Urmărește-ne
Caută
Ne poți asculta și pe:

Ce ne spun teoriile trăsăturilor de caracter din leadership?

Ce ne spun teoriile trasaturilor de caracter din leadership

Ni se spune adesea că ceea ce-l face pe lider să devină mare și de succes este caracterul pe care acesta îl are. În acest articol, îți voi prezenta teoriile trasaturilor de caracter din minunatul univers al leadership-ului. Vei afla ce ne spun aceste teorii despre lideri și de ce nu toată lumea poate deveni un lider.

Caracter și Leadership

Aceste Teorii ale trăsăturilor de caracter se concentrează pe ideea că anumite trăsături fac dintr-o persoană obișnuită un lider bun. Aceste trăsături includ: inteligența, creativitatea, onestitatea și determinarea. Dacă cineva are toate aceste trăsături, va fi un lider excelent pentru că posedă trasăturile necesare.

Dar mai este ceva: capacitatea de a-i face pe oameni să vrea să te urmeze.

Despre Teoriile trasaturilor de caracter, un studiu al Societății Britanice de Psihologie a constatat că oamenii care sunt extrovertiți, conștiincioși și stabili din punct de vedere emoțional au șanse mai mari să devină lideri de succes. Aceste trei calități sunt cele mai importante, astfel un lider ar trebui să le posede pentru a-și atinge performanțele.

Teoria trăsăturilor afirmă că există anumite trăsături de caracter care sunt mai mult sau mai puțin dominante în personalitatea unei persoane.

Ce ne spun teoriile trasaturilor de caracter din leadership?

Cele 6 trăsături care definesc un lider bun

Un lider bun ar trebui să aibă anumite trăsături bine conturate. Liderii de succes ar trebui să:

  1. Fie dispuși să-și asume riscuri
  2.  Gândească creativ
  3.  Fie deschiși la idei noi
  4.  Fie capabili să inspire alți oameni.
  5. Aibă capacitatea de a lua decizii rapide
  6. Aibă capacitatea și de a lua măsuri atunci când este nevoie.

Liderii au nevoie de mai multe abilități, inclusiv:

  • abilități de eficiență personală, cum ar fi conștientizarea de sine, încrederea în sine și motivația
  • abilități interpersonale, cum ar fi ascultarea și influențarea
  •  abilități organizatorice, cum ar fi managementul timpului și team building

Nu este întotdeauna ușor să fii un mare lider, dar anumite trăsături te pot ajuta să supraviețuiești în această poziție. Aceste trăsături includ abilități de gândire critică, abilități bune de comunicare, empatie și inteligență emoțională.

Leadership-ul nu este ceva ce poate fi predat în câteva ore, dar anumite trăsături pot duce la un potențial de măreție. Abilitățile de gândire critică sunt esențiale pentru a te ajuta să iei decizii bune, în timp ce abilitățile de conducere sunt necesare pentru a-i motiva pe ceilalți. Stabilirea obiectivelor și concentrarea asupra lor te vor ajuta, de asemenea, să îți ghidezi echipa în direcția corectă.

Teoriile trasaturilor de caracter ne spun că există un set de trăsături fundamentale care fac dintr-un om obișnuit un mare lider. Există multe persoane care nu sunt de acord cu această teorie, ridicând problema: de ce toate persoanele care au aceste trăsături nu sunt lideri?

De ce nu poate toată lumea să devină lider?

Nu este suficient ca cineva să-și dorească să fie lider. Aceștia au nevoie de abilitățile și calitățile care să le permită să fie un lider.

Toți liderii trebuie să aibă ambiție, viziune, încredere și capacitatea de a lua decizii. Un lider trebuie să fie capabil să-și inspire adepții atunci când le prezintă propria viziune asupra viitorului, putând totuși să asculte și opiniile membrilor echipei. Aici se pune mare accent pe abilitățile puternice de comunicare ale lider-ului. Mai mult, este important să existe și abilități de conducere.

Știai asta despre teoriile trăsăturilor de caracter?

Leadership-ul a fost studiat de zeci de ani, dar cele mai răspândite teorii sunt încă cele ale teoriei trăsăturilor de conducere sau ale teoriei tranzacționale a leadership-ului.

Teoria trăsăturilor de conducere se bazează pe ideea că liderii au anumite trăsături pe care le folosesc pentru a comunica cu adepții lor pentru a câștiga putere. Un exemplu popular în acest sens este leadershipul transformațional, care se bazează pe inspirație și motivație ca instrumente principale pentru a câștiga putere.

Teoria trăsăturilor afirmă că oamenii ar trebui să aibă anumite calități pentru a fi considerați lider. Aceste calități ar putea include inteligența sau încrederea în sine.

-Cercetătorii au încercat să descopere de ce unii oameni sunt în mod natural mai potriviți să fie lideri decât alții, dar nu există nicio teorie care să poată răspunde definitiv la întrebare.

Cercetătorii încearcă de multă vreme să găsească răspunsul la întrebarea: de ce unii oameni sunt în mod natural mai potriviți să fie lideri decât alții. Au fost dezvoltate numeroase teorii, dar nimeni nu a fost capabil să răspundă definitiv la întrebare.

Ești de acord cu teoria trăsăturilor de caracter care ne spune că nu orice persoană poate deveni lider?