Incursiuni științifice în istoria podcastingului

istoria podcastingului industria podcastingului 1102x473

Podcasturile sunt o formă de media care există încă de la începutul secolului al XX-lea. În zilele noastre, podcast-urile au fost transformate într-o formă de artă modernă, podcasting-ul devenind o afacere în plină expansiune.

Origini și apariție – Istoria Podcastingului

Este important să cunoaștem istoria podcastului, deoarece poate fi un indicator al direcției în care se îndreaptă acest mediu.

Podcast-urile au fost inventate pentru prima dată la începutul anilor 1900 pentru a fi folosite pentru povestiri și divertisment, dar nu au decolat cu adevărat până la sfârșitul anilor 1990, când oamenii au început să le asculte pe computerele lor personale. Creșterea smartphone-urilor și a tabletelor a făcut podcast-urile mai ușor de produs și distribuit, motiv pentru care au devenit populare începând cu anii 1990.

Podcast-ul este o formă foarte populară de media care crește rapid în popularitate. Istoria podcast-ului a început cu Columbia Broadcasting System (CBS) în anii 1930, dar nu a căpătat nicio influență până în 2004, când Apple a adăugat podcasturi pe iTunes.

National Publi Radio SUA (NPR) a avut propria emisiune radio în 1979, când au început să experimenteze pentru prima dată conținut audio înregistrat. Acest lucru a dus la crearea unei emisiuni radio experimentale numită „Blogul Căpitanului” în 1996, care s-a bazat pe conversații cu oameni care sunt experți în domeniul lor. Acest lucru a dus mai departe la crearea „Car Talk” în 1983, care a devenit unul dintre cele mai populare emisiuni NPR vreodată. Apoi, în 2004, Adam Curry și Dave Logan folosesc software open source numit „Audacity” pentru a-și crea un podcast în timpul a ceea ce ei numesc „revoluția podcastului”.

istoria podcastingului

Istoria podcastingului modern începe în 2004, când profesorul Dave Winer a început să-și imagineze un nou mediu de publicare care combină elemente de radiodifuziune și blogging pe internet. Acest nou format a fost numit tehnic „audioblogging”. Tot in 2004 a fost și prima utilizare oficială a cuvântului „podcast”

Abia în 2005, când Apple a introdus iTunes, a existat o adevărată explozie a popularității podcast-urilor. iTunes a făcut posibil ca ascultătorii să se aboneze la podcasturile lor preferate în mod continuu, folosind un flux RSS. Podcasturile au devenit un fenomen mainstream în 2005, odată cu succesul The Adam Carolla Show Podcast al lui Adam Carolla, care a fost descărcat de 10 milioane de ori în primii cinci ani. Tot in 2005 s-a inventat și cronologia podcasturilor sau podcasturile în episoade.

Dezvoltarea podcast-urilor

Podcasturile devin din ce în ce mai populare pe măsură ce numărul de podcasturi de pe piață crește. Industria podcasturilor este estimată la aproximativ 220 de milioane de dolari și a crescut de la an la an.

Afacerea de podcasting este dominată de companii din SUA precum Acast, Anchor, Art19 (cunoscută anterior ca Podiant), Castbox (cunoscută anterior ca Pocket Casts), Google Podcasts, Libsyn (cunoscută anterior ca Audioboo), Mixcloud, Podbean, Podomatic (cunoscut anterior ca Zune Marketplace), RawVoice (cunoscut anterior ca Spreaker), SoundCloud și Spotify.

În istoria podcastingului, această forma de informare audio este încă la început când vine vorba de monetizare. Dar acest lucru este probabil să se schimbe în viitor, pe măsură ce mai multe companii vin cu modalități inovatoare de a face publicitate prin podcasturi. In curând un nou articol despre tendinte viitoare in podcasting.

Există multe beneficii de a începe un podcast, care includ câștigarea de bani, spunerea de povești și distracția. Citeste mai multe despre Beneficiile podcastingului.

Evoluția tehnologiei schimbă modul în care consumăm media

Podcasturile există de ceva vreme, dar popularitatea lor a crescut de-a lungul anilor, în special în rândul millennials. Un motiv pentru această creștere este că podcasturile permit discuții mai aprofundate pe subiecte. Un alt motiv este că sunt mai ieftine și mai convenabil de consumat decât emisiunile radio tradiționale.

Majoritatea oamenilor ar crede că podcast-urile sunt doar o evoluție a radioului, dar nu sunt. Podcasturile oferă o experiență mai personală, în timp ce radioul este în mare parte impersonal. Radioul necesită mai multe abilități tehnice pentru a produce, în timp ce nu este nevoie de abilități tehnice pentru a produce un podcast. Creatorii de podcasturi au un control mai mare asupra conținutului lor și îl pot actualiza cu ușurință după bunul plac, ceea ce înseamnă că vom vedea mai multă personalitate și creativitate în podcasturile viitoare.

Evoluția tehnologiei a avut o contribuție masivă în istoria podcastingului deoarece a schimbat modul în care consumăm media și modul în care găsim informații despre anumite subiecte precum educația și antreprenoriatul. De exemplu, conferința TED Talks difuzează discuții de la evenimente online sub formă de podcasturi cu transcrieri incluse, astfel încât oamenii să le poată asculta.

la fel, podcasturile Brands at Work , LeadersHUB  1440 si The Money Game sau Tu Inspiri Romania sunt doar cateva exemple de podcasturi românești specializate pe educație și antreprenoriat.

La fel ca orice formă de media, podcasturile au evoluat de la introducerea lor în 2004. De la inventarea cronologiei podcasturilor în 2005 până la crearea de noi aplicații de podcast care permit utilizatorilor să se aboneze și să asculte la cerere, oamenii au găsit noi modalități de a consuma podcasturi care se potrivesc stilului lor de viață. Vorbim aici de serviciile de streaming online precum YouTube, Spotify, iTunes Podcasts Store și, mai recent, Podcast pe Facebook.

Cronologia podcast-urilor a arătat că acestea au evoluat de-a lungul timpului, deschizându-se utilizatorilor multe căi noi de utilizare a lor ca formă de divertisment, educație, știri și informații.

Concluzie: Ce urmează pentru industria podcastingului? Aflăm data viitoare.

Fill out my online form.