Simți că eforturile tale de marketing nu mai dau roade, iar ROI-ul (rentabilitatea investiției) scade treptat? Dacă răspunsul tău e da, atunci a venit timpul să te orientezi către un singur segment de piață, bine-definit și concentrat pe nevoile exclusive ale avatarului de client.
Citind acest articol vei afla ce e marketingul nișat, de ce este eficient, dar mai ales cum să profiți la maxim de pe urma lui. Mai mult decât atât, vei descoperi și care sunt cele mai avantajoase segmente de piață, din punct de vedere financiar.
Ce este marketingul de nișă?
Pornind de la faptul că o nișă reprezintă un grup restrâns de potențiali clienți care au o anumită necesitate, iar o piață de nișă e compusă din acești indivizi, dar și alte afaceri cu nevoi și interese similare, putem afirma că marketingul de nișă se concentrează pe satisfacerea nevoilor și dorințelor unui grup particular de oameni. Totodată, comparativ cu marketingul făcut în masă, cel nișat presupune costuri mai mici și un număr mai redus de competitori, datorită naturii sale specifice.
De ce este marketingul nișat atât de eficient?
Fiindcă piața actuală e suprasaturată de servicii și produse identice, afacerile nișate și chiar micro-nișele sunt cea mai profitabilă opțiune pentru antreprenorii în căutarea succesului pe termen lung. Oferind clienților o soluție pe care niciun competitor nu a reușit să o depisteze sau îmbunătățind un produs sau serviciu deja existent în piață, te etichetezi drept inovativ și valoros. Iar fiindcă audiențele s-au săturat de variante care arată la fel, poți profita din plin de oportunitate pentru a-ți promova propria soluție.
De ce este marketingul axat strict pe segmente mici de piață mai avantajos decât marketingul în masă? Ei bine, probabilitatea de a-i oferi clientului exact ceea ce își dorește e mult mai mare, iar campaniile de promovare vor ținti astfel mult mai exact punctele sensibile ale grupului țintă, generând prospecți. Bineînțeles, trebuie să menționăm și faptul că inovațiile vor fi mereu cu un pas în fața produselor deja existente în piață în ceea ce privește interesul consumatorilor, lucru care face din afacerile nișate și tipul de marketing aferent candidați importanți pentru topurile mediului de business actual.
Care nișe vând cel mai bine?
Pe lângă stabilirea avatarului de client și a unui USP care vinde, am stabilit că este necesară fixarea unui segment de piață ce se vrea targhetat. Domeniul este extrem de important, iar micro-nișa este imediat următoare, însă nu poți sări peste primul pas, și anume alegerea nișei în sine. Pentru a putea face această alegere în cunoștință de cauză, trebuie să faci o cercetare amănunțită și să explorezi variantele existente. Iată așadar, câteva exemple de nișe care vând foarte bine:
- Echipamente sportive pentru uz la domiciliu.
- Produse ce conțin dezinfectanți.
- Suplimente sau alte soluții pentru pierderea în greutate.
- Echipamente pentru dispozitive smart.
- Accesorii și îmbrăcăminte.
- Mâncare sănătoasă.
Acestea sunt doar câteva exemple în ceea ce privește afacerile care vând cel mai bine în această perioadă. Mai multe despre cum să-ți găsești nișa potrivită poți afla accesând acest articol, iar dacă vrei să știi de ce este marketingul de nișă preferat de mulți proprietari de companii, poți afla asta aici.
Cum exploatezi această oportunitate?
Totul începe cu o cercetare amănunțită a problemelor și nevoilor pe care le au consumatorii, cercetarea soluțiilor oferite de competitori și identificarea imperfecțiunilor acestora. De asemenea, dacă deja deții un business, este necesar să analizezi punctele tari și punctele slabe ale propriului produs, înainte să faci vreo schimbare. În caz contrar, riști să cazi în aceeași spirală care te-a adus în acest punct în primă instanță. Identifică avantajele și dezavantajele competitive pe care le ai, posibilitatea de a avea parteneri și mai ales, care sunt obstacolele pe care le-ai putea întâlni pe parcurs.
Ulterior stabilirii nișei, eforturile de marketing trebuie dirijate către audiența targhetată într-un mod care să-i sensibilizeze și să-i convingă să facă achiziția, așadar campaniile trebuie mereu testate, adaptate grupului și actualizate la nevoie.
Deși pare mult mai complicat de pus în practică datorită naturii sale specifice, decât marketingul în masă, avantajele unei abordări nișate depășesc semnificativ dezavantajele ei. Iar pentru a facilita tranziția între cele două metode, suntem alături de tine și îți oferim sfaturi practice în cadrul emisiunii dedicate, chiar aici la Mentori de România.
Copywriter, Project Manager și magician al conținutului de calitate, vin la pachet cu idei controversate, curiozitate peste măsură și mult talent la scris.
Absolventă a Facultății de Litere, încă de mică mi-am dorit să lucrez cu cuvinte. Așadar iată-mă: mândră posesoare a 24 de ani de viață, lider în devenire, dar mai ales om pasionat, sunt aici să împărtășesc cu voi din tot ce sunt eu.