Să pornesti un podcast pare un lucru extrem de dificil? Acest articol iti va expune cateva din fasele mituri legate de podcasturi pentru a-ti arata ca a porni un podcast tine pana la urma doar de vointa si mai putin de bani.
Industria podcasting-ului a cunoscut o creștere constantă în ultimii 10 ani. Numărul celor care ascultă podcasturi s-a dublat de la 11% în 2013 la 26% în 2020, potrivit Edison Research.
În ciuda acestei creșteri, nu mulți oameni încep podcasturi – la nivel global doar 10% din ascultători au fost interesați să înceapă propriul podcast.
Acest lucru se poate datora faptului că oamenii nu știu ce set de abilități este necesar pentru acest tip de muncă sau pentru că le lipsesc instrumente precum echipamentul de înregistrare și software-ul de editare.
Tocmai de aceea am strans aici 8 motive pentru care nu te hotarasti sa pornesti un podcast.
1. „Nu am nimic interesant de spus”
Mulți oameni cred că nu pot face un podcast pentru că nu au nimic interesant de spus. Dar adevărul este că sunt atât de multe despre care poți vorbi și nu trebuie să fie întotdeauna despre ceea ce știi. Dacă nu știi despre ce să vorbești, asigură-te că asculți multe alte podcasturi. Vei observa că toate au ceva în comun.
Găsește ceva care te pasionează și vorbește despre el. Câteva exemple sunt: care este melodia sau albumul tău preferat, care este filmul sau emisiunea ta preferată și ce se întâmplă în lume acum.
Discută cu alte persoane din industria ta care îți pot oferi informații interesante despre ceea ce se întâmplă în ea. Dacă nu ești sigur unde să găsești acești oameni, căută-i pe google!
2. „Nu vreau să înregistrez singur un podcast”
„Nu vreau să fiu singur în studioul meu de înregistrări de acasă” este tipul de propoziție pe care toată lumea a simțit-o la un moment dat. Fie că ești îngrijorat că vei face greșeli, fie că ți-e frică de ceea ce vor crede oamenii, toate acestea sunt motive întemeiate pentru a lucra cu altcineva.
Nu vreau să vorbesc singur în podcast poate fi înfricoșător pentru unii oameni, deoarece își fac griji că ar putea spune ceva nepotrivit sau ridicol. Pentru a evita aceste tipuri de situații, cel mai bine este să ai o co-gazdă în emisiunea ta sau să ai o co-gazdă cu experiență în domeniu, astfel încât, dacă ceva nu merge bine, să poată interveni și să preia conducerea.
De asemenea, starea în singurătate ore în șir duce la anxietate și oboseală mentală, care poate duce la greșeli în podcastul tău. Vă ajută să luați pauze la fiecare câteva minute, să ascultați muzică în timpul înregistrării sau să vorbiți cu altcineva în timpul procesului de înregistrare.
3. „Este prea scump”
Pentru mulți oameni, ideea de a produce un podcast poate părea prea scumpă. Dar pentru cei care doresc să-și creeze propria emisiune, poate fi un proiect interesant pe care să-l ai pe lista ta.
Nu este întotdeauna ușor să produci un podcast gratuit, dar există câteva modalități care te pot ajuta să economisești bani. Cel mai important lucru este să găsești cele mai bune echipamente de înregistrat pentru tine.
Când vine vorba de echipament de înregistrare, nu trebuie ”să spargi” banii. Poți obține un recorder online destul de bun și gratuit de pe site-uri precum WeVideo.
De asemenea, puteți încerca să utilizați un software de înregistrare ieftin, cum ar fi Audacity, care este disponibil gratuit.
4. Frică mare de expunere
Devinind din ce în ce mai populare, podcasturile sunt o modalitate ușoară de a te exprima, de a te conecta cu ceilalți și de a împărtăși ceea ce te pasionează. Cu toate acestea, pentru introvertiții care sunt prea speriați în a se expune, poate părea o sarcină descurajantă.
Există multe moduri prin care introvertiții pot intra în jocul podcasting-ului. Ei pot începe prin a asculta podcasturi și a citi bloguri pe această temă pentru inspirație. Dacă simt că nu vor să iasă încă din carapacea lor, dar doresc totuși să afle mai multe despre podcasting, atunci pot viziona videoclipuri sau pot citi articole care acoperă elementele de bază ale realizării unui podcast. O incursiune în istoria podcastingului ar aduce un alt farmec acestei activități. Vor fi mai puțin intimidați în acest fel, deoarece nu le cere nimeni să interacționeze imediat cu altcineva atunci când vine vorba de producerea de conținut. Așa că frica de expunere chiar nu ar trebui să fie un motiv pentru care să nu pornești un podcast.
