate în considerare personalitatea, trăsăturile și comportamentele conducătorului. În acest articol îți voi prezenta fundamentele Teoriei Marelui Om în leadership.

Ce ne spune teoria marelui om?

În teoria „Marelui Om” se spune despre lideri că sunt înnăscuți și că au o personalitate puternică din naștere, care nu se formează în timp. Ei sunt membri ai păturii bogate, născuți din părinți cu sânge albastru. Sunt oameni aleși de divinitate pentru a conduce și a duce la bun sfârșit misiuni importante pentru umanitate, care pot schimba destinul lumii, al unui popor sau al unei comunități. Teoria presupune că aceste calități ale marelui lider sunt înnăscute și nu pot fi modificate prin forțe externe, cum ar fi mediul sau educația.

Teoria Marelui Om a fost introdusă pentru prima dată de Thomas Carlyle în secolul al XIX-lea. Teoria a fost întâmpinată cu critici pentru concentrarea sa pe figurile masculine și lipsa de considerație pentru contribuțiile femeilor în societate. Ideea că bărbații sunt singurii care fac istorie este falsă. Femeile au jucat un rol uriaș în modelarea lumii noastre timp de secole, fie că au lucrat ca regine, oameni de știință, educatoare sau activiste.

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu Teoria Marelui Om, este un concept care descrie modul în care societatea este modelată de indivizi remarcabili. Acești indivizi sunt văzuți ca având calități excepționale care îi fac să fie diferiți și să iasă în evidență față de ceilalți.

Cum se aplica Teoria Marelui Om in leadership?

Liderii se nasc sau se dezvoltă?

 Întrebarea rezumă principiul de leadership specific Teoriei Marelui Bărbat (Great Man), care sugerează că abilitatea de a conduce este înnăscută. Conform acestei teorii, fie ești un lider născut în natură, fie nu ești. Termenul „Great Man” a fost folosit deoarece, la vremea respectivă, conducerea era considerată în primul rând ca o calitate masculină, în special în ceea ce privește conducerea militară. Teoria „Great Man” a devenit populară în secolul al XIX-lea, după modelul unor lideri, precum Abraham Lincoln, Iulius Caesar, Mahatma Gandhi și Alexandru cel Mare și a fost susținuta de istoricii din acele vremuri (Thomas Carlyle), care au considerat că liderii eficienți sunt cei înzestrați cu inspirație divină și caracteristicile potrivite, iar „Istoria lumii nu este decât biografia marilor oameni

Totodata, unele dintre cele mai vechi cercetări privind leadership-ul au avut în vedere oamenii care și-au atins succesul în pozitia de lideri, fiind conducători aristocrați care și-au câștigat poziția prin dreptul nașterii. Deoarece, în acele timpuri, persoanele cu un statut social inferior au avut mai puține oportunități de a ocupa roluri de conducere, s-a sustinut ideea potrivit căreia, leadership-ul este o abilitate înnăscută. Unul dintre aspectele pe care Teoria Marelui Bărbat nu îl susține, este acela că nu toți oamenii care posedă așa-numitele aptitudini native de leadership devin de fapt „mari lideri”. În cazul în care conducerea ar fi pur și simplu o calitate înnăscută, atunci toți oamenii care posedă trăsăturile necesare s-ar regăsi, în cele din urmă, în roluri de conducere…                

Această teorie este ideea că acțiunile unei persoane sunt o expresie a naturii sale interioare. Cu alte cuvinte, acțiunile unei persoane, inclusiv modul în care reacționează la provocări, sunt parțial determinate de tipul său de personalitate.

În această teorie, există trei tipuri diferite de lideri:

1. Inovatorul: Acești oameni au întotdeauna idei noi și văd noi oportunități de creștere și progres.

2. Organizatorul: Acești oameni sunt mai orientați spre detalii și lucrează bine într-un mediu structurat. Ei excelează în menținerea proiectelor pe drumul cel bun și în îndeplinirea sarcinilor până la finalizare.

3. Apărătorul: Acești oameni tind să fie foarte protectori față de munca lor și de ceilalți în general, refuzând adesea să împărtășească prea multe informații despre ei înșiși.

Avantajele și dezavantajele acestei teorii:

Avantaje

– Liderul este puternic, curajos, carismatic și hotărât să reușească.

– Liderii pot fi mari oratori care îi inspiră pe alții să-și atingă obiectivele, precum și să își atingă întregul potențial.

Dezavantaje

– Marele Om crede că o persoană poate conduce o țară sau o organizație pe cont propriu, fără ajutorul nimănui. Această teorie nu ia în considerare importanța muncii în echipă pentru atingerea obiectivelor.

– Este dificil pentru oamenii care nu au aceste calități să devină lideri

– Ignoră modul în care diferiți oameni reacționează la diferite oportunități sau provocări din viața lor. Este important să ne amintim că fiecare persoană reacționează diferit. Este nedrept să te aștepți ca cineva să reacționeze în același mod, din simplul fapt că îți împărtășește genul, naționalitatea sau religia.

Cum să implementezi lecția Marelui Om în viața de lider…

Leadership-ul poate fi definit ca arta de a-i influența pe alții în atingerea unui scop. Leadershipul nu înseamnă doar să-i faci pe oameni să te urmeze, ci și să-i faci să vadă de ce ar trebui să te urmeze.

Este foarte tentant să credem că activitatea de leadership vine de la sine, fără alegeri conștiente și strategii bine implementate. Adevărul este însă că lucrurile nu sunt atât de simple. Trebuie să depuneți timp și efort pentru ca totul să funcționeze bine pentru afacerea dvs. pe termen lung.

Trebuie să fim conștienti de propriile noastre puncte tari și slabe, astfel încât să știm în ce mod pot fi exploatate punctele forte sau unde trebuie îmbunătățite cele slabe. De asemenea, trebuie să fim conștienți de punctele forte și slabe ale altor membrilor echipei noastre, astfel încât să știm cum punctele lor forte ne pot ajuta spre atingerea performanțelor.

Teoria „Marelui Om” ne oferă o perspectivă asupra modului în care privim leadership-ul și puterea în societate. Avem tendința de a crede că se bazează pe naștere sau pe statut social, nu pe baza capacităților sau calităților reale.

Crezi în Teoria Marelui Om?