Cum ne ajută teoriile de contingență în leadership?

Cum ne ajuta teoriile de contingenta in leadership?

Leadership-ul nu se referă doar la lider-ul individual ci la întreaga sa echipă. Succesul lider-ului depinde de cât de eficienți sunt membrii echipei sale. Ca urmare, în acest articol îți voi prezenta ce ne spun teoriile de contingenta și care este secretul din spatele acestora care l-ar putea ajuta pe lider să-și formeze o echipă puternică, motivată și de success. Astfel, liderul reușește să facă față unor situații neprevăzute în leadership și să-și conducă echipa către cele mai înalte performanțe.

Ce este o teorie a contingenței?

Teoria contingenței este o teorie de vârf în cercetarea leadership-ului. Conform acestei teorii, liderii influențează rezultatele angajaților mai degrabă prin caracteristicile lor personale și situaționale decât prin competența lor.

Această teorie a fost folosită în multe domenii diferite, cum ar fi afaceri, educație și asistență medicală, în ultimele câteva decenii. Teoria contingenței oferă o modalitate perspicace de a înțelege felul în care liderii pot îmbunătăți rezultatele angajaților, luând în considerare mai mulți factori care pot contribui la relația lider-angajat.

Teoria contingenței din leadership afirmă că stilul de conducere se poate schimba atunci când contextul se schimbă. O teorie a contingenței poate fi aplicată în multe domenii diferite, inclusiv marketing, economie și relații publice.

Cum ne ajuta teoriile de contingenta in leadership?

De ce contează teoriile de contingenta?

Teoria contingenței spune că comportamentul uman este influențat de factori care sunt percepuți ca fiind imprevizibili. Așadar, dacă oamenii nu sunt conștienți de ceea ce se va întâmpla în viitor, ei pot fi foarte ușor manipulați.

Este important să înțelegem aceste teorii de contingență deoarece ne ajută să aflăm de ce oamenii aleg sa acționeze sau nu în diferite situații. Înțelegând modul în care oamenii răspund la incertitudine, putem prezice mai bine rezultatul acțiunilor noastre. În plus, dacă știm de ce oamenii se comportă într-un anumit fel, putem crește probabilitatea de a-i influența spre rezultate pozitive.

Înțelegerea situațiilor neprevăzute ne ajută, de asemenea, să stabilim priorități, mult mai eficient, și să planificăm răspunsuri adecvate din punct de vedere social pentru evenimente sau situații incerte.

Ce face o bună teorie a contingenței?

Cele mai bune dintre teoriile de contingenta ne oferă următoarele:

– O relație clară cauză-efect între evenimente.

– O înțelegere de bază a modului în care putem preveni evenimentele nedorite.

– Capacitatea de a oferi soluții pentru problemele potențiale.

Ce teorie de contingență ar trebui să aplici în funcție de stilul tău de leadership și de ce?

Una dintre aceste teorii de contingență descrie modul în care un anumit eveniment este dependent de un alt eveniment înrudit.

În contextul stilurilor de conducere, teoria contingenței se referă la modul în care stilul tău de conducere depinde de situația cu care te confrunți. Asta înseamnă că nu există un stil de conducere perfect care să se potrivească fiecărei circumstanțe.

Teoria contingenței se bazează pe patru ipoteze de bază:

– Oamenii sunt imprevizibili și nevoile lor se schimbă în timp.

– Oamenii vor face întotdeauna ceea ce consideră necesar pentru a obține ceea ce își doresc.

– Ar trebui să reacționezi rapid, dar nu neapărat în modul în care s-ar aștepta ceilalți să o faci.

– Poate merita să vă asumați riscuri calculate.

Cheia succesului în leadership este să eviți să-i faci pe adepții tăi să simtă că se află într-o situație dificilă. Acest lucru îi poate face să-și piardă încrederea în tine. O modalitate prin care liderii fac acest lucru este oferindu-le adepților lor mai multe opțiuni și autonomie, ceea ce îi ajută să se simtă mai puternici și mai implicați în viziunea lider-ului. Liderii trebuie să fie conștienți de modul în care alegerile lor ar putea afecta percepția adepților despre ei ca lideri.

Ești de acord cu teoriile de contingenta?