SEO de succes: Cum scrii articole SEO care aduc rezultate? S1E06

Se vorbește din ce în ce mai des despre importanța dezvoltării unei strategii de conținut. Dacă nu ai o astfel de strategie, nu obții vizibilitate, nu atragi clienți și este ca și cum…nu ai exista în mediul online. În mediul online, acolo unde este prezentă competiția ta. Acest lucru nu trebuie să te descurajeze, ci să te motiveze să profiți de toate oportunitățile pe care acest spațiu virtual ți le oferă. Explorează domeniul marketingului digital și fii mereu curios.

De aceea a fost creat podcastul The Keywords: pentru a te purta în călătoria SEO și pentru a-ți oferi răspuns tuturor curiozităților legate de acest domeniu, atât de important pentru o afacere. În această emisiune obții informațiile de care ai nevoie pentru a putea, prin intermediul optimizării SEO, să obții cele mai bune poziții în rezultatele motoarelor de căutare. Altfel spus, să fii mereu în centrul atenției. Mirela Pascu îți este alături și îți explică în detaliu cum să scrii articole SEO care să îți aducă rezultatele dorite. În funcție de aceste informații, vei ști pentru cine scrii articolele, iar tu vei avea o strategie de continut mult mai clară, coerentă și bine direcționată.

Marketingul de conținut, o provocare constantă

Marketingul de conținut este vital pentru business-ul tău. Dacă îl faci bine, te remarci pe piață, iar rezultatele dorite nu vor întârzia să apară. Poate ai mai auzit că e important să „îl faci bine”, dar nu știi exact cum. Noi o să fim sinceri: crearea de conținut țintit, de calitate, este dificilă. Dacă îți dorești consecvență, este și mai greu. Greu, dar nu imposibil. Până la urmă îți dorești ca business-ul tău să fie unul de succes, nu? Rămâi alături de noi pentru ca procesul de creare a unei strategii de conținut să fie mai-puțin-greu și pentru a ști ce presupune, mai exact.

Mirela Pascu aseamănă marketingul de conținut cu o cursă cu obstacole. De ce? Există multe provocări pe care trebuie să le depășești. Spre exemplu, trebuie să lupți cu lipsa de idei și de timp, să fii atent la concurența care e mereu în creștere și să îți calculezi bine costurile. Trebuie să te împingi singur de la spate în mod constant și trebuie să îți dorești să devii mai bun pentru a reuși. Precum sportivii care se antrenează pentru competiții, așa și tu trebuie să te antrenezi și să exersezi atunci când vine vorba de conținut.

A începe să creezi conținut fără strategie clară și obiective clare, este ca și cum ai conduce în cerc, dorind să ajungi la destinația pe care nu o cunoști. Cum poți evita asta?

articole seo strategie de continut

Răspunde la următoarele întrebări:

  1. Care sunt stakeholderii conținutului tău?
  2. Care sunt persoanele care au ceva de câștigat din conținutul tău?
  3. Care sunt toate părțile implicate în conținutul tău?
  4. Cui, înafară de cititor, îi servește cu adevărat conținutul?

Îți amintești că în episodul cu numărul 4 te-am asemănat cu d’Artagnan. Dacă nu ai ascultat încă episodul, apasă aici și află ce aveți în comun tu și d’Artagnan. Noi vom spune doar atât: Porthos este cititorul, Athos este Google, iar Aramis este Influencerul.

Abonează-te la The Keywords Podcast pentru a fi mereu la zi cu episoadele noastre. Suntem singura emisiune de podcast românesc unde poți afla tot ce ai nevoie despre SEO.

Documentul PDF menționat de Mirela este aici.

Conținutul nu slujește la mai mulți stăpâni

Când conținutul trebuie să servească și echipei de branding, și echipei de PR, și echipei de la vânzări, este dificil să construiești o strategie coerentă de content.

Îți prezentăm mai jos 2 întrebări indispensabile unei strategii, nu doar celei de conținut.

