În acest episod Claudiu Auraș Popa și Teodor Ivascu discută despre proiectele de rambursare finanțabile locale, despre ce sunt GAL-urile și rolul acestora în sprijinul antreprenorilor la început de drum.
Acest subiect, adesea trecut cu vederea, a câștigat recent o popularitate crescândă în rândul celor ce își propun să inițieze un business în mediul rural. Într-o perioadă în care fondurile europene au devenit surse esențiale de sprijin pentru antreprenorii dornici să își transforme ideile în realitate, interesul pentru dezvoltarea afacerilor în zonele rurale a captat atenția. Cu resurse financiare și suport oferite prin intermediul acestor fonduri, mulți antreprenori au început să vadă potențialul și oportunitățile neexplorate pe care mediul rural le oferă pentru diverse afaceri.
Această schimbare de perspectivă nu doar încurajează dezvoltarea economică în aceste regiuni, dar contribuie și la diversificarea activităților economice într-un mod sustenabil și avantajos pentru comunitățile locale. Prin urmare, se conturează un cadru propice pentru explorarea și valorificarea potențialului vast al mediului rural în ceea ce privește antreprenoriatul și dezvoltarea regională.
Episod sponsorizat de Kloth Invest
“Îndrăznim să reușim. Dacă se dorește, soluții găsim întodeauna”
Teodor Ivascu
Ce sunt GAL-urile și 3 întrebari importante pe care trebuie sa ni le punem în legătură cu acestea
1.Ce sunt de fapt GAL-urile?
Grupurile de finanțare locala sunt entități publi-private. Un parteneriat între instituțiile publice care se ocupă cu parte civilă și partea privată, unde se discută interesele din respectivul teritoriu. Acestea au apărul pentru prima dată în 2012 cu ajutorul schimbului de experiențe din Europa, devenind un motor de dezvoltare în mediul rural.
Până să apară liniile de finanțare aveau loc întâlniri în teritoriu (sesiuni de animare). În care se promovau anumite strategii, idei de dezvoltare, plecând din interiorul teritoriului, de la discuțiile cu cetățenii.
GAL-urile și-au demonstrat utilitatea reușind să egaleze, contrabalanseze oportunitățiile de pe partea rurală, fiind perfecte pentru antreprenorii de la început de drum care vor să se dezvolte în acest mediu. Acestea aduc evidente beneficii prin faptul că sunt numeroase la nivel național, analizând în mod detaliat problemele și nevoile acelui teritoriu.
2.Care sunt criteriile de eligibilitate?
Pe lângă a afla ce sunt GAL-urile, un alt aspect necesar de întelegere al acestora este faptul că există diverse criterii de eligibilitate, adaptate în funcție de proritățiile fiecarei regiuni. Situațiile pot fi diferite de la caz la caz. Un exemplu pentru aceasta afirmație ar fi faptul că în regiunile montane sunt foarte importante grupurile de producator, cooperativele și turismul, spre deosebire de zona de câmpie, unde prioritățiile sunt crearea locurilor de muncă, angajarea personalului și dezvoltarea serviciilor.
Două condiții comune pentru toate tipurile de GAL-uri pot fi:
- dacă ai semnat un contract de finanțare pe o masura non-agricolă de genul start-up primești 75% din fiinantare;
- Business-ul să fie implementat în comuna sau satul aparținător al GAL-ului.
3. Ce tipuri de proiecte pot fi fiinanțate de GAL-uri?
Există multiple proiecte care pot fi finanțate, unde antreprenorii de pe parte non-agricola depun pentru vulcanizari, ateliere de tâmplărie, etc. Însa daca tu ca antreprenor ai o idee, indentifici codul caen din spatele ei, verifici ulterior lista de coduri CAEN active și constatați că nu exista în prezent, poti merge la managerul GAL-ului și să justifici un plan de afacere. Acesta impreuna cu echipa iți pot activa acel cod CAEN.
Antreprenorii trebuie să fie foarte atenți la firma de consultanță și din perspectiva implementării. Accesarea fondurilor este fundamentală, dar cu siguranța nu este cea mai importanta parte. Cheia în acest domeniu este o implementare corectă și eficientă, care să pună businessul pe picioare.
Odată ce am aflat ce sunt gal-urile și ce oportunitati de dezvoltare aduc, putem sesiza cu ușurința că urmatoarea condiție este determinarea. Dacă esti determinat, documentat și plin de idei, rezultatele nu vor intârzia să apară.
Nu pierdeți acest nou sezon al podcast-ului LeadersHub în care veți descoperi oportunități de finanțare și dezvoltare potrivite afacerii voastre și veți obține perspective valoroase pentru a crește și a prospera in lumea antreprenoriatului. De aceea, te invităm să ne urmăresti pe Mentori de România pentru a fi la curent cu cele mai noi informații din zona de leadership, SEO, marketing și branding. De asemenea, te invităm și pe Tu Inspiri România unde vei putea asculta podcasturi cu povești motivaționale ale antreprenorilor români, care au trecut prin etape asemănătoare cu cele ale afacerii tale și care îți pot oferii răspunsuri.