5. Mituri despre podcasting?Nu sunt sigur de unde să încep
Începerea unui podcast poate fi copleșitoare, mai ales dacă începi unul pentru prima dată. Există o mulțime de lucruri pe care trebuie să le faci înainte de a începe. Va trebui să găsești un subiect care este interesant, să găsești echipament și să îți dai seama cum să te înregistrezi. Vestea bună este că există multe modalități simple de a începe un podcastul.
Primul lucru pe care ar trebui să-l faci când te pregătești pentru podcast-ul tău este să te asiguri că ai o idee pentru el. În acest moment, există podcasturi pe aproape orice subiect imaginabil, așa că tot ce trebuie să faci este să te gândești la ce ar fi interesant să asculte și ascultătorii înainte de a trece mai departe. Următorul pas este găsirea echipamentului necesar pentru a finaliza procesul de înregistrare. Totul începe însă de la subiectul podcastului.
6. Calitatea sunetului contează!
Calitatea sunetului podcastului este cel mai important factor. Și ce faci dacă nu ești inginer de sunet? Nu te poți concentra doar pe ceea ce spui și să speri că nimeni nu va observa calitatea sunetului. Calitatea sunetului este primul lucru pe care cineva îl va observa.
Cu toții dorim să creăm un podcast cu sunet clar și profesional și nimeni nu vrea să audă un ecou sau un zgomot în fundal. Iată câteva sfaturi pentru producția de podcast:
- Asigură-te că nu există zgomote de fundal care distrag atenția, cum ar fi mașini, oameni care vorbesc etc;
- Pune reportofonul/ microfonul pe un suport sau trepied pentru a te asigura că nu se mișcă și nu emite zgomote care distrag atenția;
- Play smart! Dacă nu ești în punctul forte la editare sunet și nici nu te pasionează subiectul, roagă pe altcineva să editeze înregistrarea folosind Audacity sau alt soft de editare sunet.
7. Succesul podcasturilor este dificil de măsurat sau nu se poate măsura
Podcasturile au potențialul de a deveni noul radio, dar au câteva obstacole. Unul dintre ele este că podcasturile pot fi greu de măsurat din cauza lipsei de indicatori metrici relevanți. În plus, podcast-urile sunt mai scumpe decât alte tipuri de media, deoarece costă bani pentru echipament, conexiune la internet și găzduire.
Podcasturile au însă mult potențial în ceea ce privește valorile succesului. De exemplu, implicarea publicului este foarte mare în privința podcasturilor, deoarece ascultătorii pot fii părți active – pot pune întrebări și pot răspunde în timp real. Acest lucru creează o mulțime de oportunități de personalizare și conectare cu ascultătorii.
8. Podcasturile nu vor fi niciodată la fel de populare ca blogurile sau paginile de Facebook
Este dificil de prezis cum vor evolua podcasturile, dar este puțin probabil ca acestea să fie vreodată la fel de populare ca blogurile sau paginile de Facebook. Este posibil ca podcasturile să nu fie cea mai populară formă de conținut de pe internet în prezent, dar câștigă în mod constant mai mult teren.
Podcasturile nu vor fi niciodată la fel de populare ca blogurile sau paginile de Facebook, dar există câteva podcasturi extrem de bune. Doar că podcasturile nu au aceeași acoperire din cauza absenței lor pe site-urile de socializare precum Facebook (Facebook a inceput sa acorde o atentie mare acestui aspect in ultimul an) și Twitter, ceea ce poate determina oamenii să uite de ele ca există. Din acest motiv, este important ca toți creatorii de podcasturi să aibă grijă de toate aspectele podcasting-ului – de la modul în care sună până la locul în care poate fi găsit online. Acești pași vor ajuta la menținerea podcasturilor în viață pentru anii următori.
Concluzie: Motive să pornești un podcast?
Este greu să începi un podcast când nu vezi beneficiile acestui lucru. Când începi un podcast, trebuie să știi cum să înregistrezi și să editezi fișiere audio și, respectiv, video. So… e greu! Cu toate acestea, cu ceva planificare și efort, acest lucru este ușor de realizat. Nu renunța! Acceptă provocarea și dă drumul la propriul tău podcast.