  1. Care este instrumentul ales de măsurare a succesului?
  2. Care este instrumentul cu care măsori eșecul?

  1. Numărul abonaților la newsletter, numărul vizitelor pe site, rata de conversie a lor în lead-uri;
  2. Dacă ai o descriere a ceea ce înseamnă cu adevărat un eșec – poți stabili un deadline al acțiunilor tale. Dacă nu obții rezultatul dorit în x luni – termenul stabilit – atunci e timpul să regândești strategia.

„Când încerci să scrii pentru toată lumea, nu scrii pentru nimeni, de fapt.”

Mirela Pascu

Trebuie să îți stabilești publicul țintă și să adaptezi conținutul la el. Dacă vrei să scrii articole SEO pentru toată lumea, vei avea un conținut generic, fără substanță, care nu e adresat unui anumit public (iar ca urmări putem menționa rate de conversie scăzute sau ineficiență în costuri).

Crearea unui public țintă este extrem de importantă: îți permite să adaptezi mesajul la nevoile și la interesele acestuia. Mai mult decât atât, este bine să știi care este motivația, obiectivele, provocările audienței tale. Dacă le cunoști, poți crea conținut care să fie direcționat și care să servească direct necesităților segmentului respectiv.

Sfatul Mirelei Pascu: Atunci când faci profilul psihologic al cititorului tău este indicat să deții cunoștinte în psihologia vânzărilor online sau de psihologie în general. Sau, cel mai bine, să lucrezi cu o echipă specializată pe construirea unor astfel de profiluri și pe construirea unor strategii de conținut și de SEO.

Da, marketingul este mână-n mână cu psihologia. Dacă vrei să afli mai multe, poți citi despre strategiile psihologice de preț sau cum să obții câștiguri mari din marketingul psihologic.

Cele 3 tipuri de trafic de pe site-ul web

Traficul, privit din punct de vedere al deținerii controlului acestuia, se împarte în trei tipuri:

  • Necontrolat
  • Controlat
  • În posesie

Când vine vorba despre mediul online și de site-uri web, termenii de mai sus descriu modul în care oamenii ajung pe site-ul tău și nivelul de implicare pe care ei îl au în acest proces.

Traficul necontrolat – este reprezentat de oamenii care ajung pe site-ul tău în urma interogării lor sau de pe alte site-uri care le recomandă site-ul tău (în termeni SEO, prin backlink-uri). Acest tip de trafic nu este influențat de tine: nu poți controla cine ajunge pe site-ul tău și nici când. Dacă un utilizator caută “rețete de prăjituri” pe Google, iar site-ul tău apare printre primele rezultate (ceea ce înseamnă că e optimizat SEO), utilizatorul accesează site-ul tău prin intermediul link-ului și astfel ai un trafic necontrolat.

Traficul controlat – este generat de persoanele ajung pe site-ul tău prin intermediul campaniilor de publicitate online sau ale altor tactici de marketing care sunt în controlul tău. Acest tip de trafic îți permite să controlezi cine ajunge pe site-ul tău, când ajung și de unde vin. Dacă plătești pentru reclame de pe Google, vei ști ca oamenii vin din Google. Știi cui te-ai adresat – pentru că îți cunoști avatarul de client – știi care sunt interesele și pasiunile și atunci reclama ta va fi văzută doar de această categorie de persoane. La fel și pentru Facebook sau LinkedIn.

Traficul în posesie sau traficul tău – reprezentat de utilizatorii care îți caută site-ul în mod direct, fără să apeleze la căutările din Google și fără să folosească alte site-uri. Acești vizitatori sunt familiarizați cu site-ul tău, sunt interesați de conținutul tău, de serviciile prestate sau produsele oferite. Dacă un utilizator reține adresa site-ului tău și îl accesează direct din browser, atunci putem vorbi despre trafic în posesie.

Mai multe exemple:

Trafic necontrolat: oamenii care se duc pe pagina ta din redistribuirile din mediul online, din podcasturi, din videoclipurile de pe Youtube, din interviurile pe care le oferi sau le iei altor persoane și ajung informațiile despre tine în comunitățile acestora.

