Cum putem folosi teoriile situaționale în afacerile noastre zilnice?

Cum ne ajuta teoriile situationale in afacerile de zi cu zi?

Teoriile situationale sunt cele mai bune instrumente pentru conducerea de zi cu zi. Cu aceste teorii, liderii pot aborda orice mediu competitiv sau social și pot lua decizii inteligente cu ușurință. În acest articol vei afla care sunt aceste teorii, ce ne spun ele și cum ne pot ajuta pe noi ca lideri, pentru a ne atinge obiectivele mult mai ușor și rapid.

Ce sunt teoriile de leadership situational?

Teoriile care stau la baza unui leadership situațional au fost implementate în multe afaceri și organizații pentru a ajuta la îmbunătățirea conducerii prin înțelegerea diferitelor calități ale unui lider. Este o modalitate prin care liderii își identifică atât punctele sale forte și slabe cât și pe ale celor din jurul lui.

Pentru a obține o mai bună înțelegere a teoriilor situaționale, ar trebui mai întâi să definim care sunt de fapt aceste teorii.

Teoriile situaționale în leadership sugerează că pot fi utilizate diferite stiluri de management și abordări de conducere în funcție de situație. Abordarea pe care o folosește un lider poate depinde de o serie de factori, inclusiv de valorile și convingerile organizației, nevoile oamenilor din acea organizație și factorii externi, cum ar fi normele industriei și așteptările culturale.

Cu alte cuvinte, teoriile de leadership situațional se referă la modul în care liderii își pot adapta stilul de conducere pentru a atinge anumite obiective. Aceste abordări pot varia de la folosirea unui stil autocratic la folosirea unui stil transformațional pentru a oferi motivație membrilor unei organizații. Modalitățile de a motiva membrii echipei pot fi dificile. Spre exemplu, folosirea unei abordări dure atunci când un membru al echipei se află într-o dispoziție proastă nu este întotdeauna cea mai bună modalitate de a-l ajuta să-și recapete forțele. Însă, un stil motivațional poate ajuta cu adevărat la creșterea moralului și implicit la atingerea obiectivelor organizației.

Cum putem folosi teoriile situationale in afacerile noastre zilnice?

Împuternicirea angajaților prin cele 4 dintre teoriile situationale

În lumea afacerilor de astăzi, au loc multe schimbări. Pentru a rămâne relevante și a continua să prospere în acest peisaj aflat în schimbare, companiile trebuie să evolueze și să se adapteze în mod constant. Era actuală oferă provocări unice pentru lideri la locul de muncă. Astfel, aceștia trebuie să fie conștienți și precauți de situațiile neprevăzute care ar putea să apară.

Teoriile situaționale ne ajută să înțelegem că leadership-ul nu este o trăsătură fixă, ci poate fi aplicat diferit în funcție de situație. De asemenea, ne permite să înțelegem cum putem prelua controlul în anumite situații și cum putem construi relații mai bune cu ceilalți pentru a obține cele mai bune rezultate din diverse situații cu care ne confruntăm.

Leadership-ul la locul de muncă poate fi îmbunătățit prin intermediul a 4 teorii situaționale care sunt definite de competențe specifice fiecărei situații.

Teorii situaționale ale leadership-ului:

1) Teoria schimbului social – Această teorie sugerează că liderii ar trebui să se concentreze pe construirea de relații cu adepții, nu pe putere.

2) Teoria ierarhiei – Această teorie sugerează că liderii ar trebui să se asigure că sunt în vârful ierarhiei înainte de a încerca să-i conducă pe ceilalți.

3) Teoria tranzacțională – Cercetările sugerează că oamenii vor da mai mult dacă liderul arată recunoștință. Liderul ar trebui să se concentreze pe ceea ce le oferă adepților lor. Acest lucru îi va face pe adepți să se simtă apreciați și confortabili cu ceea ce fac, aducând în schimb loialitate.

4) Teoria adaptivă – Aceasta teorie ne spune că liderul trebuie să își adapteze comportamentul în funcție de nevoile membrilor echipei sale.

Teoria situațională consideră că liderii nu sunt întotdeauna capabili să genereze schimbare în grupurile lor, deoarece sunt adesea prea înrădăcinați în propriul lor mod de a gândi și incapabili să aprecieze alte puncte de vedere. Teoria situațională poate fi folosită de cineva care încearcă să facă o schimbare în interiorul companiei sale, dar se confruntă cu situații dificile la nivelul echipei.

În calitate de lider, doriți să explorați și să luați în considerare opiniile oamenilor cu care nu sunteți de acord sau opiniile pe care le considerați redundante. Făcând acest lucru, vă va ajuta la succesul general al situației.

Teoriile situaționale sunt importante în lumea conducerii. Sunt o modalitate eficientă de a ajuta oamenii să înțeleagă ce tip de abilități au nevoie pentru a avea succes în diferite domenii ale vieții.

Ce părere ai despre aspectele pe care aceste teorii le subliniază?