7 scuze toxice pentru a nu avea un brand personal de succes

un brand personal de succes scuze toxice 1102x473

Este parca in legea firii sa ne imaginam ca ceilalti sunt mai buni, mai frumosi, mai destepti, mai inspirati, mai cine stie cum decat noi, care mai avem multe de rezolvat pana sa ajungem sa ne comparam cu ei. Unii vad in asta realism, altii o numesc modestie, dar putini sunt cei care realizeaza ca, oricum s-ar numi, acest mod de a ne judeca in raport cu altii si de a decide constant ca noi nu putem face ce fac ei este pagubos si nu face decat sa ne tina pe loc si sa ne puna piedici in calea obiectivelor pe care ni le propunem. Daca ni le propunem!

Cautand sa aflam de ce altii pot si noi nu, nu facem decat sa ne cautam scuze in spatele carora sa ne ascundem, poate dintr-o teama greu de constientizat sau poate din comoditate si din nevoia de a ramane prizonieri in zona noastra de confort, unde e caldut si ne-am obisnuit.

Genul acesta de scuze se gasesc in toate aspectele vietii noastre, insa ele se manifesta foarte “zgomotos” atunci cand vine vorba de vizibilitate in online, unde nevoia de a avea un brand personal de succes solid tinde sa se afirme tot mai puternic.

Asadar, iata care sunt cele mai invocate sapte scuze toxice care nu iti dau voie sa te dezvolti si sa iti creezi un brand personal care sa te conduca spre succesul la care visezi in secret:

Brand personal de succes – 7 scuze toxice

  • Scuza #1: In online trebuie sa fii activ, sa ai timp si sa ai idei de postari interesante. Eu nu am nici timp, nici nu as avea ce sa scriu atat – Nimic mai adevarat. Daca nu mentii o prezenta constanta online, risti sa fii rapid dat uitarii. Totusi, daca stapanesti un domeniu cu adevarat, este aproape imposibil sa nu ai despre ce sa vorbesti. O dimineata la cafea este suficienta pentru a scoate trei, patru subiecte despre care sa le vorbesti celorlalti. Scrie despre ele si vei rezolva problema pentru o saptamana! Cat despre timp, tine doar de tine sa te organizezi putin.
  • Scuza #2: Domeniul in care lucrez eu nu e asa interesant – Pentru cine nu este interesant acest domeniu mai exact? Te-ai gandit vreodata ca tu activezi de niste ani intr-un domeniu tocmai pentru ca ti s-a parut sau inca ti se pare interesant? Nu trebuie sa scrii pentru tot globul si nu trebuie sa raspunzi preferintelor tuturor oamenilor de pe lume. E destul sa scrii cu profesionalism pentru o nisa interesata de ce faci tu ca sa te apropii de succes.
  • Scuza #3: Daca nu sunt chiar atat de bun pe domeniul meu cat sa ma dau expert? – De ce consideram noi ca un expert le stie pe toate? Oare nu se spune ca omul cat traieste invata? Daca esti de acord cu faptul ca si expertul este om, atunci probabil iti dai seama ca, oricat de bine stapaneste un domeniu, expertul nu stie tot. Trebuie sa gasesti calea de a scoate la iveala ceea ce stii si de a completa rapid, din mers, informatiile care iti lipsesc. Daca toti am astepta pana le-am sti pe toate, nimeni n-ar mai trece la actiune. Nu trebuie să aștepți să fii un expert ca să poți să începi să îți creionezi un brand personal de succes.
brand personal de succes
  • Scuza #4: Nu imi place sa imi expun viata privata in fata tuturor – Si cine te obliga sa o faci? Aminteste-ti ca rolul brandului personal este acela de a te ajuta sa te faci remarcat din punct de vedere profesional. E drept ca o persoana care isi arata si latura umana are de castigat, dar asta nu inseamna ca trebuie sa lasi sa se vada in online toata viata ta. Tu esti singura persoana care stie si poate decide cat si ce anume din viata ta personala poate fi expus.
  • Scuza #5: N-am chef sa imi atrag “hate”. Pe mine ma afecteaza ce spun ceilalti – Teama de opinia negativa sau chiar de jignirile celorlalti este de inteles pana la un punct. Multi se reped sa critice si, de cele mai multe ori, o fac in cuvinte care nu produc placere nimanui. Pe de alta parte insa, trebuie sa avem in vedere ca acele cuvinte spun ceva despre hater in sine, nu despre profesionalismul tau. In plus, de hate nu scapi nici in viata reala, asa ca mai bine lasa oamenii cu opiniile si stilul lor, iar tu vezi-ti mai departe de drum! O vorba inteleapta spune ca numai in pomul fara roade nu se da cu pietre.
  • Scuza #6: Ce as avea eu nou de spus? – Poate ca nu ai avea neaparat de spus ceva ce nu s-a mai spus niciodata, dar felul in care o spui conteaza. Daca toti oamenii ar gandi asa, atunci nu s-ar mai scrie carti, nu ar mai exista workshopuri sau podcasturi tematice. La urma urmelor, in carti, subiectele sunt mereu aceleasi – iubire, moarte, suferinta, razboi, singuratate etc. Cu toate acestea, in lume se publica si se citesc milioane de carti anual. De ce? Pentru ca stilul face diferenta si creeaza noutatea.
  • Scuza #7: Nu imi place sa fiu ca vedeta cutare sau cutare – Nici nu trebuie! Tu trebuie sa fii tu. Poate nu iti place Mirela Retegan, Dana Budeanu sau Vulpescu. E absolut firesc. Ei au oamenii lor care ii plac, care ii urmaresc si ii admira, fiind exemple de brand personal bine construit. Faptul ca cineva cunoscut nu iti place, ca subiectele abordate de el/ea nu se potrivesc cu structura si valorile tale nu inseamna ca nu are un brand personal In aceeasi linie, daca tu lucrezi la brandul tau personal, prezentandu-te asa cum esti si cum vrei sa fii perceput, nu inseamna ca tu vei fi ca oamenii de succes de care vrei sa te delimitezi si nici ca vei fi admirat de toata lumea. Asa ceva nu exista!

Exista in schimb un proverb englezesc care spune: If you wanna shoot, just shoot! (Daca vrei sa impusti, apasa pe tragaci!). Cu alte cuvinte, daca esti convins/a ca vrei să iti construiesti un brand personal de succes si ca vrei sa iti schimbi in bine viata, trebuie sa treci la fapte. Cu cat stai mai mult pe ganduri, cu atat mai mult te departezi de scopul tau si lasi timpul sa se scurga in defavoarea ta. Mintea ne poate fi un bun prieten, dar prin milioanele de scenarii negative si de scuze de tot felul pe care le inventeaza, ne poate deveni in acelasi timp si un mare dusman. Asa ca, uneori, e bine sa o ignoram si sa ne aruncam in “valuri” uitand de scuze si pretexte.