Trafic controlat: din afilieri

Traficul tău: abonații de pe Youtube, membri ai unor grupuri de pe Facebook sau de pe Whatsapp sau alte platforme de forum, abonații emisiunii tale de podcast, cititorii fideli de pe blog.

Cu cât traficul tău de pe site este mai controlat, cu atât avatarul clientului tău este mai complex.

În cazul traficului necontrolat, ai puține informații despre cine te vizitează, cine vede postările tale, cine îți citește articolele. În cazul traficului în posesia ta, deja ai extrem de multe informații despre persoană: îi cunoști obiceiurile, alte interese, știi cum să i te adresezi. De ce e important să știi aceste lucruri despre trafic? Poți folosi tonuri diferite în conținutul oferit, poți să abordezi stiluri diferite sau să ai conținut specializat pentru fiecare dintre aceste trei tipuri de avatar.

Cum scrii articole SEO in funcție de piața căreia te adresezi?

O altă clasificare de care trebuie să ții cont în strategia ta de conținut este următoarea: clasificarea publicului sau a pieței. Ca în cazul traficului web, piața se împarte în 3 categorii:

Piață rece – Piața în care oamenii nu te cunosc și sunt îngrijorați pentru o problemă din viața lor. Mesajul trimis în piața rece este cel mai lung. Articolele sunt cele mai lungi, pentru că aici educi oamenii și îi înveți pe aceștia diverse lucruri. Necesită timp pentru a te impune în fața lor ca un expert în domeniu. În piața rece, accentul cade asupra problemei pe care omul o are și pe educarea acestuia cu privire la soluție într-un interval de timp lung (printr-un articol lung, text lung).

DE REȚINUT: Titlul menționează problema pe care omul o are, nu produsul sau serviciul tău și nici soluția pe care tu o oferi.

Piață călduță – Este piața formată din persoane care nu cunosc în mod conștient produsul sau serviciul tău, însă știu exact ce dorință au și ce vor să obțină. În ceea ce privește conținutul creat pentru această piață, articolul este mai lung decât cel destinat pieței fierbinte și mai scurt decât cel adresat persoanelor din piața reci. Exemple: articole de tip review, cele de tip recenzie sau advertoriale.

DE REȚINUT: Titlul conține dorința persoanei respective.

Piață fierbinte/caldă – Omul are cunoștinte despre produsul sau serviciul tău și conștientizează că îl satisface sau că îi împlinește o anumită dorință. Acesta este înscris pe liste de e-mail de la tine, este cumpărător – poate și fidel – al tău, este abonat al canalului de Youtube sau al podcastului. Comunicare cu el este una directă. Îi împărtășești povești sau îi povestești puțin din viața ta privată.

DE REȚINUT: Titlul articolului tău va face trimitere directă la produsul sau serviciul tău pentru că oamenii te cunosc deja și ai dovedit că ești o opțiune bună.

Recapitulare rapidă: Piața caldă/fierbinte este cea care te cunoaște foarte bine, piața rece este cea care nu te cunoaște deloc, iar cea călduță este cea care te cunoaște prin intermediul unei alte persoane sau cu ajutorul altei persoane.

Timeline episod

01:22Crearea de conținut – o cursă cu obstacole 03:45Cele două întrebări indispensabile unei strategii 06:15Cele trei tipuri de trafic 10:36Împărțirea publicului sau a pieței

Este indicat, așadar, să știi cui te adresezi, pentru cine scrii articole SEO, iar apoi să te asiguri că mesajele tale ajung la acele persoane. Având aceste informații, poți începe să schimbi sau să dezvolți strategia de conținut online pentru business-ul tău.

Săptămâna viitoare vei afla despre psihologia din spatele unei strategii coerente de content. Poți asculta episodul viitor aici, pe Mentori de România dar și pe alte platforme precum: Apple Podcast, Spreaker, Google Podcast, Deezer , Spotify sau altele. Noi îți recomandăm să accesezi și paginile noastre de Show Notes pentru că îți punem la dispoziție documente utile și exemplificăm procese descrise de Mirela Pascu în episod.

The Keywords PodcastEpisod 6