Cele mai importante reguli despre cum sa scrii un articol S1E08

Deși pentru unele persoane pare ușor să scrie un articol, în realitate lucrurile stau complet diferit, existând o strategie complexă și fiind necesare unele abilități pentru îndeplinirea eficientă a acesteia.

Dacă aspiri la o carieră în Content writing și îți dorești să te pregătești pentru lucrurile extraordinare pe care le implică, ai ajuns aici la momentul potrivit! În cel mai nou episod de podcast ,,The Keywords”, Mirela Pascu sare în ajutorul tău și îți explică pas cu pas cum sa scrii un articol, împărtășindu-ți cele mai importante reguli de care trebuie să ții cont în crearea lui, precum și una dintre provocările întâmpinate de către creatorii de conținut scris, mai exact ,,amânita”.

Cum să scrii un articol?

cum sa scrii un articol cum sa convingi oamenii sa viziteze un site 400x400

Prima regulă sună cam așa: ,,Ajută-ți cititorul înainte de toate.” Ce presupune acest aspect? Mai întâi de toate, dedică atenție dorințelor pe care cititorul tău le are și întreabă-te care sunt subiectele sale de interes, însă fără să aștepți ceva în schimb – încrederea nu este construită din prima, ea necesită timp, dar merită, căci făcând lucrurile exact așa cum trebuie vei fi recompensat/ă cu vizite în site, descărcări de ebook-uri sau înscrieri la newsletter. De asemenea, nu îi livra de prea multe ori aceeași informație deoarece voi obține opusul a ceea ce îți dorești.

Regula nr. 2 te sfătuiește: ,,Scrie content care educă, nu care vinde.” Dacă te întrebi cum să convingi oamenii să viziteze un site, ei bine, trebuie să le demonstrezi că ești stăpân pe domeniul în care realizezi conținut. Recomandarea noastră este să îți alegi un subiect pe care îl cunoști foarte bine decât să scrii despre ceva doar ca să generezi vânzări. Urmându-ne sfatul, potențialul client va concluziona că ești cu adevărat un specialist și se va îndrepta către tine.

Care este următoarea regulă? Generează content care să creeze de la sine conversații ulterioare. În acest caz, înainte de a începe să scrii, trebuie să stabilești ce fel de stil vei aborda – umoristic sau formal? Vrei să te axezi pe nevoi sau să surprinzi totul într-un mod diferit? Ai dorința de a încuraja sau de a descuraja un lucru? Ideea generală este aceea că ceea ce tu scrii trebuie să genereze discuții și este nevoie ca oamenii să se gândească mult la articol – prin acest mod, vei căpăta notorietate și vânzările vor apărea cât mai repede cu putință.

În continuare, este indispensabil să îți stabilești propria voce. Ai nevoie de un ton consistent și pe care să îl afișezi constant. Indiferent de stilul pe care îl alegi, nu te stresa din acest punct de vedere atât timp cât ești natural/ă și nu alegi ceva care nu te reprezintă.

Scrie având în minte o singură persoană! Nu te adresa unui număr mare de persoane căci în fața unui dispozitiv se află un singur om și nu mai mulți.

Dacă nu te concentrezi atât de mult asupra scrisului, îți recomandăm folosirea unui tool. Iată nu una, ci două variante: voice typing-ul oferit de Google, pe care îl găsești în Google Docs și permite înregistrarea vocii tale alături de transcrierea cuvintelor rostite, respectiv hemingwayapp.com, care te ajută să adopți o abordare activă, prin evitarea pasivității.

Pentru a menține atent cititorul, asigură-te că nu folosești paragrafe lungi. Ele nu sunt eficiente având în vedere că scriem în mediul online și nu o lucrare consistentă cum ar fi o carte, dar și pentru că vizitatorul se va plictisi rapid.

Nu este cazul să te prefaci că știi ceea ce nu știi.

Mirela Pascu

Una dintre regulile de aur este să ai întotdeauna informații verificate din mai multe surse care, bineînțeles, trebuie să fie credibile. Dacă nu o respecți, s-ar putea ca un expert să te descopere și să primești citații de la autorități și comentarii negative, ceea ce nu este de dorit pentru imaginea ta.

Având în vedere că ajută la creșterea duratei de citire, poți insera materiale video în articol. De asemenea, nu uita de poveștile personale, dezvăluirea părții tale umane și a dovezilor și despre faptul că cititorii vor să știe dacă există un punct comun între tine și ei.

Una dintre problemele pe care o întâmpină românii este ,,amânita” – afectează chiar și zona de Content. Există obișnuința de amânare a scrierii unui text care, treptat, va conduce către lipsa verificării atente a acestuia atunci când va fi în cele din urmă finalizat. Ai mare grijă să eviți obstacolul respectic întrucât riști să construiești bariere care nu te vor ajuta.

cum sa scrii un articol cum sa convingi oamenii sa viziteze un site 400x400

În ceea ce privește structura unui articol, el trebuie să cuprindă următoarele părți:

• Paragraful de start: este primul care atrage cititorul – ca atare, trebuie considerat ca o ,,momeală”;

• Deschiderea: în cadrul ei, incluzi un argument care să întărească ceea ce ai spus la început;

• Corpul articolului: aici dezvolți și susții argumentele în legătură cu topicul ales, susținându-ți autoritatea în domeniu;

• Zona de închidere: te întorci la prima parte și faci o ,,buclă” a întregului articol pentru a căpăta consistență.

Acum că ai aflat cum sa scrii un articol, odată ce ai finalizat publicația, încetează să te mai gândești la ea și ocupă-te de alte activități. În următoarea zi, vei căpăta un vibe proaspăt și vei putea reveni asupra ei, dându-ți seama dacă ai creat-o eficient.

cum sa scrii un articol cum sa convingi oamenii sa viziteze un site 400x400

Timeline episod:

01:15Ce reguli există în crearea unui articol? 10:32Ce înseamnă ,,amânită”? 11:33Care sunt cele mai importante două reguli?

Astăzi am răspuns la întrebările ,,Cum sa scrii un articol?” și ,,Cum sa convingi oamenii sa viziteze un site?”. Săptămâna viitoare, ne vom concentra asupra aspectelor ce țin de SEO On-Page. Cine știe, până atunci poate vei crea un articol ghidându-te după sfaturile noastre! Îți dorim mult succes!

The Keywords PodcastEpisod 8